-
nie ma.
gdzie mogę zgłosić na gronie ,że naruszono moją prywatność? i by zrobiono cos z danym uzytkownikiem?! prosze szybko ogpowiedziec!! na priv, blagam <plis>
z gory dzieki; ) -
>nie ma. napisała:
>gdzie mogę zgłosić na gronie ,że naruszono moją
>prywatność? i by zrobiono cos z danym uzytkownikiem?!
>prosze szybko ogpowiedziec!! na priv, blagam <plis>
>
>
>
>z gory dzieki; )
Możesz to zrobić opisując dokładnie prblem w tym wątku:
http://grono.net/chat/#administracj...
lub pisząc na priv do jakiegoś Moderatora Serwisu (pomarańczowe gronka). -
nie ma.
-
Anielka
"Wiadomość od administracji
Witamy.
W związku z otrzymanym zgłoszeniem, zgodnie z §3 pkt 3 ust 4, prosimy o przesłanie za pomocą formularza kontaktowego ( http://grono.net/panel/support/ ) skanu dokumentu tożsamości, celem potwierdzenia danych zawartych w formularzu rejestracyjnym.
W treści prosimy wpisać "Potwierdzenie danych dla zgłoszenia nr 2413689/16221".
W przypadku, gdy dane nie zostaną potwierdzone w ciągu 3 dni od daty wysłania niniejszej wiadomości, będziemy zmuszeni usunąć Twoje konto.
Pozdrawiamy,
Zespół Grono.net"
Dostałam przed chwilą taki "kwiatek" w wiadomościach i bardzo mnie to rozbawiło :)
Szanowne grono.net, nie jesteście organem upoważnionym do legitymowania internautów. Z resztą jak portal sprawdzi, czy nie zeskanowałam dowodu koleżanki?
-
-
>Anielka hat geschrieben:
>"Wiadomość od administracji
>Witamy.
>
>W związku z otrzymanym zgłoszeniem, zgodnie z §3 pkt 3
>ust 4, prosimy o przesłanie za pomocą formularza
>kontaktowego ( http://grono.net/panel/support/ ) skanu
>dokumentu tożsamości, celem potwierdzenia danych zawartych
>w formularzu rejestracyjnym.
>
>W treści prosimy wpisać "Potwierdzenie danych dla
>zgłoszenia nr 2413689/16221".
>
>W przypadku, gdy dane nie zostaną potwierdzone w ciągu 3
>dni od daty wysłania niniejszej wiadomości, będziemy
>zmuszeni usunąć Twoje konto.
>
>Pozdrawiamy,
>
>Zespół Grono.net"
>
>Dostałam przed chwilą taki "kwiatek" w wiadomościach i
>bardzo mnie to rozbawiło :)
>
>Szanowne grono.net, nie jesteście organem upoważnionym do
>legitymowania internautów. Z resztą jak portal sprawdzi,
>czy nie zeskanowałam dowodu koleżanki?
§3 Regulaminu Serwisu Grono.net
1. Dostęp do serwisu uzyskuje użytkownik po uprzedniej rejestracji polegającej na wypełnieniu stosownego formularza znajdującego się na stronie www serwisu. Rejestracja oprócz konieczności podania otrzymanego ciągu klucza rejestracyjnego, wymaga także podania następujących danych osobowych: imienia, nazwiska oraz działającego adresu poczty elektronicznej e-mail. Użytkownik może w każdej chwili przerwać procedurę rejestracji, usuwając tym samym rejestrowane dane z systemu.
2. Wypełniając i przekazując za pośrednictwem sieci Internet formularz rejestracyjny użytkownik:
* akceptuje wszystkie postanowienia niniejszego Regulaminu,
* wyraża zgodę na gromadzenie i przetwarzanie przez Grono.net zawartych w formularzu danych w zakresie, w jakim jest to konieczne do korzystania z usług serwisu,
* potwierdza autentyczność zawartych w formularzu rejestracyjnym danych,
* wyraża zgodę na otrzymywanie na wskazane w formularzu rejestracyjnym konto pocztowe, komunikatów oraz informacji handlowych wysyłanych przez Grono.net, w imieniu własnym lub na zlecenie innych podmiotów.
3. W przypadku stwierdzenia podania przez użytkownika nieprawdziwych danych, zgłoszenia naruszania dóbr osobistych przez innego użytkownika lub osobę trzecią, administracja serwisu ma prawo:
* wezwać użytkownika do bezzwłocznego usunięcia danych, które są nieprawdziwe,
* zablokować konto do wyjaśnienia sprawy,
* skasować konto użytkownika ignorującego upomnienia administracyjne,
* w wypadku uzasadnionych wątpliwości, co do prawdziwości danych, którymi posługuje się użytkownik w serwisie, zażądać przedstawienia stosownych dokumentów potwierdzających tożsamość.
-
Poddanie się weryfikacji (sprawdzenia zgodności danych w profilu z danymi zawartymi w skanie dokumentu) jest dobrowolne, aczkolwiek przy braku potwierdzenia danych należy się liczyć z możliwością utraty dostępu do konta.
Ciężko mi cokolwiek dokładnego powiedzieć, gdyż nie znam sprawy, z powodu której została ta wiadomość wysłana - na pewno na Supporcie uzyskasz pełną informację. -
Anielka
Nie wydaje mi się żebym złamała regulamin grono.net, a przynajmniej nikt mnie wcześniej nie informował, iż miałabym się tego dopuścić. Zdaje się, ale nie jesteście bankiem, ani inną tego typu instytucją, która weryfikuje dane.
Mam pytanie - jak chcecie zweryfikować moje dane? Mogę wam przeskanować dowód dziadka, siostry, sąsiadki i co wam to da? A może mam się w tej sprawie zgłosić na komendę?
Jakbym łamała prawo to i owszem, ale nie macie żadnej podstawy by na tego typu portalu wymuszać na mnie wylegitymowanie się.
Poproszę o bardziej przejrzyste argumenty :) -
§3 Regulaminu Serwisu Grono.net
1. Dostęp do serwisu uzyskuje użytkownik po uprzedniej rejestracji polegającej na wypełnieniu stosownego formularza znajdującego się na stronie www serwisu. Rejestracja oprócz konieczności podania otrzymanego ciągu klucza rejestracyjnego, wymaga także podania następujących danych osobowych: imienia, nazwiska oraz działającego adresu poczty elektronicznej e-mail. Użytkownik może w każdej chwili przerwać procedurę rejestracji, usuwając tym samym rejestrowane dane z systemu.
Czyli posiadanie konta WYMAGA wpisania imienia i nazwiska (pola oznaczone gwiazdką na formularzu rejestracyjnym). Resztę tego paragrafu przytoczyłem wcześniej, a zgodnie ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych, wyrażoną wraz z rejestracją, Użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. -
Anielka
Szanowny Administratorze, odkąd pamiętam to nie bardzo sobie radziliście z opanowywaniem użytkowników grona. Pierwszy raz zalogowałam się w 2005 roku i z tego, co pamiętam to była tu anarchia aż miło. Potem dzieciaki poczuły świeżą krew i robiło się na tyle ostro, że ponoć interesowała się portalem prokuratura. Moim skromnym zdaniem bezradnie zaczęliście brnąć w regulaminy i większość myślących ludzi po prostu poszła do innej piaskownicy. Nie wspominając już o tym, jak pomogliście tysiącom dzieciaków dowiedzieć się o istnieniu facebook'a ( CUDOWNA przemiana grona w FB; ) p.s. powiesiła bym tego "genialnego" marketingowca, który to wymyślił na pierwszej lepszej latarni) i tym samym tysiące nastolatków wraz z kasą na gronowałdnego opuściły to zacne miejsce i buszują na fejsie :)
Tak czy owak, genialny i nieuzasadniony prawnie regulamin nie pomoże wam nadrobić zaległości, nawet jeśli zaczniecie płacić za założenie tu sobie profilu :)
Pozdrawiam -
>Anielka napisała:
>Tak czy owak, genialny i nieuzasadniony prawnie regulamin
>nie pomoże wam nadrobić zaległości, nawet jeśli
>zaczniecie płacić za założenie tu sobie profilu :)
>
>
>Pozdrawiam
Każdy serwis społecznościowy wymaga podania danych osobowych.
Między innymi, na wcześniej wymienionym przez Ciebie fb konto z fikcyjnymi danymi jest automatycznie
kasowane bez żadnego ostrzeżenia. -
Anielka
>David napisał
>>Anielka napisała:
>>Tak czy owak, genialny i nieuzasadniony prawnie regulamin
>>nie pomoże wam nadrobić zaległości, nawet jeśli
>>zaczniecie płacić za założenie tu sobie profilu :)
>>
>>
>>Pozdrawiam
>
>Każdy serwis społecznościowy wymaga podania danych
>osobowych.
>Między innymi, na wcześniej wymienionym przez Ciebie fb
>konto z fikcyjnymi danymi jest automatycznie
>kasowane bez żadnego ostrzeżenia.
Nie jest :) -
Za nazwisko dreadmaker mojej znajomej usunięto konto z fb bez żadnego ostrzeżenia... ale nie będę się kłócił.
Przytoczę tylko część regulaminu:
"4. Registration and Account Security
Facebook users provide their real names and information, and we need your help to keep it that way. Here are some commitments you make to us relating to registering and maintaining the security of your account:
You will not provide any false personal information on Facebook, or create an account for anyone other than yourself without permission.
You will not create more than one personal profile.
If we disable your account, you will not create another one without our permission."
Jak widać, nasz 'genialny i nieuzasadniony prawnie regulamin' jest mniej restrykcyjny niż ten fb. -
Anielka
>David napisał
>Za nazwisko dreadmaker mojej znajomej usunięto konto z fb
>bez żadnego ostrzeżenia... ale nie będę
>się kłócił.
>
>Przytoczę tylko część regulaminu:
>"4. Registration and Account Security
>
>Facebook users provide their real names and information, and
>we need your help to keep it that way. Here are some
>commitments you make to us relating to registering and
>maintaining the security of your account:
>You will not provide any false personal information on
>Facebook, or create an account for anyone other than
>yourself without permission.
>You will not create more than one personal profile.
>If we disable your account, you will not create another one
>without our permission."
>
>Jak widać, nasz 'genialny i nieuzasadniony prawnie
>regulamin' jest mniej restrykcyjny niż ten fb.
Możesz sobie wpisać Anielka Kowalska, podać dane z kosmosu i oni nie mogą w żaden sposób legalnie tego zweryfikować :) -
>Anielka napisała:
>Możesz sobie wpisać Anielka Kowalska, podać dane z
>kosmosu i oni nie mogą w żaden sposób legalnie tego
>zweryfikować :)
Mogą poprosić o weryfikację w każdej chwili - jak się nie zgodzisz, mają prawo odmówić Ci świadczenia usług.
To tak jak kupowanie alkoholu w sklepie - kasjerka może poprosić Cię o wylegitymowanie, ale Ty nie masz obowiązku pokazania jej dowodu. Tylko że jak nie pokażesz, to ona ma prawo nie sprzedać Ci piwa.
Legalność nie ma tu nic do rzeczy. -
Anielka
>David napisał
>>Anielka napisała:
>>Możesz sobie wpisać Anielka Kowalska, podać dane z
>>kosmosu i oni nie mogą w żaden sposób legalnie tego
>>zweryfikować :)
>
>Mogą poprosić o weryfikację w każdej chwili - jak
>się nie zgodzisz, mają prawo odmówić Ci świadczenia
>usług.
>To tak jak kupowanie alkoholu w sklepie - kasjerka może
>poprosić Cię o wylegitymowanie, ale Ty nie masz obowiązku
>pokazania jej dowodu. Tylko że jak nie pokażesz, to ona ma
>prawo nie sprzedać Ci piwa.
>
>Legalność nie ma tu nic do rzeczy.
Sytuacja w monopolowym jest unormowana prawnie :) Kupujesz alkohol bezpośrednio, a jak przy pomocy sieci chcesz LEGALNIE weryfikować czyjeś dane? -
>Anielka napisała:
>Sytuacja w monopolowym jest unormowana prawnie :) Kupujesz
>alkohol bezpośrednio, a jak przy pomocy sieci chcesz
>LEGALNIE weryfikować czyjeś dane?
Weryfikacja danych osobowych w internecie polega dokładnie na tym samym, co w sklepie.
Poprzez wysłanie skanu dokumentu tożsamości jednocześnie stwierdzasz, że dane, które podajesz
są prawdziwe i osoba przedstawiona na skanie to Ty. Konsekwencje prawne są dokładnie takie same,
jak pokazanie podrobionego dowodu kasjerce. -
Anielka
>David napisał
>>Anielka napisała:
>>Sytuacja w monopolowym jest unormowana prawnie :) Kupujesz
>>alkohol bezpośrednio, a jak przy pomocy sieci chcesz
>>LEGALNIE weryfikować czyjeś dane?
>
>Weryfikacja danych osobowych w internecie polega dokładnie
>na tym samym, co w sklepie.
>Poprzez wysłanie skanu dokumentu tożsamości jednocześnie
>stwierdzasz, że dane, które podajesz
>są prawdziwe i osoba przedstawiona na skanie to Ty.
>Konsekwencje prawne są dokładnie takie same,
>jak pokazanie podrobionego dowodu kasjerce.
Powiem tak. W jaki sposób administracja grona jest w stanie mi udowodnić, że zeskanowany dowód jest mój i że nie jest sfałszowany? :) Kasjerka może naocznie taki fakt stwierdzić i w ramach dalszej weryfikacji wezwać policję. Wy też policje wzywacie? Ok, ale w takim razie, w jaki sposób nie widząc mnie na oczy możecie mnie posądzić o przedstawienie fałszywych danych? :) Włamujecie się do komputerów swoich użytkowników? :) -
>Anielka napisała:
>Powiem tak. W jaki sposób administracja grona jest w stanie
>mi udowodnić, że zeskanowany dowód jest mój i że nie
>jest sfałszowany? :) Kasjerka może naocznie taki fakt
>stwierdzić i w ramach dalszej weryfikacji wezwać policję.
> Wy też policje wzywacie? Ok, ale w takim razie, w jaki
>sposób nie widząc mnie na oczy możecie mnie posądzić o
>przedstawienie fałszywych danych? :) Włamujecie się do
>komputerów swoich użytkowników? :)
Wystarczy, że mamy takie podejrzenia. Tak jak kasjerka może podejrzewać, że osoba przedstawiona na zdjęciu w dowodzie to nie Ty i Ci nie sprzedać alkoholu. (co więcej, w takiej sytuacji powinna zawiadomić policję, bo legitymowanie się czymś dowodem tożsamości to przestępstwo)
Nie mamy zawsze 100% pewności, ale to już osobista sprawa użytkownika czy łamie prawo czy też nie.
Jeśli w jakiś sposób wyjdzie jego kłamstwo, to on będzie miał problemy, nie my.
-
Anielka
>David napisał
>>Anielka napisała:
>>Powiem tak. W jaki sposób administracja grona jest w
>stanie
>>mi udowodnić, że zeskanowany dowód jest mój i że nie
>>jest sfałszowany? :) Kasjerka może naocznie taki fakt
>>stwierdzić i w ramach dalszej weryfikacji wezwać
>policję.
>> Wy też policje wzywacie? Ok, ale w takim razie, w jaki
>>sposób nie widząc mnie na oczy możecie mnie posądzić
>o
>>przedstawienie fałszywych danych? :) Włamujecie się do
>>komputerów swoich użytkowników? :)
>
>Wystarczy, że mamy takie podejrzenia. Tak jak kasjerka
>może podejrzewać, że osoba przedstawiona na zdjęciu w
>dowodzie to nie Ty i Ci nie sprzedać alkoholu. (co więcej,
>w takiej sytuacji powinna zawiadomić policje, bo
>legitymowanie się czymś dowodem tożsamości to
>przestępstwo)
>Nie mamy zawsze 100% pewności, ale to już osobista sprawa
>użytkownika czy łamie prawo czy też nie.
>Jeśli w jakiś sposób wyjdzie jego kłamstwo, to on
>będzie miał problemy, nie my.
>
Z tego, co wiem to jeszcze nie ma prawnego obowiązku podawania swoich danych/ wiarygodnych danych na forach internetowych. Każde forum owszem posiada wewnętrzny regulamin, który takie kwestie 'reguluje", ale żeby jako administracja być w porządku wobec wszystkich uczestników grona, musielibyście zweryfikować wszystkie profile. Z tego co podejrzewam, to w 3/4 są zakłamane dane osobowe. W takiej sytuacji regulamin wskazuje na wykasowanie kont 3/4 użytkowników. Kto wtedy będzie wykupywał abonament na gronowładnego?
Problem ze mną jest taki, że odezwałam się przypadkiem na tym samym forum co admin, który jak widać powinien się przejść na sesję z psychologiem i porozmawiać na temat różnicy pomiędzy życiem realnym, a wirtualnym :)
Pozdrawiam -
>Anielka wrote:
>Z tego, co wiem to jeszcze nie ma prawnego obowiązku
>podawania swoich danych/ wiarygodnych danych na forach
>internetowych. Każde forum owszem posiada wewnętrzny
>regulamin, który takie kwestie 'reguluje", ale żeby jako
>administracja być w porządku wobec wszystkich uczestników
>grona, musielibyście zweryfikować wszystkie profile. Z
>tego co podejrzewam, to w 3/4 są zakłamane dane osobowe. W
>takiej sytuacji regulamin wskazuje na wykasowanie kont 3/4
>użytkowników. Kto wtedy będzie wykupywał abonament na
>gronowładnego?
Oprócz policji (i w poszczególnych przypadkach innych organów do tego upoważnionych) nie masz obowiązku podawania swoich danych osobowych. Ale jeśli akceptujesz wewnętrzny regulamin, w tym przypadku serwisu Grono.net, to jesteś zobowiązana go przestrzegać. W przeciwnym razie mamy pełne prawo odmówić Ci korzystania z usług serwisu.
Weryfikacja może się odbyć w każdej chwili, jeśli podejrzewamy, że dane te są nieprawdziwe.
>Problem ze mną jest taki, że odezwałam się przypadkiem
>na tym samym forum co admin, który jak widać powinien się
>przejść na sesję z psychologiem i porozmawiać na temat
>różnicy pomiędzy życiem realnym, a wirtualnym :)
Jeśli administrator, bądź Moderator Serwisu Grono.net zauważył, że nie przestrzegasz regulaminu,
to w każdej chwili może Cię poprosić o weryfikację. W razie odmowy Twój profil może zostać skasowany.