Agnostycy [738]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • agnieszka

nie chodze do kościoła bo nie wierze w księzy tylko w Boga który podobno jest wszedzie ...
    a wy co o tym myslicie?
  • Anonim

Ja nie wierzę w coś czego istnienia nie można dowieść. Po prostu nie wykluczam.
  • agnieszka

Ja osobiście do kościoła w celu pomodleni się i spowiedzi nie wejdę.
  • Eric Wu

Nie wierzę w istnienie bogów (ani innych bytów, których istnienia nie można udowodnić). Więc nie widzę powodu by chodzić do kościoła.
  • agnieszka

ja jak narazie wierzę w istnienie kogoś kto to stworzył ale gdy mowię nie chodzę do kościoła bo mi to nie potrzebne ludzi mówią że jestm dziwna.
  • Anonim

jak najbardziej nie chodze, a nawet staram sie w kazdy mozliwy sposob bezczescic wszelkie swieta jakichs wyimaginowanych bozkow! i dobrze mi z tym :)
  • ponek

wiara w Boga a Kościół to imo 2 różne sprawy i o ile w Boga mógłbym wierzyć (pod jaką postacią by on nie był) to w kościół nie wierze na pewno w związku z czym tam też nie chodzę; )
  • Frojd :)

>ببساطة أريك napisał
    >jak najbardziej nie chodze, a nawet staram sie w kazdy
    >mozliwy sposob bezczescic wszelkie swieta jakichs
    >wyimaginowanych bozkow! i dobrze mi z tym :)

A co w tym dobrego?

Co do topicu -często chodzę w celach turystycznych. Szczególnie lubię Kościoły gotyckie.
  • agnieszka

tylko w celach turystycznych czy tez w celu modlitwy??
  • Anonim

W celach turystycznych to ja też wchodze, Bo lubie sztuke sakralną, i bo mają ładne ołtarze:P
    No i chodze jeszcze na śluby:P
  • agnieszka

tak jak ja;p
  • Anonim

i ja
    Koscioly niektore sa w srodku po prostu piekne. Jak jakis slub jest albo chrzciny albo jeszcze inna impreza znajomych to oczywiscie wpadam, aby sprawic im przyjemnosc, bo uwazam ze to mile pojawic sie w obok bliskich w waznym dla nich momencie. Nigdy sie jednak nie modle i oni to rozumieja tak jak ja ich:)
  • agnieszka

wiecie chodziłabym do kościoła gdyby ni to starcie z księdzem.

>lady napisała:
    >tylko w celach turystycznych czy tez w celu modlitwy??

czasami lubię sobie patrząc na sztukę sakralną i pomedytować :)
  • agnieszka

hym a to ciekawe:)
  • Anonim

na nabożeństwa (poza żałobnymi) nie chodzę. nie potrzebuję

a same katedry gotyckie i inne piękne, stare kościoły odwiedzam bardzo chętnie, głównie w celach estetyczno-refleksyjnych

lubię też chodzić na koncerty organowe (np. w Katedrze Oliwskiej), wokalne (śpiewy gregoriańskie), lub wokalno-instrumentalne tj. Requiem Mozarta.. i inne piękne msze-utwory muzyczne

w starych katedrach jest niesamowita akustyka i światło (witraże)

lubię też odwiedzać synagogi, takie zapuszczone najchętniej.. meczety i kościoły prawosławne (ach, te świece, śpiewy, ikony - niepowtarzalny klimat!)
  • Anonim

a ja lubię kościoły, lubię ich chłód i odmienność ich czasu i przestrzeni, tu wszystko jakby stoi w miejscu, nie lubie nowych, ale przenikająca te stare duchowość czemu nie?
  • kraju

>kódz napisał
    >wiara w Boga a Kościół to imo 2 różne sprawy i o ile w
    >Boga mógłbym wierzyć (pod jaką postacią by on nie był)
    >to w kościół nie wierze na pewno w związku z czym tam
    >też nie chodzę; )

Niestety, i tu nie masz racji:Kościół i Bóg-to jedno..
    Nie chce mi się za bardzo tego tłumaczyć...bo i tak każdy z was ma swoje własne zdanie, które nie zostanie zmienione pod wpływem wykładu jakiegoś tam KRAJA

>kraju napisała:

>Niestety, i tu nie masz racji:Kościół i Bóg-to jedno..
    >Nie chce mi się za bardzo tego tłumaczyć...bo i tak
    >każdy z was ma swoje własne zdanie, które nie zostanie
    >zmienione pod wpływem wykładu jakiegoś tam KRAJA
    >
    Dobre założenia - złe wnioski. Wiara jest kwestią indywidualną i jak najbardziej nie musi wiązać się z wiarą w Kościół. Jeżeli ktoś nie ma racji to ty bo samo istnienie ludzi wierzących w Boga a odrzucających instytucjonalność Kościoła przeczy twojej tezie.
| |

Grono dla tych, co są na tyle racjonalni, żeby nie przyjmować z góry istnienia bóstwa i na tyle...

Fotki

Miejsca grona (0)