-
Krawiec
Zaopatrzono mnie na wieczne nieoddanie w Minolte X-700 i dwa obiektywy 50mm i 28-70mm Co robic? Jak robic? Gdzie robic? Jaka blona? Jakie Swiatlo? Jakie cuda? Nie wiem nic. -
Anonim
-
Krawiec
Gdybym miał kase na ksiazki to bym sie was nie pytał.. Ksiazkji zreszta mam... chodzilo mi raczej oDobre rady starszych doswiadczonych Koilezanek i kolegów, :) -
Anonim
Sprecyzuj prosze pytanie (pytania), bo na razie Twoj post brzmi w stylu: "Dostalem Opla - jaka benzyna i jak sie jezdzi autem". Pozdrawiam :) -
-
Krawiec
-
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
Na poczatek kolor albo czarno-biale c41. Temat - to juz sam musisz sobie znalezc co Cie kreci. Wejdz na jakikolwiek sajt ze zdjeciami (moze byc plfoto.com) i poprzegladaj zdjecia kategoriami. Jak zdecydujesz sie na ulice/krajobraz, to bedzie najlatwiej. Jak na portret/mode - bedziemy rozmawiac o lampach i blendach, jak na przyrode - pogadamy o teleobiektywach. -
senner
to proponuję pojechaćza okno :) wyjrzyj za okno moze coś ciekawego się trafi?.. -
Grono.Net
"Gdybym miał kase na ksiazki to bym sie was nie pytał" - moge Ciebie pocieszyć, ze na materiały (klisze, wywołanie itd. itp.) bedziesz potrzebował o wiele wiecej pieniedzy.... To tak jak z samochodem - łatwo go kupić, ale potem trudno utrzymać.
Co robic? - kazdy ma swoje upodobania, jedni fotografuja ludzi, inni wola architekture, a innych pasjonuja swierzeta... Musisz znaleść swoja drogę.
Jak robic? - strona techniczna, czytaj duzo książek to bedziesz wiedział
Gdzie robic? - podobnie jak z "co robić"
Jaka blona? - każy ma swoje upodobania, jak wyżej.
Jakie Swiatlo? - zalezy od tego co fotografujesz i od efektu jaki chcesz uzyskac. światło rozproszone lepiej oddaje tonalność własna przedmiotów (nie tworza sie swiatłocienie), światło skupione lepiej oddaje faktury przedmiotów. W zasadzie nie ma złotej rady, trzeba próbować i eksperymentować.
Jakie cuda? - czarodziej nie zdradza sekretów swoich sztuczek. -
Grono.Net
"Gdybym miał kase na ksiazki to bym sie was nie pytał" - moge Ciebie pocieszyć, ze na materiały (klisze, wywołanie itd. itp.) bedziesz potrzebował o wiele wiecej pieniedzy.... To tak jak z samochodem - łatwo go kupić, ale potem trudno utrzymać.
Co robic? - kazdy ma swoje upodobania, jedni fotografuja ludzi, inni wola architekture, a innych pasjonuja swierzeta... Musisz znaleść swoja drogę.
Jak robic? - strona techniczna, czytaj duzo książek to bedziesz wiedział
Gdzie robic? - podobnie jak z "co robić"
Jaka blona? - każy ma swoje upodobania, jak wyżej.
Jakie Swiatlo? - zalezy od tego co fotografujesz i od efektu jaki chcesz uzyskac. światło rozproszone lepiej oddaje tonalność własna przedmiotów (nie tworza sie swiatłocienie), światło skupione lepiej oddaje faktury przedmiotów. W zasadzie nie ma złotej rady, trzeba próbować i eksperymentować.
Jakie cuda? - czarodziej nie zdradza sekretów swoich sztuczek. -
Anonim
możesz zawsze poprzestać na "pstrykaniu" a nie robieniu zdjęć. Wtedy nie czytasz żadnych książek, ustawiasz tryb na auto o ile się da - nie wiem co to za aparat :] i cykasz bez sensu :). I masz kasę na książkach zaoszczędzoną :).