-
Helena 'Elbereth' Sobol
Moi Drodzy, rejestracja dodatkowa jest do 3/03, a p. Szabelski wywiesi informację, gdzie są jeszcze wolne miejsca. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Jeśli macie jakieś konkretne komentarze co do nowej strony IA (najlepiej z propozycjami konkretnych poprawek), to prosimy składać je na ręce samorządu. :-) -
Helena 'Elbereth' Sobol
Informacje od P.Dyr. Foltyńskiej i Kasi Gołąb:
1. NAJROZSĄDNIEJSZA JEST
REJESTRACJA NA WSZYSTKIE TYPY STUDIÓW 2. STOPNIA, NIE TYLKO NA JEDEN
2. Studenci rozpowszechniają informację, że do 7 czerwca muszą mieć
zaliczenia; nieprawda, nie musi być to 7 czerwca; Nauczycieli prosiłam o sprawne rozliczanie III roku, ale żadnej daty nie wskazywałam (słowa dyr. Foltyńskiej)
3. i sprawa B2, tj. osób, które nie zdadzą B2 w czerwcu:
- tacy studenci mogą przystąpić do rekrutacji na studia 2. stopnia - jeżeli będą mieli zdany Egzamin Przedmiotowy (o realizacji programu studiów z C1 włącznie nie wspominam, bo to oczywiste)i będzie brakowało tylko B2,to będziemy rezerwowali dla nich miejsca na studiach 2. stopnia i czekali na pozytywny wynik z B2 w sesji wrzesniowej - nie mogę teraz podać daty, do którego września zachowamy rezerwację, ponieważ zależy ona od przebiegu rekrutacji; a tego dzisiaj nikt nie jest w stanie przewidzieć - chcemy jednak, aby szanse na studia 2. stopnia mieli wszyscy Licencjaci IA - niezdany B2 we wrześniu, niestety, nie pozwala na podjęcie studiów 2. stopnia, bo taki brak nie pozwala nawet mysleć o wydaniu dyplomu licencjata
4. Niezależnie od informacji o rekrutacji na drugistopień studiów w IA w roku akademickim 2010/11 zawartych na stronie Instytutu,przypominam Państwu:
rejestracja na studia II stopnia jest obowiązkowa; trwa do 30 maja 2010;
proszę się więc koniecznie rejestrować już teraz (C1 UW lub C1 IA oraz Egzamin Przedmiotowy),
nie czekając na wyniki zaliczeń po semestrze letnim;
przystąpienie do Egzaminu Przedmiotowego będzie możliwe tylko po rejestracji;
rejestracja na studia drugiego stopnia jest możliwa bez podawania numeru dyplomu licencjackiego;
naturalnie dyplomy zostaną wydane po rozliczeniu sześciu semestrów studiów, a wyniki zaliczeń po semestrze letnim poznamy dopiero w sesji czerwcowej
PROSZĘ BARDZO STARANNIE ŚLEDZIĆ INFORMACJE W ZAKŁADCE DLA KANDYDATÓW NA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA -
Helena 'Elbereth' Sobol
Moi Drodzy :-)
Zapoznajcie się, proszę, z plikiem pod linkiem "SESJA LETNIA 2009/2010 I ROZLICZANIE INDEKSÓW" na:
http://www.angli.uw.edu.pl/index.ph...
Jak rozliczać oguny:
W gablotce obok sekretariatu są instrukcje obsługi ogólnie różnych spraw związanych ze studiami w IA, w tym ogunów. A więc podanie zawsze trzeba napisać - o wliczenie ECTS'ów za ogun do puli major, minor albo other. Przy czym jeśli chcemy tylko do othera, to piszemy po prostu do dyr. Foltyńskiej i można takie podanie złożyć razem z indeksem do rozliczenia roku (szczególnie tyczy się to studentów III roku, którzy muszą się rozliczyć jak najszybciej). Jeśli zaś chcemy do majora lub minora, to musimy złożyć podanie (wraz z indeksem i kartą semestralną) odpowiednio wcześniej, żeby dyr. Foltyńska miała szansę skonsultować to z kierownikiem odpowiedniego Zakładu. Jeszcze dodam, że dotychczas było tak, że, jeśli ogun był za bardzo związany z majorem, to nie mógł pójść do othera, więc myślę, że dobrze będzie za każdym razem zwracać uwagę na tematykę oguna, czy ma szansę przejść na intuicję. :-) -
-
Helena 'Elbereth' Sobol
Jakby co, to są już na stronie IA wyniki punktowe rekrutacji na studia II stopnia. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Informacje z sekretariatu dla kontynuujących na II stopniu:
Należy uiścić tylko opłatę za indeks, ponieważ legitymacja będzie ta sama. Zdjęcia mają być w formacie jak do dowodu osobistego. Na podaniu o przyjęcie numer licencjatu należy wpisać dowolny, a numer matury dostaniemy w sekretariacie (jeśli ktoś nie zna swojego). -
Helena 'Elbereth' Sobol
Najpierw jeszcze raz o tym, jakie dokumenty trzeba mieć (z autopsji):
- podanie o przyjęcie na studia (wydrukowane zIRK)
- dowód wpłaty 4 zł za indeks
- xero dowodu osobistego
- 3 zdjęcia jak do dowodu
NIE trzeba wpłacać 17 zł za nową legitymację. Nie potrzeba też podania o wyrobienie tejże legitymacji.
Informacje od Pani Dyrektor nt. studiów II stopnia:
1. Osoby, które ukończyły studia I stopnia w IA i teraz idą na II stopień tamże mają się NIE rejestrować na filozofię, która notabene jest w naszym programie studiów. Powstały w ten sposób brak 4 ECTS należy koniecznie nadrobić w jakiś inny sposób.
2. Dostaniemy nowe żetony na oguny. :-) :-) :-)
3. Pani Dyrektor nie zajmuje sie sprawą osób, które w niewyjaśnionych okolicznościach nie mają wpisanych punktów z C1, ponieważ należy to do kompetencji Komisji Rekrutacyjnej. Od siebie więc proponuję, żeby każdy z tym problemem osobiście poszedł do tejże komisji, odstał w kolejce i załatwił sprawę, zanim będzie za późno.
4. Należy uważać z wyrabianiem ECTS-ów instytutowymi kursami w sposób nadmierny - obecne regulaminy dozwalają 10% ponad "normę" zgłosić do rozliczenia bez dodatkowych opłat. Pani Dyrektor nie wyklucza pobierania opłat od osób, które ten limit przekroczą w sposób znaczny (rozliczenie po II roku). Radzi natomiast oguny.
To tyle, informacje o rejestracji będą później. Rejestracja na przedmioty przez USOS (także kursy!) ruszy na przełomie sierpnia i września. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Wszyscy, którzy nie zdali B2 i pragną poprawki we wrześniu, muszą się zgłosić do Kasi Gołąb lub do mnie jak najszybciej. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Wracam z sekretariatu IA - poszłam w sprawie rejestracji typu "kto pierwszy". Panie Sekretarki i Pani ds. rejestracji zapewniły mnie, że tak będzie lepiej z kilku powodów:
1. W ten sposób USOS ma szansę wreszcie zadziałać, bo, choć być może serwer będzie przeciążony przez parę chwil na początku, to nie będzie jakiejś strasznej akcji z tym rankingiem, która co roku się powtarza i co roku powoduje powtórną rejestracją ręczną i inne tego typu komplikacje.
2. Jesteśmy ostatnią jednostką na UW, która obstaje przy rankingowej rejestracji.
3. Będzie giełda i będzie się można wymieniać.
4. (dla I roku II stopnia) Strasznie mało osób będzie dopuszczonych do najbliższej rejestracji, bo mało kto się rozliczył itd. Wzięto też pod uwagę deklaracje tych przyjętych i wszyscy uważają, że w tej rejestracji jest bardzo mała szansa na to, że ktoś sobie coś upatrzył, a przez niewzięcie pod uwagę rankingu nie dostanie tego. A jak coś takiego się zdarzy, to wówczas giełda, a jakby było jakoś hardkorowo, to też się coś spróbuje inaczej naprawiać.
W każdym razie Administracja jest dobrej myśli z takim układem rejestracji. Na dniach pojawią się na stronie IA szczegółowe informacje. I ja też będę czuwać na gronach i innych internetach, w razie czego. :-) -
Helena 'Elbereth' Sobol
Wszystkie wykłady ze specjalizacji nauczycielskiej liczą się do językoznawstwa. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Info z dzisiaj z Sekretariatu:
Seminaria: jeśli ktoś nie dostał się na wymarzone, a chce mu się powalczyć, to należy napisać podanie o dorejestrowanie do Pani Dyrektor Foltyńskiej i na podaniu mieć zgodę i podpis danego prowadzącego.
Nie wiadomo, za ile ECTS mają być seminaria - w USOS-e jest 16, a w programie 6... Jeszcze trzeba pomyśleć, jak do liczby ECTS-ów za seminaria dodać ECTS-y za 'przygotowanie pracy mgr'. Ale IA już wie, że jest z tym problem i coś wymyśli.
CLIL: jeśli dla kogoś nie starczyło miejsc na CLIL z jego specjalizacji, ma napisać do Pani Dyrektor Foltyńskiej podanie o dorejestrowanie - tu jest sprawa oczywista, że każdy dostanie CLIL-a zgodnego z jego specjalizacją.
Giełda: póki co działa tylko na prakikale i kursy, których jest kilka grup. Nie działa pomiędzy seminariami i różnymi kursami. IA pracuje nad tym, ale nie obiecuje, że coś się uda. Natomiast Pani od rejestracji zaprasza, gdyby ktoś się chciał z kimś wymienić, że załatwi to bezproblemowo. Można też próbować samodzielnie poprzez USOS, umówiwszy się prywatnie, ale jest wtedy cień szansy, że ktoś sprytnie skradnie miejsce.; -)
Żetony na oguny: kontynuujący po I stopniu na IA dostali (a przynajmniej ja dostałam) dodatkowe 120 żetonów ogunowych. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Jak się nie zda B2, to nie ma po III roku żadnych warunków ani powtarzania roku. Podchodzi się do skutku (jeśli chcecie dyplom ukończenia I stopnia w IA), za każdym razem płacąc 120 zł. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Wbrew wcześniejszym zaprzeczeniom, można odbierać dyplomy licencjata bez oddawania legitymacji, jeśli kontynuuje się studia na IA na II stopniu. Wiem z doświadczenia. :-)
Powyższa informacja o braku opłat z powtarzanie przedmiotu w przypadku niezdania B2 jest najprawdopodobniej błędna, za co przepraszam. -
Helena 'Elbereth' Sobol
Zapraszamy do składania w sekretariacie wniosków o stypendium ministra. Termin składania mija 20.09.2010. Instrukcja obsługi znajduje się pod poniższym linkiem, a na dole strony jest formularz wniosku:
http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo...
I NIE WOLNO brać na II stopniu tych samych kursów, które się już zrobiło na I. Jest to oficjalnie wykluczone. :-P -
Sylviii
W IA na karteczce znalazłam informację, iż osoby, które zaliczyły filozofię na studiach I stopnia, mają do końca października poinformować o tym sekretariat w formie podania z dołączoną kserokopią strony indeksu z zaliczeniem z tego przedmiotu. -
Helena 'Elbereth' Sobol
PINE: Potrzebne osoby w pierwszych dniach semestru (już od 14 lutego!) do pomocy Haitańczykom przyjętym przez IA w dojazdach z i do akademika przy Żwirki i Wigury. Chętni niech kontaktują się z Panią Dyrektor Foltyńską. Przekażcie dalej!