Anarchiści i alterglobaliści [391]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

odbędzie się 17 i 18 marca w hotelu Victoria. Konferencja poświęcona będzie problemowi terroryzmu, a warszawscy anarchiści pikietować będą pod Victorią 17 marca [najprawdopodobniej o godz. 17] przede wszystkim przeciwko mylnej często interpretacji słowa 'terroryzm'.
  • Marud

zgadza sie to powazne problem jeszce podczs drugirj wojny taka nasza Armia krajowa byla przez towarzysza stalina uwazana za terrorystyczna organizacje terraz podobnie rzecz sie ma wobec czeczenów chociazby
    ostatnio krazyly sluchy ze Bieslan to akcja rosyjskich sluzb specjalnych
  • Lee

... podobnie rzecz ma się z "terroryzmem" irackich powstańców... którzy zwyczajnie bronią się przed okupantem, tak jak i myśmy to robili...
    ... chodzą też słuchy, że za słynnym zamachem w Oklahoma city także kryją się służby specjalne... tym razem wuja sama...

Warto jednak uswiadomić sobie, że pożywką dla większości aktów przemocy - okupantów i okupowanych - jest niewidzialny gołym okiem terroryzm ekonomiczny, który z jednych czyni oprawców, a z drugich ofiary, wszystkich krzywdząc okrutnie.
  • Łukasz czego szukasz

Tak się niestety skłąda, że Czeczeni poza akcjami partyzanckimi wysadzają się w powietrze w rosji zabijając cywilów. Oczywiście możesz sobie twierdzić że to rosyjskie służby specjalne, tak i jak że światem rządzi 12 rabinów ukrywających się pod Capitolem.
    Lee iraccy powstańcy zwyczajnie bronią się przed okupantem? To dlaczego zabijają tak wielu cywili irackich? Co za bzdura. Wogóle nie dostrzegasz że Irak jest teraz najbardziej pożądaną sceną dla wsytępów arabskich popaprańców pragnących się wysadzić w najbardziej widowiskowy sposób?
  • Lee

z tymi 12 rabinami to chyba poniosła cię fantazja, Łukasz, a poza tym miesza ci się chyba reality show z realem, skoro traktujesz śmierć jako widowisko.
    Czy Falluja to też takie widowisko z popaprańcami amerykańskimi naciskającymi guziki i zabijającymi cywilów?
  • Łukasz czego szukasz

:-| Wiesz co osłabiasz mnie....
  • Marud

mam nadzieje ze tymrazem sie uda
    panowie spokojnie fakt jest czeczenii zabijaja rosyjskich cywilow, ale armia czerwona zabija znacznie wiecej cywilow czeczenskich torurujac gwalcac swietnie ten temat przedstawiaja raporty amnesty international
    w tym calym zamieszaniu nikt nie nazywa czerwonoarmistow terrorystami a maja duzo wiecej zlychrzeczy na sumieniu
    co do separatystow to desperancii partyzantka nie przyniosla im nic!
    w czasie gdy dzieje sie u nichpieklo swiat o nich zapomina pokazuje od czsu do czasu ich zamachy
    a wiekszosc politykow uwaza ta wojne za "wewnetrzna sprawe Rosji"
    Jak masz Lukasz jeszce jakies watpliwosci to pytaj postaram Ci je rozjasnic podr
  • Łukasz czego szukasz

Marud misu słodki nie bardzo wiem do czego się odniosłeś w swoim poście bo napewno nie do problemów poruszonych przeze mnie. Chyba źle mnie zrozumiałeś. Ja wiem co robi armia rosyjska i nie kwestionuje ich zezwierzęcenia. Nie śmiałbym ich usprawiedliwiać i nie bardzo rozumiem po co piszesz o czymś co doskonale wiem a co nie ma za wiele wspólnego z tematem. Czyżbyś chciał usprawiedliwić okrucieństwem rosjan okrucieństwo czeczeńskich terrorystów? Bo równie dobrze można usprawiedliwiać okrucieństwo rosjan okrucieństwem czeczeńskich zamachowców :-P Nie ma niczego co mogło by rozgrzeszyć ludzi zabijających cywilów obojętnie po której są stronie. Jeśli twoim zdaniem zamachowcy z Biesłania, albo inni psychopaci wysadzający bloki czy koncerty rockowe są lepsi tylko dlatego, że rosja ich ciemięzy to jesteś chory.

Tak więc powtórzę sens mojego posta maksymalnie prosto: czeczeni wysadzający się w powietrze w szpitalach, blokach, klubach, szkołach są bez wątpienia terrorystami. Polskie media raczej nie są prorosyjskie i od zawsze potępiają agresję na Czeczenię a rzeczy nazywają po imieniu terrorystów terrorystami a partyzantów partyzantami. Jeśli ktoś ma tu problemy z rozumieniem co się wokół dzieje to najwyraźniej Ty.
  • Barry the BAPTIST

A czy przewidywana jest jakaś kontr-manifa; P...
  • Marud

Lukasz to wszystko sie zgadza ale czemu mowi sie ze problemem sa czeczency a nie rosyjska armia
  • Marud

Czy gdyby rosja nie wkroczyla by do czeczenii bylby Bieslan?
    Ile razypolskie media wspominaja o konflikcie czeczenskim nie mam na mysli ich wyborow ani newsow o zamachach?
  • Marud

Terror w waszym pojeciu stosowal takze Armia Krajowa na wschodzie.
    przy braku efektow w walce z UPA polscy partyzanci dopuscili sie do mordow na cywilach Ukrainskich.
  • Łukasz czego szukasz

<<< Lukasz to wszystko sie zgadza ale czemu mowi sie ze problemem sa czeczency a nie rosyjska armia>>>

A gdzie się tak mówi? Może w Rosji bo na całym świecie mówi się że problemem jest kkonflikt rosyjsko-czeczeński. Może to brzmi eufemistycznie, ale nie można powiedzieć że winna jest tylko jedna strona bo i Czeczeńcy nieźle narozrabiali. W każdym razie wszystkie media nie rosyjskie główną winą za to co sie dzieje w Czeczenii obarczają Rosję. Również politycy zachodni vide wypowiedzi polskiego szefa dyplomacji po zamachu na Maschadowa potępiające go i określające jako głupote, vide stanowisko UE domagającej się śledztwa i komisji w tej sprawie. Troche więcej krytycyzmu mniej ideolo Ci życzę.
  • :.Winston.:

tak to sobie mozna teoretyzowac przez kilka lat, problem wymaga postawienia sie po ktorejs ze stron, ja nie mam watpliwosci po ktorej, Ty masz LUkasz??
  • Łukasz czego szukasz

Myślę że każdy inteligentny człowiek powinien wykazać się szerszym spojrzeniem na problemy konfliktów. Do tego jednak potrzeba dystansu a to wyklucza bezkrytyczną solidarność z którąś ze stron. Nie rozumiem ludzi krzyczących, że Izrael jest zły, Rosja jest zła, Ameryka jest zła, albo odwrotnie, Palestyna jest zła, Czeczeńscy są źli, Irakijczycy są źli. To są kategorie nieadekwatne do rozpatrywania problemów światowych konfliktów. W każdej wojnie każda strona ma swoje racje i każda popełnia błędy, po każdej stronie są różne postawy i frakcje. Problem jest jeszcze bardziej skomplikowany bo nie da się wyróżnić tylko dwóch stron konfliktu. My też jesteśmy w pewnym stopniu stroną w konflikcie Rosyjsko Czeczeńskim. Osobiście rozumiem Czeczeńców, ale też nie potrafie odmówić pewnych racji Rosjanom. I tak jak mówiłem można wyróżnić różne postawy zarówno po jednej i drugiej stronie. Nie usprawiedliwiam zbrodni Rosjan, ale też nie będę apologetą Czeczeńskich zamachowców mordujących cywilów rosyjskich z takim samym okrucieństwem jak Rosjanie Czeczeńców. Ogarniasz? Takie solidaryzowanie się tylko z jedna ze stron i potępianie drugiej kojarzy mi się za mocno z nacjonalizmem i jakos nie pasuje do idei wolnościowych.
    Znasz Wojnę Peloponeską Tukidydesa? Jeśli nie to polecam. Koleś doskonale relacjonuje przebieg konfliktu poświecając wiele uwagi każdej ze stron i stara się to robić bardzo obiektywnie.

postawienie sie po jednej ze stron kojarzy Ci sie z nacjonalizmem..? :) prosze Cie!! :) Stary zajrzyj do Encyklopedii politologicznej i poczytaj najpierw definicje, ktorych uzywasz..
    Teoretyzowanie na temat ktora ze stron ma wiecej grzechow nie ma sesnu. Tu konflikt jest bardzo prosty, mamy panswtwa imperialne i panstwa uciskane. Rosja od zawsze byla Państwem imprialnym i narody takie jak Czeczenia byly w sposob szczegolny zle traktowane. Gdyby nie wydarzenia w Rosji 1905 - 1917 Rosja dalej bylaby krajem o silnym dominujacym charakterze nawet dzis, mysle, ze USA moglaby sie schowac. Jesli jestes zwolennikiem ulozenia stosunkow bezpieczenstwa na arenie miedzynarodowej na koncepcji supremacji mocarstw to bardzo prosze, mozesz miec watpliwosci kto tu jest winiem i po ktorej ze storn nalezy sie postawic. Jesli jestes za pokojowymi relacjami stosunkow miedzynarodowych, to za CALA PEWNOSCIA NALEZY POTEPIAC ROSJE!!! I BASTA! Ya Basta
  • Łukasz czego szukasz

Za przeproszeniem pierdolisz bzdury. Czynniki prowadzące do konfliktów zbrojnych są znacznie bardziej skomplikowane niż "mamo bo oni są niedobrzy".

Tu nie chodzi o tłumaczenie kto jest winien, tu chodzi o reakcje na akcje Rosji przeciw Czeczeńcom (np. smierc Maschadova), próbujesz cos zrozumieć to poczytaj co sie tam dzieje z prasy niezależnej. I zamiast pierdolic o moim pierdoleniu, kiedy sam pierdolisz jak potłuczony poczytaj o o co w tym chodzi chłopcze, bo juz mnie zdenerwowales! W konfliktach zbrojnych zawsze chodzi o kase, I wojna swiatowa byla tego najlepszym przykładem! Czeczeńcy podpierdalali Ruskim ropę z rurociągów, które biegły przez Czeczenię, po drugie najsilniejsza wschodnia mafia to mafia czeczeńska, a raczej byla mafia czeczenska. Do konca ich nieświetności, robili niesamowite lewe interesy na terenie Rosji, byli powiazani juz z politykami. Rząd rosyjski musial cos z tym zrobic, wiec rozpierduche zrobil w Czeczeni. To nie daje im zadnego usprawiedliwienia do eksterminacji narodu czeczenskiego. TAk eksterminacji, bo oni tam ich wyrzynają jak świnie, chłopcze. Jak juz pisalem wcześniej to kraj imperialny, jak Anglosasi, jak Amerykanie, czy Francuzi, to taka nacja, z manią wyższości, Rosja jest takim samym krajem, podbijała narody od wieków, tyle ze teraz juz tchu jej brak! Wiec stać ja tylko na to, by sie po wyżywac na malej Czeczeni. Jeśli wiesz co to sa prawa czlowieka, prawa jenca wojennego, jesli jestes w stanie sobie wyobrazic ile Rosja podpisala konwencji i patkow miedzynarodowch uniemozliwiajacej jej taki rozboj, nie mialbys zadnych wątpliwości po ktorej stronie sie opowiedziec. Dam Ci jedna rade chlopcze, wylacz telewizor, przestan czytac POLITYKE, WPROST CZY NEWSWEEK, przestaniesz tu rzucac argumentami przeciwko Czeczenii i poczytaj troche o historii, moze zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi! może przestaniesz pierdzielić kocopaly o równych ocenach Rosji i Czeczenii W tym konflikcie nie ma żadnej równości! Jest wielki, silny i maly! Mi to przypomina wyżywanie sie bylego boksera na grzesznej dziwce!
  • Łukasz czego szukasz

Wiesz co stas zacytuje Ci sam siebie boi widze że masz poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Ja wiem co robi armia rosyjska i nie kwestionuje ich zezwierzęcenia. Nie śmiałbym ich usprawiedliwiać i nie bardzo rozumiem po co piszesz o czymś co doskonale wiem a co nie ma za wiele wspólnego z tematem. Czyżbyś chciał usprawiedliwić okrucieństwem rosjan okrucieństwo czeczeńskich terrorystów? Bo równie dobrze można usprawiedliwiać okrucieństwo rosjan okrucieństwem czeczeńskich zamachowców :-P Nie ma niczego co mogło by rozgrzeszyć ludzi zabijających cywilów obojętnie po której są stronie. Jeśli twoim zdaniem zamachowcy z Biesłania, albo inni psychopaci wysadzający bloki czy koncerty rockowe są lepsi tylko dlatego, że rosja ich ciemięzy to jesteś chory.

Ogarniasz dziecino? Nie kwestionuje okrucieństwa i winy Rosji, ale nie zamierzam tym usprawiedliwiać zrodni częśći Czeczeńców.

A co do mediów to wiesz raczej nie będziesz miał szerokiego spektrum sytiuacji czerpiąc wiedzę tylko z "mediów niezależnych" (Co to do cholery sa media niezależne? Od czego one nie zależą?)
    Ja staram się czytać i oglądać wszystko.
    Ty tego nie wiesz (jak wskazują Twoje posty) bo nie oglądasz (jak sam piszesz), ale wszystkie zachodnie media potępiają rosję, poslka dyplomacja potępia rosję, UE rząda zbadania sprawy zabójstwa Maschadowa, ONZ pracuje nad rezolucją w sprawie Czeczenii. Dziś w faktach była obszerna relacja z manifestacji antywojennej i wywiady z członkami Komitetu Wolny Kaukaz. Więc o co Tobie chodzi? To dość śmieszne że krytykujesz coś czego nie znasz. Tak bardzo Cię zaślepiła ideologia czy to już tak daleko posunięta indolencja umysłowa.
  • Marud

konflikt czecenski trwa ladnych pare lat ostatnio owszem sie o tym mowi ale pare lat wstecz ten tematprawie wogole nie istnial
    a politycy owszem potepiaja Rosje ale robia to tak jak Anglicy przed wojna potepiali Hitlera za przylaczenie Sudetow
    a co do przyczyn konfliktu jest on bardzo prosty ropa ktorej zloza sa jednymi z najwiekszych na swiecie podobna spraw co z Irakiem .wiadomo ze Czeczency zamieszkiwali tamte tereny od dosyc dawna
| |

Zapraszamy wszystkie osoby sympatyzujące z ideami anarchizmu i alterglobalizmu.

Fotki

Miejsca grona (0)