-
CoD
Mam pytanie do "antyfaszystów" zrzeszonych w tym gronie...
Co według was charakteryzuje "faszyzm" ? -
Anonim
-
Anonim
Z tym, ze pierwotny wloski faszyzm Mussoliniego rasistowski ani nacjonalistyczny nie byl... -
Anonim
>yugin reaktywacja napisał
>Z tym, ze
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>pierwotn y<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>wloski faszyzm Mussoliniego rasistowski
>ani nacjonalistyczny nie byl...
Zaznaczyłem cholernie ważne słowo.
KPW? -
-
Anonim
Nie ma jednoznacznej definicji faszyzmu, ale sam faszyzm nie ma nic wspolnego z rasizmem. Ciezko naprawde zdefiniowac slowo faszyzmu. Studiuje politologie i czytalem o faszyzmie w ksiazkach naukowych i tak naprawde wszedzie indziej jest to definiowane.
Jak dla mnie faszyzm to totalitarny badz silnie autorytarny ustoj panstowy gdzie jest silna wladza zazwyczaj jednej partii faszystowskiej na ktora stoi wodz - dyktator, kult wodza, kult panstwa, silna policja, silne sluzby specjalne, panstowowa ideologia odwolujaca sie do tradycji narodowej, propaganda nasycona dumą i patosem, militaryzm i rozbudowa armii, tendencje imperialstyczne i wojenne,a gospodarka jest dosyc lewicowa i pro-spoleczna itp. i nie ma tu nic wspolnego z rasizmem.
Definicja nazizmu, ktory jest jedna z odmian faszyzmu jest raczje prostsza i mniej jednoznaczna, bo to wezsze i bardziej wyspecjalizowane pojecie niz sam faszyzm, ktory jest pojeciem dosc szerokim.
warto zaznaczyc ze za "czysty" ustroj faszystowski uwaza sie tylko faszyzm wloski i faszyzm niemiecki-nazizm.
mozna byc rasista i ksenofobem, a przy tym demokratą czy nawet anarchistą. spora część rasistów spod znaku WHITE POWER nie jest ani nazistami ani nawet faszystami.
Z politologicznego punktu widzenia faszysta jest tylko ten kotrego poglady na ustroj sa faszystowskie. Jedenymi neo-faszystami w Polsce sa dzisiaj neo-nazisci, albowiem nie ma u nas dzisiaj raczej ludzi ktorych "pogladem politycznym" jest faszyzm wloski. -
Anonim
Tylko, że jeśli zauważysz przykłady historyczne, to rasizm pod płaszczykiem nacjonalizmu funkcjonował w obu państwach.
Politologia nie wyjaśni wszystkiego bez odniesienia do historii. -
Anonim
We Włoszewch nei było szans na rasizm ani nacjonalizm w sensie etnicznym, bo pod wzgledem etnicznym narod wloski jest bardzo wymieszany i roznorodny.
Wielu Żydów popierało faszyzm i należało do Włoskiej Narodowej Partii Faszystowskiej a sam 'Duce' Mussolini miał wielu przyjaciół z narodu żydowskiego. -
Anonim
O historii za bardzo sie nie bede wypowiadal bo nie czuje sie w tym temacie kompetentny, chociaz na studiach mam sporo historii, i to nie tylko przedmioty hisotryczne bardziej "na luzie", takie bardziej z politologicznego punktu widzenia zajecia z prawdziwymi profesorami historii z krwi i kosci... -
Anonim
No cóż, w stosunku do Żydów Włosi nie byli tak brutalni jak Niemcy, ale pozbywali się ich z życia publicznego.
Co innego np. w stosunku do Cyganów. W tym kontekście oba państwa wykazały się równą gorliwością w wybijaniu tej nacji. -
Anonim
Wielki dzieki za info, wczesniej o tym w przypadku Włochów nie słyszałem.
Jeśli to prawda, to moze dlatego, ze Cyganie byli aspoleczni????
Faszyzm włoski uznawal kazdego kto chcial brac udzial w tego faszyzmu budowaniu... Raczej włoscy faszysci nie patrzyli na kwestie etniczne. Takie dość "lewicowe myślenie". Mussolini swego czasu był socjalistą, zresztą z tego co wiem za lewicowca uważał sie cały czas. -
Князь
Obecnie słowo "faszyzm" ma niewiele wspólnego z terminem historycznym. Nie ma sensu zaczynać tutaj dysput historycznych, bo to do niczego nie doprowadzi. Obecnie termin "faszysta" oznacza właśnie typowego szowinistę, rasistę, osobę agresywną wobec mniejszosci seksualnych itd. To jest takie słowo - klucz. Podobnie jak termin "lewak", który z kolei jest używany wobec liberałów, euroentuzjastów, feministek, itp. Tu kwestia jest podobna, bo można mieć "lewackie" poglądy nie będąc komunistą, ani nawet lewicowcem (w gospodarczym rozumieniu lewicy), więc wymiar historyczny też się zatracił. -
Anonim
wiesz, ja staram sie slowa lewak uzywac tylko do lewakow. na lewicowych euro-"liberalow" mowie demoliberalowie na zacpanych brudasow z anarchia, pacyfkami i czegewara nie mowie lewaki tylko brudasy po prostu itp. -
Anonim
Yugin, nie wiem, czy Cyganie byli aspołeczni, ale czytałem, będąc jeszcze w liceum, książkę pewnego Włocha (żałuję, ale nazwiska nie jestem w stanie wygrzebać z pamięci) o czasach faszyzmu włoskiego.
Mussolini faktycznie był socjalistą, ale to nie znaczy, że nie czuł nienawiści (i nie prześladował) do tych, którzy się nie zgadzali z jego rządami.
Jeśli uda mi się odnaleźć tą książkę w bibliotece osiedlowej napiszę autora i tytuł.
POzdrawiam. -
Князь
>yugin reaktywacja napisał
>wiesz, ja staram sie slowa lewak uzywac tylko do lewakow. na
>lewicowych euro-"liberalow" mowie demoliberalowie na
>zacpanych brudasow z anarchia, pacyfkami i czegewara nie
>mowie lewaki tylko brudasy po prostu itp.
Jednak sam przyznasz, że zarówno zarówno faszysta, jak i lewak to słowa nadużywane. -
Anonim
Kniaź miał rację że dzisiejsze słowo faszyzm ma niewiele wspólnego z tym historycznym terminem. Jakie jest historyczne każdy chyba wie. A teraz Faszysta można powiedzieć o osobie która biało-czerwoną flagą i hasłami patriotycznymi wyciera swoją brudną mordę. A drze ryja że "żydy to robaki", "cyganie to brudasy" czy też Kwaśniewski to żydo-komuna (komuna - tak, ale z żydami to on wiele wspólnego nie ma). Jedyna grupa ludzi którzy nadali sobie prawo decydowania ZAMIAST Boga kto na co zasłużył. A patrząc na ich działania, tylko czekam na jakiś kataklizm... powódź albo wojnę. Wtedy można by po cichu szybko takich "usunąć". Raczej nikt za nimi by nie płakał:)