ANSI C, ANSI C++, Assembler [1480]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Petol

na początek chce napisać programik który narysuje mi kilka punktów. chcę, aby "poruszyć" jes, czyli napisać jakąś prościutką funckję, której argumentem będzie czas.

żeby to zrobić musze poznać najpierw c++, ale to zostawie na wakacje (oby się udało). problem jest w tym, że nie wiem jak mam się dowiedzieć, co potrzeba: jakie funkcje/metody?, jak działają?, jakie agumenty przyjmują?, co "wypluwają"? itd. itp.

w tym wszystkim chodzi mi o pracę z nagłówkiem <graphics.h> czy tam biblioteką allegro. jeśli macie lepsze pomysły to chętnie wysłucham.
  • яazo я

hmm....nowe allegro :-)
    kiedyś allegro było pod DJGPP (ale to dawno kiedy z niego korzystalem, wersja chyba 3)
    rozumiem że są jakieś porty pod inne środowiska?
    na windows? na linuxa?
  • ?

wygodnie sobie zaczac od czegos prostego i przyjemnego jak biblioteczka (n)curses wywodzi sie z linuxa ale jest odpowiednik pod wingroze;)
  • novo

Witam,

Ale temat jest o grafice. Co prawda ascii mozna pod grafike podciagnac, ale jednak to nie to :). Ja bym koledze proponowal naumiec sie c++(albo op, ja preferuje c++), a potem zabrac sie za OGL'a, albo DX'a(albo oba). Wybor zalezy od tego co bardziej ci sie podoba i na jakim os'ie siedzisz. W moim przypadku counter-strike i direct x to sa jedyne powody dla ktorych mam windowsa :)

Pozdr!
    novo.
  • Anonim

Ja kiedyś jak chciałem zrobić coś z grafiką to użyłem SDL
    (Simple DirectMedia Layer), nie jest trudne do nauczenia (przynajmniej podstawy). a mój programik wyświetlał właśnie zbiór punktów (cząstek) i robił coś symulacji mieszania gazów.
  • Marun

Po piersze naucz się C++. Dopiero potem atakuj grafikę. Jeżeli chodzi o wyświetlenie kilku puktów to SDL rządzi szczególnie, że można go używać razem z OpenGL. Do SDL'a można znaleźć w sieci podręcznik "Programing games in Linux" (czy coś takiego, ale tak naprawdę kod przedstawiony tam działa także na Win***). Jeśli będziesz miał problem ze znaleźieniem to podeślij mi wiadomość z e-mailem, a podeślę Ci to.
| |

ANSI C, C++ i Assembler są kluczowymi częściami pejzażu technologicznego przełomu XX i XXI wiek...

Fotki

Miejsca grona (0)