-
Pafnucy
>Tatiana napisała:
>Wydaje mi się, że to nie forma jest przyczyną, a
>powstanie i rozwój w sieci wielu portali
>społecznościowych i różnych serwisów - także
>edukacyjnych, z których użytkownik może
>coś zyskać dla siebie i dla swego rozwoju i miło
>spędzić czas wolny.
Tym bardziej dziwi mnie to, że grono zamiast starać się jakoś odróżnić od konkurencji kopiuje różne pomysły bez zastanowienia się...
>Zauważyłam też, że sami gronowicze w niektórych
>tematach dawali linki do konkurencyjnych
>serwisów i portali (co powinno być zabronione)
A to niby dlaczego?
>Mam wrażenie, że odeszli ponieważ gdzie indziej znacznie
>więcej zyskali niż tutaj - dla swego rozwoju
>i nie tylko.
Znaczna grupa odeszła po zmianach grono. Powstała wielka grupa "przywrócicie stare grono" ale została kompletnie oszczana - bo moim zdaniem inaczej się tego nie da nazwać. Ja właśnie w postawie administracji bym widział największy powód, która w ogóle nie liczy się z głosem użytkowników.
No i jeszcze to nawalenie reklam... -
Tatiana
Myślę, że najwięcej do powiedzenia w sprawie dalszego funkcjonowania tego serwisu -
mają jego właściciele, o ile chcą czerpać z tego w dalszym ciągu jakieś dochody, stąd
wydaje mi się, że sprawa reklam tak szybko nie ulegnie zmianie.
Kończę już tę przydługą dyskusję, zostawiając miejsce innym.
Uważam, że każdy powinien się w tym temacie wypowiedzieć, nie tylko użytkownicy,
ale także administracja i właściciele. -
>Tatiana napisała:
>Myślę, że najwięcej do powiedzenia w sprawie dalszego
>funkcjonowania tego serwisu -
>mają jego właściciele, o ile chcą czerpać z tego w
>dalszym ciągu jakieś dochody, stąd
>wydaje mi się, że sprawa reklam tak szybko nie ulegnie
>zmianie.
Reklamy w najbardziej obleganych miejscach serwisu społecznościowego to w każdym przypadku overkill. Nie wchodzi się do społeczności wirtualnej po to, by obserwować atakujące displaye, na to powinna być wydzielona sekcja. Dlatego też w ramach struktur social networkingowych buduje się nieintruzywne systemy reklamowe, np. reklama kontekstowa. Grono.net było pierwszym serwisem na świecie, który już w 2005/2006 taką formę reklamy testował i wprowadził. Podejrzewam, że nawet obecni pracownicy serwisu o tym nie wiedzą; )
>Kończę już tę przydługą dyskusję, zostawiając
>miejsce innym.
>Uważam, że każdy powinien się w tym temacie
>wypowiedzieć, nie tylko użytkownicy,
>ale także administracja i właściciele.
Właściciele mają administratorów od dyskutowania z Wami - takie realia.
Tutaj zmodelowałbym pojęcie "Administracja", bo w Gronie ono zawsze wyglądało inaczej; administrator to była osoba odpowiedzialna za kwestie techniczne :)
Natomiast - w gwoli ścisłości - my pełniliśmy funkcję łączników via "most" serwis między Użytkownikami, a poszczególnymi działami w firmie. Nie wiem jak to działa obecnie, ale wtedy (2005-2008) działało naprawdę dobrze.
Zdrosy! -
Sarin
Geez, parę lat temu opuściłem ten serwis z powodu narastającego marazmu użytkowników, oraz ich emigracji na rzecz "głównego konkurencyjnego portalu społecznościowego". Żyłem w przekonaniu że usunąłem konto lecz dzisiaj mnie coś tknęło i spróbowałem się zalogować. Aż się łezka w oku kręci, chodź znakomita większość tematów wygląda jak cmentarzysko wątków martwych od lat, to tęsknię do tego nieco bałaganiarskiego stylu otwartych forum, których główny konkurencyjny serwis raczej nie oferuje. Szkoda że grono zdaje się powoli umierać, było to świetne miejsce do dyskusji. -
-
Grzesiek
http://p0.grono.net.pl/103/103302/1...
jaki ładny nowy layout znalazłem :) było to już poruszane w tym wątku. ale pytam - pomysł zarzucony czy jeszcze w trakcie realizacji? -
>Grzesiek napisał
> http://p0.grono.net.pl/103/103302/1...
>
>jaki ładny nowy layout znalazłem :) było to już
>poruszane w tym wątku. ale pytam - pomysł zarzucony czy
>jeszcze w trakcie realizacji?
Były 3 do wyboru i najwięcej głosów zebrał ten który jest obecnie :) -
Pafnucy
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title...
Pytanie, to dobrze czy źle, że nie pojawiło się w tym artykule grono?
Dobrze? Bo grono odżywa?
Źle? Bo nawet nie zasługuje na wymienienie w internetowych cmentarzyskach? -
Grzesiek
-
X/Apis
Nie da się jakoś tchnąć życia w portal? Wiele tematów obumarłych w sumie, aż serce się kraje. Stąd nagle tyle reklam? Są nieco irytujące choć udaje mi się jakoś zaradzać. Może ponowna promocja portalu? Nie kapuję też czemu ludzie usuwają konta, skoro wystarczyło się po prostu nie pojawiać. Przyznaję się bez bicia, że mnie parę lat nie było, ale wróciłem. Niestety wiele kontaktów urwanych bo konta kaput. Warto się zastanowić co zrobić by ludzie znów tu zaglądali.