Antykoncepcja [3405]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Pominięta 1 tabletka w PIERWSZYM tygodniu

1. przyjmij pominiętą tabletkę

(tak szybko, jak to możliwe, nawet, jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz!)

2. dokończ przyjmowanie tabletek z opakowania

3.następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda
    barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków
    płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć
    porady lekarza.

Pominięta 1 tabletka w DRUGIM tygodniu:

1. przyjmij pominiętą tabletkę

(tak szybko, jak to możliwe, nawet, jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz!)

2. dokończ przyjmowanie tabletek z opakowania

Nie musisz stosować dodatkowego zabezpieczenia!

Pominięta 1 tabletka w TRZECIM tygodniu:

Zastosuj jedną z dwóch poniższych możliwości i nie musisz stosować dodatkowego zabezpieczenia !

1.przyjmij pominiętą tabletkę (jak najszybciej, nawet, jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz!)

2.dokończ opakowanie (bierz kolejne tabletki o zwykłej porze)

3.nie rób 7-dniowej przerwy

4.kontynuuj przyjmowanie tabletek z następnego opakowania

lub

1.odstaw pozostałe tabletki z opakowania

2.zrób przerwę (nie więcej niż 7 dni, łącznie z dniem pominięcia tabletki)

3.kontynuuj przyjmowanie tabletek z następnego opakowania
  • Anonim

Mam nadzieję, że nie będzie już codziennie 5 takich samych wpisów z takim samym pytaniem :] tu macie WSZYSTKO co należy zrobić jak zapomnicie o tabletce.
  • aszka

Mam pytanie. Nie wiem w którym temacie o to spytać.
    Zapomniałam wziąć tabletki, ale nie wiem w którym tygodniu.

Gdy połykałam 20 tabletke, zauważyłam, że została mi jeszcze jedna - którą już dawno powinnam połknąć. Obliczyłam dni, i faktycznie któregoś dnia musiałam zapomnieć.

Postanowiłam postąpić jak w 3-cim tygodniu zapomnienia + stosować dodatkowe metody. Nie wiem czy dobrze zrobiłam. Ale chyba tylko to mi wtedy pozostało.

Teraz się zastanawiam czy jeśli nie robiłam 7dniowej przerwy i zaczęłam od razu drugie opakowanie - dostanę okres? Dziś jest 5 dzień i nic.

Ciąża, opóźnienie, czy tak to ma wyglądać po 2 opakowaniach?
  • Łozinka

ale czekaj bo nie zrozumialam...teraz jestes w trakcie przerwy po 2 opakowaniach czy dopiero w trakcie drugiego op??
  • aszka

W trakcie drugiego opakowania. Zrobię dzisiaj test - chyba tylko to mi zostało :>
  • Anonim

Jeśli nie robiłaś przerwy,to okres przyjdzie dopiero po tym 2 opakowaniu... Jeśli się martwisz,bo w sumie nie wiesz kiedy zapomniałaś tej tabletki,możesz zrobić test,na pewno nie zaszkodzi,a będziesz spokojniejsza.
  • Anonim

Tak czy siak teraz to już jesteś w pełni zabezpieczona na pewno.
  • Anonim

starosc nie radosc... wiem ze tabletke wyjelam z opakowania, wydawalo mi sie ze wzielam az do momentu kiedy zrzucilam cos bialego z biurka no i teraz wydaje mi sie ze byla to tabletka... no i kurcze teraz nie wiem :] co by bylo jakby sie okazalo ze tabletki w ogole nie wzielam i jutro bede kontynuowac opakowanie? (dzisiaj byla 10. tabletka)
  • Jashi

juz byl gdzies taki problem i polecono jej wziac jeszcze jedna tabletke i skrocic cykl poprostu, 2 tabletki naraz nie zaszkodza jakby co.
  • Anonim

dzieki.. ja jednak drugiej nie chce brac. wiec to jakos bardzo sie by zaburzylo? przez tydzien dodatkowe zabezpieczenie?

moze i taki problem byl poruszany ale szczerze mowiac srednio mi sie widzi czytac po kilkanascie stron tematu
  • Anonim

problem sam sie rozwiazal po przeczytaniu ulotki :] jednak to przydatna rzecz :P

pozdros
  • Anonim

Ja jeszcze przeczytałam, że:

pigułka jednoskładnikowa - można się spóźnić z jej przyjęciem max. 3 H (tzn. te 3 H nie mają wpływu na skuteczność jej działania)

pigułka dwuskładnikowa - max. 12 H
  • ..::Magnolia::..

ja sie chyba załamnę.

W ten weekend miałam sesje na uczelni. W niedzielę miałam przyjać pierwsza tabletkę po 7 dniowej przerwie. I przyjełam ja w niedziele. Wyłaczyłam rano budzik zeby mi nie dzwonił na egzaminie. Ale zapomniałam go właczyc. Pózno wrociłam do domu a z domu na porodówke mojej siostry bo mnie prosiła zebym z nia pojechała. Pół nocy nie przespane a rano w poniedziałek do warszawy. Siłą rzeczy budzik nie zadzwonił przypominajacy i zapomniałam wziasc z poniedzialku tabletke.. i tak do dzisiaj. Dziś jest sroda a mi sie przypomniało o tych cholernych tabletkach.
    Co mam zrobic??? :( tabletki pominiete..

Dodam jeszcze ze moj lekarz chciał je teraz odstawic bo mam miec zabieg wiec mam je po prostu przestac brac?
    Całe opakowanie do wyrzucenia.. nie mowiac juz o tym ze teraz wszystkie plany poszły w łeb bo zabieg tuz po miesiacce miał byc a wiadomo kiedy teraz ja dostane?
    Chyba sie rzuce pod jakis autobus k... !!!!!!!
  • Łola-la

Jak dla mnie powinnaś przerwac branie tabletek... A później kiedy zaczniesz brać jeszcze raz po prostu bierz z tego samego opakowania i skrócisz sobie cykl o jedną tabletke... I tyle...
  • ஜFruziaღ

Magnolia możemy Ci wiele radzić ale to już jest zbyt poważna i skomplikowana sprawa. Tu chodzi o zabieg i sprawy bardzo ważne, dlatego koniecznie skontaktuj się z lekarzem a nie nami!
  • ..::Magnolia::..

ja chyba po prostu przestane teraz brac tabletki poczekam na normalny okres. Do zabiegu miałam je odstawic wiec w sumie wczesniej to zrobie. A po zabiegu znowu zaczne je brac.
    Do lekarza nie mam telefonu niestety wiec nie mam sie go jak zapytac ale poczytałam opinie na innych forach i tam pisza ze jak sie zapomni o wiecej jak o trzech to tak jak mowi Oli

Dziekuję :*
  • Miss Psipsina

uf, nie wiem jak to się stało, że zapomniałam wczoraj tabletki, a pamietam jak mi dzwonił telefon i ze wyłaczałam alarm. oczywiscie zdalam sobie z tego sprawe dzis jak znow mi zadzwoniło.
    na szczescie to drugi tydzien, więc widzę ze nie muszę się martwic.
  • Anonim

a to cojest na samej górze napisane, niedotyczy wszystkich rodzajów tabletek. Dzisiajwnocy śniło mi się, ze zapomniałam wziąc tabletki, jaksię obudziłam pobiegłam to sprawdzić, okazało się, że faktycznie zapomniałam;]
    Wracając do tego, o czym zaczęłam pisać nagórze, biorę Novynette i tamejst napisane, żeby pominąć tą zapomnianą tabletkę. O wyznaczonejporze wziąć tabletkę, w przypadkuostatniego tygodnia nie robić przerwy i przez tydzień stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne.
  • małgośka mówią mi...

no to pomiń, ale przywitaj się z panem prezesem:)
  • Anonim

i ztego powodu humor mi sie popsuł :]
    W ulotce jest napisane, jeżeli tabletka była jedną z 7 ostatnich nie robić przerwy pomiędzy opakowaniami. Wczorajsza była 8. Tzn, że robić przerwe. Cholerajestemzła, że zapomniałam; |
| |

JEŚLI JESTEŚ TU PIERWSZY RAZ, przeczytaj REGULAMIN JEŚLI CHCESZ ZAŁOŻYĆ NOWY WĄTEK, spraw...

Fotki

Miejsca grona (0)