Anglistyka UW rocznik 2007/2008 [297]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • **Miss Dy-Na-Mi-Tee**

mam pytanie o uprawnienia. Na Stronie IA znalazłam, że żeby je dostać, muszę też dostać uprawnienia z drugiego języka. Można tam przeczytać coś takiego:
    UPRAWNIENIA DO NAUCZANIA II PRZEDMIOTU
    Zgodnie z Rozporządzeniem MENiS z dnia 07.09.2004 dotyczącym standardów kształcenia nauczycieli na postawie ustawy o szkolnictwie wyższym z dnia 12.09.1990 student musi uzyskać uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu. Uzyskanie tych uprawnień odbywa się w następujący sposób:
    ALBO niezależnie od studiów w Instytucie Anglistyki student odbywa studia na innym kierunku dające uprawnienia nauczycielskie i przedstawia dokumentację tych studiów Dyrektorowi Instytutu Anglistyki,
    ALBO w ramach studiów w Instytucie Anglistyki student uzyska uprawnienia do nauczania drugiego języka poprzez zaliczenie:
    - 240 godzin nauki drugiego języka obcego na poziomie C2,
    - przynajmniej 3 kursów oznaczonych gwiazdką (*) z listy 4 powyżej,
    - 30 godzin praktyk pedagogicznych w zakresie drugiego języka.
    ALBO w ramach studiów w Instytucie Anglistyki student uzyska uprawnienia do nauczania przedmiotu Wiedza o kulturze poprzez zaliczenie:
    - 300 godzin przedmiotów obowiązkowych z dziedziny literatury, kultury i historii
    - 105 godzin przedmiotów uzupełniających z dziedziny kulturoznawstwa i literaturoznawstwa oraz metodyki nauczania wiedzy o kulturze z listy poniżej
    - 30 godzin praktyk pedagogicznych w zakresie nauczania wiedzy o kulturze.

Więc mam pytania-jak rozumiem, 240h z poziomem C2 to nie żart, prawda? Nie ma opcji, żeby było to poziom niżej? Bo to jest prawie niewykonalne, musiałabym z poziomu B2 przeskoczyć na C2... no ale przypuśćmy, ze może to zrobię.

Natomiast mam inne pytanie, o opcję z Wiedzą o kulturze. Czy ktokolwiek widział u nas coś takiego jak metodyka nauczania wiedzy o kulturze? Bo ja się chętnie na to zapiszę, jak mi tylko ktoś powie, jak to znaleźć..,. bo na razie mi to wygląda na pusty zapis wyłącznie...

Ma ktoś jeszcze takie problemy jak ja? Albo jakieś pomysły?
  • **Miss Dy-Na-Mi-Tee**

i jeszcze jedno: jak mamy zaliczyć 240 h języka na poziomie C2, jeśli w ofercie lektoratowej NIE MA takich kursów??
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Tak, z tym lektoratem to jakaś dziwna pomyłka, bo faktycznie angielski jest jedynym językiem z poziomem C2. Wydawałoby się, że chodzi tylko o certyfikat C2 z innego języka - ale nie mam pojęcia. Co do wiedzy o kulturze to jest to pomysł świeżutki powstały jako najłatwiejszy sposób spełnienia wymogów ministerstwa. Jeśli tego wykładu jeszcze nie ma, to na pewno niedługo już będzie (w przyszłym semestrze?).
  • natalka

Z tego co wyczytałam na stronce IA wynika, że uprawnienia nauczycielskie można zdobywać podczas studiów I stopnia ( wszystkie tabelki i rozpiski były oznaczone 1 rok, 2 rok lub 3 rok). Czy na studiach II stopnia nie ma takiej możliwości ?
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Od jakiegoś czasu (roku? dwóch?) wisiało na tablicy po prawej stronie dawnego gabinetu Rejestratora, że na II stopniu można tylko kontynuować zdobywanie uprawnień rozpoczęte na I stopniu. Natomiast nigdzie nie widziałam informacji, ile na tym I stopniu trzeba było i czego wyrobić, żeby się kwalifikować do tego kontynuowania. Chyba dobrym wskaźnikiem może być np. to, na co teraz II stopień może się zarejestrować - bo chyba na wykłady do specjalizacji nauczycielskiej nie może, w przeciwieństwie do I stopnia. Ale chyba zawsze można próbować indywidualnie to załatwiać. Chyba nikt za bardzo nie wie, bo jesteśmy rocznikiem eksperymentalnym.
  • **Miss Dy-Na-Mi-Tee**

Mi brakuje tylko kursów w zasadzie i lektoratów-no i, gdyby się to udało, tego wykładu z WoK-u. Pisałam podanie do Pani Foltyńskiej i niezależnie od tego, ile rzeczy mamy wyrobione, możemy kontynuować/zaczynać. Dlatego sądzę też, że dzięki indywidualnym decyzjom można też się na te wykłady dorejestrować.
| |

pierwszoroczni: dzienni, wieczorowi i zaoczni - zapraszamy. enjoy!

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)