-
Thiema Djenepo
czesc, zamierzam kupic sobie autko ktore zowie sie FIAT PUNTO i jest z roku '94, ma 1,1 pojemnosci silnika, wiem ze bede musial za nie placic 60 funciaow TAXu za kazde pol roku, poza tym MOT okolo 30-50 rocznie. Natomiast zupelnie nie wiem ile wyniesie mnie ubezpieczenie tegoz samochodu?,
dodam na marginesie ze mam 26 lat i prawko od lat 9ciu, wczesniej samochodu nie posiadalem. Dzieki z gory za pomoc. -
pankrzys
Ile dokładnie Cię wyniesie ubezpieczanie uzależnione jest w dużej mierze od tego co wpiszesz w formularzu, np: ile mil robisz rocznie czy masz garaż itp ale myślę ze 400 - 500 funtów .. -
Skipper Jan Rebeck
http://www.confused.com/
i bedziesz wiedzial dokladnie...
"kombinowac" na szacowanym rocznym "przebiegu" nie radze... -
>Thiema Djenepo napisał
>czesc, zamierzam kupic sobie autko ktore zowie sie FIAT
>PUNTO i jest z roku '94, ma 1,1 pojemnosci silnika, wiem ze
>bede musial za nie placic 60 funciaow TAXu za kazde pol
>roku, poza tym MOT okolo 30-50 rocznie. Natomiast zupelnie
>nie wiem ile wyniesie mnie ubezpieczenie tegoz samochodu?,
>dodam na marginesie ze mam 26 lat i prawko od lat 9ciu,
>wczesniej samochodu nie posiadalem. Dzieki z gory za pomoc.
Zaden z powyzszych przedmowcow nie powiedzial rowniez o pewnym kruczku. Wedlug angielskich przepisow prawo jazdy moze otrzymac 18latek. Wiec probujac ubezpieczyc auto musisz podac ze masz 8 lat prawo jazdy. -
-
Skipper Jan Rebeck
>Smutasek napisał
>Zaden z powyzszych przedmowcow nie powiedzial rowniez o
>pewnym kruczku. Wedlug angielskich przepisow prawo jazdy
>moze otrzymac 18latek. Wiec probujac ubezpieczyc auto musisz
>podac ze masz 8 lat prawo jazdy.
kolejny przyklad "kombinatorstwa", ktore nie poplaca...
na prawie jazdy, poza data wydania, istnieje rowniez data
uzyskania uprawnien... ubezpieczalnie nie sa instytucjami
charytatywnymi... jesli cos nie bedzie zgadzalo sie, odmowia
wyplaty odszkodowania... poza tym, a moze przede wszystkim,
podawanie nie prawdziwych danych jest przestepstwem...
podatek placic mozna rowniez rocznie, stawki:
http://www.direct.gov.uk/en/Motorin...
a MOT, w wypadku takiego obiektu muzealnego, moze kosztowac
znacznie wiecej... w takcie MOT sprawdzane sa nastepujace rzeczy:
http://www.direct.gov.uk/en/Motorin...
i jesli chcesz wyjechac samochodem z punktu kontroli, cokolwiek
nie spelniajacego norm, musi zostac wymienione... -
Arek Roguski
Przed wjazdem na MOT proponuje posprawdzać wszystkie płyny - spryskiwacze itd, żarówki i wszystko co się da bo można się wbić na dodatkowe koszta.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to oprócz confused.com warto sprawdzić churchilla. Ostatnio sprawdzałem pare autek i churchill jest w wielu przypadkach najtańszy. -
Magduha
zalezy od rocznika autka, silnika wieku kierowcy, dlugosci posiadania prawka i co ciekawsze plci takze! dobre ubezpieczonko mozna wyhczyc w banku w ktorym ma sie konto dodatkowym plusem bedzie jesli masz juz wykupione jakies ubezpieczenie z tego banku np. mieszkaniowa polisa lub travel ins.
a z MOTEM roznie bywa! ale to co slepy napisal - popieram -
Magduha
-
Klon
A masz prawko full UK? Mozesz oblac za zarowke przepalona od tabalicy rejestracyjnej. W stacjach MOT,u wywieszaja warunki uzyskania przegladu. -
Skipper Jan Rebeck
nie ma zdnego znaczenia, czy prawo jazdy jest z UK, czy z EEC
MOT wszedzie jest taki sam... -
Magduha
mota sie na prawko nie robi - to auto przegladaja a nie Ciebie :) ja tam na kanal bym sie nie dala hiihi :) -
Klon
Johny a jak nalicza sie pkt na polskie? Z tego co wiem nie nalicza sie, kazdy pkt kosztuje chyba 60 funciakow. -
Skipper Jan Rebeck
-
Klon
EEC jest wazne 2 lata, polskie prawo jazdy otrzmane przed wstapieniem do UE nie jest honorowane w UK i podlega karze grzywny,ktora orzeka sad. Kazdy kto posiada prawo jady dluzej niz 4 lata jest zoobowiazany do wymiany na ECC lub angielskie. -
Skipper Jan Rebeck
a czy nie lepiej byloby, zanim zaczniesz cos wypisywac, sprawdzic
swoje informacje...
niestety nie wiele z rzeczywistoscia ma to co napisales... -
Klon
-
Thiema Djenepo
i kupilem sobie autko, jednak troche nowsze (97) i mysle ze fajniejsze (bravo 1.4), w kazdym razie ubezpieczenie wynioslo mnie okolo 280 funciakow, stalem sie drugim kierowca kozystajacym ze znizek kierowcy pierwszego, ktoremu to pelen pakiet takowych przysluguje, jest to chyba jedyne wyjscie aby nie placic okolo 800-900 Ł za ubezpieczenie, oczywiscie chyba ze macie wlasne sposoby.. -
Skipper Jan Rebeck
rowiazanie "extra"... jak spowodujesz wypadek, bedzie "na konto"
"pierwszego kierowcy"... -
Magduha
Skipper a to nieprawda... jesli jest na polisie jako 2nd driver to na konto ubezpieczenia ogolnego idzie z notka kto prowadzil auto! :) druga sprawato polisa i jej warunki :) -
Skipper Jan Rebeck
ale ubezpieczonym jest "1st driver" i jego ubezpieczenie pokrywa
straty... a do znizek liczy sie okres bez wyplat z ubezpieczenia
(zwany w PL "bezwypadkowym")...
tak wiec zegnajcie znizki...