Alternatywny Białystok [3934]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Zbliża się 11 listopada, nasze Święto Narodowe upamiętniające odzyskanie przez Polskę Niepodległości. Włączmy się w to Święto! Zamanifestujmy naszą miłość do Ojczyzny! Wywieśmy FLAGĘ w swoim oknie, niech będzie ona symbolem naszej miłości do Ojczyzny, troski o Naród i Państwo.Z tej okazji Katolickie Stowarzyszenie organizuje akcję: "Flaga w twoim oknie". Pragniemy umożliwić każdemu Polakowi zakup flagi i wywieszenie jej w swoim oknie. Od ponad 90-ciu lat 11-ty Listopada jest najważniejszym Świętem Narodowym. Polska Flaga powinna być widocznym symbolem miłości do kraju wywieszonym w oknie każdego domu. W dzisiejszych czasach szczególnie wśród młodego pokolenia brakuje utożsamiania się i więzi z Ojczyzną, jej historią i tradycją. Pokażmy, że Ojczyzna, w jakiej żyjemy nie jest tylko krainą między Bugiem, a Odrą, ale jest też naszym Domem. Zaczerpnijmy inspirację z przeszłości narodu. Akcja organizowana jest przez Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży w całej Polsce.
    Oprócz tego, w Święto Odzyskania przez Polskę Niepodległości, Oddział Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży przy parafii Świętego Wojciecha w Białymstoku, pragnie zaprosić na przemarsz ulicami miasta, w celu manifestacji uczuć patriotycznych. Marsz Niepodległości, bo tak nazywa się ta inicjatywa, nawiązywał będzie do pięknej, przedwojennej tradycji organizowania marszów i zgromadzeń patriotycznych. W dzisiejszych czasach, tak wielu z nas jest silnie związana z Ojczyzną, jednak nie czujemy więzi pomiędzy sobą, nie zdajemy sobie sprawy jak wielu jest Polaków. Aby to zmienić, spotkajmy się na Marszu Niepodległości! Rozpocznie się o godzinie 17, 11 listopada 2009 roku, w Oratorium Świętego Jerzego pod kościołem Św. Wojciecha w Białymstoku, krótką prelekcją prof. dr hab. Adama Czesława Dobrońskiego na temat odzyskania przez Polskę niepodległości, by następnie udać z flagami, zniczami i pochodniami ulicą Warszawską, Świętojańską, Placem Katyńskim oraz ulicą 11 listopada, na Cmentarz Wojskowy, gdzie nastąpi złożenie wieńców i oddanie czci obrońcom naszej Ojczyzny.
    Spotkanie to jest białostoczanom bardzo potrzebne, gdyż potrafi pokazać, że Ojczyzna jest bliska tak wielu z nas, bez względu na poglądy polityczne, pochodzenie, status społeczny i ekonomiczny czy też wyznawaną religię. Niech ten szczególny dla naszego Narodu dzień, stanie się okazją do aktywnego świętowania, a nie tak jak było dotychczas - biernego przyglądania się oficjalnym uroczystościom, oglądania jak inni składają wieńce i wygłaszają przemówienia. Zjednoczmy się tego dnia dla Polski!
    • marsz niepodległościmini

Git! 0

Kit! 0

• Evka

patrze pokolenie JP2 ni chu chu interesuje sie; /
  • Kiki

kurde, chętnie bym się przeszla, żeby zdać sobie sprawę, jak wielu jest Polaków i jak wielką odczuwam z nimi więź,ale nie mam jak przyjechać :<

noooot
  • moJżESZ

Ja bym chetnie wzial udzial, ale neistety w Warszawie jest wiekszy, totez tam wezme udzial w rozruchach, eee znaczy obchodach.
  • szlomo

oficjalna reklama demonstracji dla nazioli. i ten plakat. mlodziez weszpolska wspolorganizator, wiec chyba wszyscy wiecie ocb. panie adminie, zamknij pan ten temat i usun prosze. flaga w oknie ok, naziscie na legalu na ulicach bialegostoku nie!!!

pozdrawiam!
  • Anonim

ehhh szkoda ze nawet najwazniejszego swieta narodowego nie mozna normalnie obchodzic bo zaraz rozruchy itp. no ale wiadomo sfastykowicze pewnie swoje happeningi beda odstawiac. szkoda tylko zwyklych ludzi i kombatantów którzy pewnie nie tak by chcieli obchodzic to swieto :]
  • Ezbet

>Hans III napisała:
    >ehhh szkoda ze nawet najwazniejszego swieta narodowego nie
    >mozna normalnie obchodzic bo zaraz rozruchy itp. no ale
    >wiadomo sfastykowicze pewnie swoje happeningi beda
    >odstawiac. szkoda tylko zwyklych ludzi i kombatantów
    >którzy pewnie nie tak by chcieli obchodzic to swieto :]

zgadzam się w pełni, szkoda święta o dużym znaczeniu dla jakichś przepychanek
  • Anonim

Zawsze wydawało mi się, że miłość do ojczyzny to także dbanie o czystość języka. Pisze się "sprzedaŻ". Ale co ja tam mogę wiedzieć.
  • Anonim

czytam niektore posty i rece opadaja zeby wszedzie sie naziolstwa doszukiwac
    jak komu nie pasi marsz to niech ma to w dupie i wywiesi flage w oknie
    chyba ze wywieszanie flagi to tez jest naziolskie...
  • Anonim

Czyli jak coś jest "polskie" to jest "naziolskie" od razu, tak? Smutne to trochę... Na dobrą sprawę, to nie "naziole" sprawiają że coś jest "naziolskie", ale cała reszta tej "szarej masy" jaką jest Polska. Bo u nas w kraju to wszystko wygląda tak, że głos mają 3 osoby z pierwszego rzędu, a reszta ma na to wyłożone. Jeśli ludzie chcą żeby marsz był "naziolski", i nie przyjdzie na niego nikt oprócz "nazioli", to proszę bardzo. Jeśli jednak przyjdą ludzie którym zależy żeby był nie "naziolski", a tacy jak oni, to jednak można wiele zmienić.
    MW w patronach... Prośba o patronat trafiła do ponad 50 organizacji i stowarzyszeń w Białymstoku, jednak większość z nich milczała. Po dziś dzień, już po wykonaniu plakatów i materiałów informacyjnych i promocyjnych, które trafią lada dzień na miasto, zgłosiło się jeszcze Duszpasterstwo Akademickie, Vox FM i Hufiec Podlaski...
    Osobiście uważam że to przykre, że jeśli ktoś w naszym kraju bierze flagę do rąk, to już staje się "naziolem". Czy to jest powód żebym miał nie organizować marszu? Bo kiedy go zorganizuje to stanę się "naziolem"? Czas pokaże. Mimo to, jest to przykre. Zarówno cześć postów w wątku, jak i wiadomości prywatnych które otrzymałem. To Wy sprawiacie, że świat który widzicie jest tak bardzo "naziolski". Nie widzicie normalności, tylko dewiacje.
    Osobiście uważam, mimo błędu na plakatach, który popełnił nasz grafik, że taki Marsz jest białostoczanom potrzebny. Co roku, pod tym nieszczęsnym Piłsudskim, spotkają się ludzie żeby zobaczyć jak inni kładą wieńce i mówią te swoje przemówienia, każde takie samo. A gdzie świętowanie narodowego święta? To też takie "naziolskie"? Dość już z patriotyzmem przeżywanym tylko na kanapie, przed telewizorem, kiedy jakiś Polak, raz na jakiś czas, coś wygra!
    Traktujcie to jak chcecie. Może to być dla Was "naziolskie". W rzeczywistości takie to nie jest.
  • Anonim

I jeszcze jedno, co do tego że organizuje to Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży... Prosta sprawa - nikt inny nie uznał że warto jest celebrować 11 listopada w jakiś szczególny sposób.
    Można się doszukiwać tego że jeśli coś jest "katolickie" to jest tym samym drętwe i trąci trochę takim "paździeżem". Katolik, w mniemaniu większości, powinien siedzieć w kościele i razem z księżmi roztrząsać losy bohaterów Pisma Świętego. Z tym się nie zgadzam. Katolik, też człowiek. Ma swoje miejsce w społeczeństwie. Jeśli chce się zgromadzać, zrzeszać, czy spotykać, to niech to robi i niech przy tym robi to co uważa za stosowne. Nikt inny nie wpadł na podobny pomysł Marszu, a KSM miał czas, siłę i odwagę by to zrobić...
  • Anonim

Kiedy w różnych wątkach wypowiadałem się przeciwko faszystom, nazistom i innym podobnym, to jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się bym spotkał się z taką ilością nienawiści, jak przy organizacji Marszu Niepodległości. Nikt nigdy, nawet wśród nazistów i faszystów, nie pisywał mi wiadomości prywatnych, ani tu, ani na żadnym innym forum, by wyrazić swoją dezaprobatę, co "antyfaszyści". Cieszę się że tak bardzo dbają o pokój polskich domów...
  • Ezbet

żeby sprostować swój post bo mógł być źle zrozumiany, nie uważam ani koncepcji, ani formy promocji tej inicjatywy za jakas prowokujaca rozruchy ( no mozna sie sprzeczać o MW, ja tam mam wyjebane). i zgadzam się że to my kreujemy swoje otoczenie wokół siebie, wiec jeśli ktoś odczuwa pobudki patriotyczne i czuje przynależnośc, ale odrzuca manifestacje tego bo naziole tak robią to też głupie jest, że jakiś odchył na granicy błędu statystycznego może tak wpływać:P a druga sprawa że szukanie nazioli wszędzie to też o paranoje zakrawa, albo trzeba zdefiniować sobie o kim sie tak mowi czy o NS malujących niemieckie antypolskie symbole na ścianach, czy o wszystkich którzy są na prawo od "Was".
  • szlomo

zobaczycie to o co mi chodzilo na marszu. bez odbioru...
  • moJżESZ

>Ezbet napisał
    >żeby sprostować swój post bo mógł być źle zrozumiany,
    >nie uważam ani koncepcji, ani formy promocji tej inicjatywy
    >za jakas prowokujaca rozruchy ( no mozna sie sprzeczać o
    >MW, ja tam mam wyjebane). i zgadzam się że to my kreujemy
    >swoje otoczenie wokół siebie, wiec jeśli ktoś odczuwa
    >pobudki patriotyczne i czuje przynależnośc, ale odrzuca
    >manifestacje tego bo naziole tak robią to też głupie
    >jest, że jakiś odchył na granicy błędu statystycznego
    >może tak wpływać:P a druga sprawa że szukanie nazioli
    >wszędzie to też o paranoje zakrawa, albo trzeba
    >zdefiniować sobie o kim sie tak mowi czy o NS malujących
    >niemieckie antypolskie symbole na ścianach, czy o
    >wszystkich którzy są na prawo od "Was".

mysle ze poniosla Cie fantazja ew zbytnie oderwanie od realiow rodzinnego miasta zwlaszcza z tym bledem statystycznym
  • Anonim

Jeśli to strach przed "naziolami" ma Was odstraszać od Marszu, to dodam że impreza jest pod patronatem Prezydenta Białegostoku i Arcybiskupa... całość ochraniać będzie Policja i Straż Miejska....
  • M. Kułak

>Corvus napisał
    >paździeżem

ndst

Proszę przyjść z rodzicami!
  • Lea

Jak co roku najwięcej to tam będzie mundurowych. Z młodzieży spotkasz harcerzy, może pare organizacji. A reszta to strasze pokolenie, garstka rodziców z dziećmi, które chciały zobaczyć całe przedsięwzięcie...
    Niestety.
    A i może znajdzie się ktoś, komu zechce się poprzeszkadzać wrzaskami i rozwalanymi butelkami- w końcu dzień wolny to dla niektórych dzień chlania.

I ja zachęcam do wspomnienia wydarzenia z 11.11.
  • Kiki

>Corvus napisał
    >że jeśli coś jest
    >"katolickie" to jest tym samym drętwe i trąci trochę
    >takim "paździeżem". Katolik, w mniemaniu większości,
    >powinien siedzieć w kościele i razem z księżmi
    >roztrząsać losy bohaterów Pisma Świętego.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!

win!
  • Kiki

>radq napisał
    >czytam niektore posty i rece opadaja zeby wszedzie sie
    >naziolstwa doszukiwac
    >jak komu nie pasi marsz to niech ma to w dupie i wywiesi
    >flage w oknie
    >chyba ze wywieszanie flagi to tez jest naziolskie...

nie demonizuj, radziu.

szlomo dobrze napisał - zobaczycie jak to wyjdzie w rzeczywistości. zamysł może i komuś pasuje, w praktyce wyjdzie to co zawsze.

:)
  • 1
  • 2