-
Anonim
Jak wam młodzieży dzisiejsza matura poszła??
jakies uwagi, komentarze... ?? -
agicz
nie wiem czy juz wszyscy znaja tematy, wiec:
matura podstawowa:
1.przedstawienie szalchty w XVII w na podstawie fragmentu potopu w kontekscie calego dziela.
2.Porownaj Kordiana i Hrabiego Henryka(nie-boska komedia) jako bo haterow romantycznych na podstawie analizy fragmentów i w kontekscie calych utworow.
matura rozszerzona:
1. porownanie wiersza Różewicza "Ocalony" i Barana nie pamietam jaki wiersz ale nawiaujacy do Ocalonego i struktura i trescia jakostam.
2.Opowiadanie Idy Fink "Zabawa w klucz" analiza i interpretacja w kontekscie przedstawienia Zydow podczas II wojny. -
agicz
a komentarz: kto wybieral tematy na podstawowa?jakis sadysta?! Jeden temat gorszy od drugiego. Zwłaszcza ze z tego co wiem to zadna grupa nie robila potopu. a w zwiazku z tym ze zalozylam sobie ze jak bedzie temat z romantyzmu to na pewno go nie wybiore to sobie nic prawie nie powtorzylam z tego (w ogole z niczego sobie nie powtorzylam)wiec jak zobaczylam tematy to zeszlam. no ale zawsze lepsze beznadziejne lektury z romantyzmu ktore sie czytalo niz potop kotry podobno byl banalny ktorego sie nie czytalo, nie ogladalo(nie no po co..wypozyczylam sobie kasete wcczroaj ale kto by marnowal 5h na ogladanie takich bzdur?!)
a matura rozszerzona pozytywnie mnie zaskoczyla w zwiazku z tym ze mam obsesje na punkcie II wojny i uwilbiam czytac wszystko co z nia zwiazne, wiec ..no. ale w zwiazku z tym ze wolalam nie ryzykowac ze swoja prywatna interpretacja wiersza Barana, bo rzadko mi sie zdarza trafic we własciwa a zwlaszcza w to co mogliby uznac za jedyna wlasciwa interpretacje w kluczu, wiec pisalam o opowiadaniu ktore no bylo oczywiste dosyc. Ale nigdy nic nie wiadomo. Moglam sie minac w kluczu ze wszystkim i okaze sie ze pojde sie rzucic z mostu po ogloszeniu wynikow. Chcoaz zakladajac ze za kazdym razem kiedy jestem zadowolona ze swojej pracy okazuje sie ze klucz sie z nia w malym stopniu pokrywa, wiec moze jak teraz zadna praca mi sie nie podoba i uwazam ze sa glupie i schematyczne to moze jest sznsa, ze trafie:)
a w ogole to bylo za malo miejsca na pisanie i wkurza mnie ze ktos mi tu ilosciowo ogranicza moja tworczosc. bez przesady, to jest matura, powinni dac wiecej miejsca. przeciez ja mam tam zaprezentowac cala swoja wiedze i jak najwiecej rzeczy ktore moga byc w kluczu. a ile tam bylo stron.. 4?5? nie wiem, ale za mal,o i przez to nie napisalam wszystkiego i caly czas sie stresowalam ze sie nie zmieszcze. i jak mi nie sprawdza tego fragmentu ktory napisalam w brudnopisie to sie wkurze.
(jak widac po mojj wypowiedzi mam problemy z pisaniem krotko:) ) -
Kasza.
nie slyszalas ile kosztuje nowa matura? trzeba oszczedzac pani oszczedzac na papierze
srasznie podoba mi sie temat z idy fink zwlaszcza ze czytalam i omawialam ja na seminarium i jest to..powiedzmy moj konik i pasja. postanowilam natomiast olac mature rozszerzona
jak mam sie przygotowac do angielskiego he?:> -
-
agicz
no nie wiem, ja mam jakies probne matury. masz tez testy cae ktore jak zawsze i wszystko kupilam i nie otworzylam i mam do nich kasety wiec moze listening..ni wiem. -
Anonim
jako dypolmowany absolwent univerku chciałbym stwierdzic ze matury bym chyba jadnak nie zdał :)) dobrze ze juz nei musze...
szlachta w potopie... no była jakaś... bili sie... pili też... nie czytałem nei wiem...
romantyzmu nie znosiłem i nie znosze... jakies bajdurzenie po czterdziesci i cztery, bełkotliwe improwizacje i wizje w górach...
a nie ma juz testów ?? tylko dzieki temu mam 3 z polskiego :) pozdrowienia dla Kasi D. i Anety ktore była łaskawe oceniac moja pracę :)
JESTEŚCIE WIELCY ZE TO ZDAJECIE -
Anonim
polemizowałabym:
tam jest test obowiązkowy z rozumienia tekstu czytanego :)
plus masz fragmenty przytoczone pod każdym tematem, a wypracowanie ma mieć max 4 strony :)
poza tym za analizę przytoczonych fragmentów masz ok 17/25 pkt za rozwiniecie tematów :) -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
"Tematy z poziomu podstawowego były spodziewanie banalne, trywialne. To odwoływanie się do sztampy w najgorszym guście. Sienkiewicz, w końcu literatura klasy B, zamiast wartościowej literatury polskiej."
ktoś ma kompleks ?? -
Kasza.
-
Kasza.
wszyscy wiedza ze nie ma co przerabiac przed matura potopu kordiana slowackiego..a najlepiej to wie madzia nasza kochana....ja bym sie powstrzymala od tego typu komentarzy przed ogloszeniem wynikow...na prawde.... -
Anonim
Nie no... Ostro banalna była tam matura na levelu podstawowym. Nawet ja spodziewalem sie czegos trudniejszego...
Szkoda, przez to wszyscy beda mieli wysokie wyniki i Flak nie obleje... :( -
Anonim
A tak w ogóle to Rud jest żałosna. Jakbym mial takie niesamowite osiągniecia naukowe jak ona to raczej unikałbym ostrej krytyki wszystkiego. -
Kasza.
temat na probnej tez byl banalny a tu feler. ja bym nie chwalila dnia przed zachodem slonca... -
Kasza.
z reszta to jest poziom podstawowy..jak sama nazwa wskazuje mozna sie bylo domyslic ze bedzie raczj kordian niz chociazby ferdydurke..ku mojemu ubolewaniu ale przeciez to matura...mozna bylo przewidziec ze romantyzm albo mloda polska bedzie
czego ona sie spodziewala? -
Kasza.
-
Anonim
-
kola
"Ciekawsze jest sięgnięcie po "Kordiana" i "Nieboską Komedię" w drugim temacie, dzieła w szkole mniej czytane. "
tak, k*** mniej czytane w/w dziela w szczegolnosci przez grupę prowadzoną przez szanowną panią.................. dno... naprawde. już żeby jej się tylko nie chciało do wybaczenia, nikomu sie nie chce.. -
ili
w złości i pewnie nieprawdę mówię, ale...
1. niestety grupa wyższa nie przerobiła tak trywialnych lektur jak kordian, potop czy nie-boska komedia
2. nasza grupa wyższa poległa na próbnych maturach
3. nie robiliśmy testów próbnych bo:
a) nie chcieliśmy ich oddawać
b) nie chciało nam się
c) nie przychodziliśmy na lekcje
d) nie było takich na rynku/ ciekawe skąd miała kasia i janka...hmm... kradły?/
[zrobiliśmy jakiś test ale ze starej matury... po co? nie wiem... i tak nikt przecież nie oddał]
4. nie pisaliśmy wypracowań pod klucz bo to mało ambitne
______________________________ ______
co tu jeszcze dodać... hmm...
no więc może jeszcze pozdrowie jasia kowalskiego z pcimia dolnego co to potop przeczytał i zadania z kluczem robił
gratuluje jasiu lepszej oceny ode mnie na maturze i buziaczki w stópki umorsane :/
______________________________ _____
wiem, że to brzydko tak mówić na panią magdę r. ale cóż mam zrobić :(
potopu jako jedynej lektury nie przeczytałam
nie dostałam też od niej smsa ani e-maila (tak jak to dostały grupy kasi i janki) o tym że może powinnam na to zwrócić uwagę bo nie omówiliśmy tego na lekcji i w ogole mam mieszane uczucia teraz...
za mną trzy lata literatury opartej na nowych trendach, która faktycznie może mi coś dała ale na pewno wejścia na studia mi nie zagwarantowała a może nawet sprawiła, że jaś z pcimia mnie wypchnie bo on zna potop a ja znam eseje kazi :/