Antykoncepcja [3405]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Łasiczka

Mam taka troche przewrazliwiona sprawe,mianowicie decyduje sie dop na tabl anytkonc.
    Wiem sporo na ich temat,ale wolałabym sie poradzić tych dziewczyn,które juz je biora jakiś czas. Powiem szczerze ze zawsze byłam uprzedzona do nich,wiec mam pelno obaw. Miałam kiedyś torbieliki na jajniku i boje sie rowniez że to wróci. Komplikacji z plodnoscia w późniejszym okresie tez sie obawiam chociaz wiem,że obecnie pigułki sa duzo lepsze i bezpieczniejsze,a podność podobno normalnie powraca po kilku m-cach,ale to tylko teoria :(
    Zdecydowałam sie na nie gdyz nie pozostaje mi nic innego :(
    Mam uczulenie na gumki iróżne preparaty chem.
    Koszmar!!! Przed wizyta u lek błagam o porady. Z gory dziekuje i pozdr
  • Aleksandra

Nie możemy wypowiadać się na temat Twojego zdrowia, ponieważ żadna z nas nie jest lekarzem. Wszelkie konkretne obawy o choroby itd. warto przedyskutować z ginekologiem. Na pewno wszystko Ci wyjaśni i rozwieje wiele obaw. :)
    Komplikacje z płodnością to mit. Obecne pigułki są nowej generacji i po odstawieniu można zacząć się rozmnażać; )

Ze swojej strony mogę napisać, że jestem bardzo zadowolona z pigułek. Też jestem alergikiem, mam bardzo wrażliwą skórę i prezerwatywy powodowały u mnie uczucie dyskomfortu.
    Odpowiednio dobrana pigułka ochroni Cię przed ciążą, ale też ureguluje okres, zmniejszy ból, poprawi stan cery.
    No i daje poczucie pewności.
    Jak już się zdecydujesz, dokładnie przeczytaj ulotkę i wtedy wszystko będzie dobrze.
    Co do skutków ubocznych...lekarka dobrała mi takie tabletki, że nie mam żadnych.
    I pamiętaj, że wszystko tu jest bardzo indywidualne, więc nie warto panikować; )
    Pozdrawiam :)
  • Anonim

>Łasiczka wrote:
    a podność podobno normalnie
    >powraca po kilku m-cach,ale to tylko teoria :(

???????
  • Aleksandra

O, no jeszcze to :) Łasiczka, cały czas jesteś płodna, nawet jak bierzesz pigułki. Pigułki to zabezpieczenie przed płodnością; )
  • Anonim

pigułka zahamowuje w Twoim organiźmie rozwój komórki jajowej... po prostu w pewien sposób ją zamraża... jak przestaniesz brać, to najpóźniej po miesiącu dochodzi już do normalnej owulacji (choć zdarzają się np. owulacje z obu jajników na raz i dlatego jest obserwowany niewielki wzrost prawdopodobieństwa ciąży mnogiej po pigułach). dlatego też trzeba uważać z regularnym braniem pigułek (no i uwaga na wymioty i biegunki!!!), żeby nie odblokować jajeczka w nieodpowiednim momencie.
    w czasie brania pigułek nie masz też normalnego okresu, to po prostu krwawienie, dużo lżejsze, które sygnalizuje, że wszystko jest ok.
    Twój śluz stanie się też gęstszy, co dodatkowo utrudni plemnikom wniknięcie do macicy, a z niej do jajowodów.
    Minusem jest większa suchość w pochwie (u mnie bardzo widoczna różnica po zaprzestaniu brania pigułek...). Ale zawsze są żele nawilżające, a brak bóli w trakcie okresu, zdecydowanie mniejsza liczba pryszczy, a przede wszystkim bezpieczeństwo, pewność i przyjemność z seksu bez gumek i innych badziewi przemiawia na plus :)
  • Wróżka Samira

Biorę tabletki od ponad 3 lat już i szczerze mówiąc zastanawiam sie nad dłużsżą przerwą w ich braniu. Myslę o tym, aby zacząć stosować plastry...szczerze mówiąc, nie bardzo ufam tej nowej metodzie antykoncepcji. Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?:) Jesli tak, z góry dzięki za jakieś opinie na ten temat:)
    Pozdrawiam.

*jesli temat gdzies się przewinął, wybaczcie, przeoczyłam :)
  • Anonim

pytałam o to mojej pani ginekolog, to powiedziała, że plastrów woli mi nie przepisywać, bo to nie do końca sprawdzone, że mogą się odkleić itp, a ona odpowiedzialności nie chce brać i bezpieczniej jest brać pigułki.
    mija właśnie rok i 1 miesiąc, jak nie biorę piguł i chcę do nich wrócić...
  • Oluś

Ja tylko zrobie badania hormonalne i wracam do tabletek bo bez nich ciezko jak dla mnie.
  • Łasiczka

> Oluś napisała:
    Ja tylko zrobie badania hormonalne i wracam do tabletek bo bez nich ciezko jak dla mnie.

No właśnie. A lekarz skierował Was przed przepisaniem tabl. na jakieś badania stwierdzajace poziom hormonów? Czy same musiałyście się prosić? Bo chyba powinni to robić,żeby uniknąć nieodpowiedniego dobrania piguł? Bo to różnie moze być.

P.S. Tak wogóle to dzięki za rady :) Pozdro
  • Łasiczka

Acha,jeszcze jedno.Mam nadzieje,że teraz nie pojawiaja się po pigułach problemy z tyciem czy też z owłosieniem rosnacym nagle ak jakaś dżungla?
  • everlastingly

ja miałam taki problem po Jeanine i po Logeście, a po Yasmine wszystko jest ok.
  • ♪♪królewna juz nie z drewna♪♪

Ponawiam pytanie w tym watku,bo zalezy mi na pilnej odpowiedzi.Czy mozna wziac 3 opakowania tableyek nie robiac przerwy??
  • Wróżka Samira

W swojej karierze zdarzało się, że brałam 2 pod rząd, ale 3 bez przerwy bym nie ryzykowała...i tak się wtedy niespecjalnie czułam...pozdrawiam
  • ♪♪królewna juz nie z drewna♪♪

No wlasnie 2 pod rzad to juz bralam i kompletnie nic mi nie bylo...a 3 nie wiem...chyba slyszalam kiedys,ze tak sporadycznie tez mozna,ale nie wiem;/
  • ɹóʍʇod ʎʍoʞzɔǝʇsɐıɔ

>♥♥królewna juz nie z drewna♥♥ napisała:
    >Ponawiam pytanie w tym watku,bo zalezy mi na pilnej
    >odpowiedzi.Czy mozna wziac 3 opakowania tableyek nie robiac
    >przerwy??

zależy jakie
    yasmin i yasminelle tak
    inne-nie bardzo
  • ɹóʍʇod ʎʍoʞzɔǝʇsɐıɔ

dzisiaj 22:58 Łasiczka nie spotkałam się jeszcze z robieniem przez lekarza badań hormonalnych przed przepisaniem pigułek. temat ten był wielokrotnie maglowany na tym forum, takie badania nie mają sensu jeśli wszystko z Tobą w porządku. gdybyś miała przed braniem pigułek jakieś problemy hormonalne to wtedy tak. ale pigułki regulują poziom hormonów i póki je bierzesz utrzymuje się on w równowadze.
    pigułki dobiera się metodą prób i błędów, bo czasem nawet te o takim samym składzie mogą powodować odmienne samopoczucie i skutki uboczne. tak jak harmonet, z którym nigdy nie miałam problemów, i jego odpowiednik logest, po którym miałam wiele skutków ubocznych. mimo, że uważane są one za swoje zamienniki. pozdrawiam
  • ...

>Ciasteczkowy Potwór napisała:
    >nie spotkałam się jeszcze z
    >robieniem przez lekarza badań hormonalnych przed
    >przepisaniem pigułek. temat ten był wielokrotnie maglowany
    >na tym forum, takie badania nie mają sensu jeśli wszystko
    >z Tobą w porządku. gdybyś miała przed braniem pigułek
    >jakieś problemy hormonalne to wtedy tak.[...]

Nie zawsze problemy hormonalne daja widoczne golym okiem sygnaly, moim zdaniem warto zrobic takie badania.

• Anonim

osobiscie od roku biore Harmonet, nie mialam robionych badan, czuje sie po nim ndobrze, tzn- nie mam skutkow ubocznych, zostaly dobrze dobrane jesli mozna tak powiedziec.
    mimo to gdybym teraz szla do lekarza po przepisane - poprosilabym o badanie h
  • Justynak

ja też już ponad rok(z małą przerwą) biore Cilest, nie miałam robionych badań h. ale czułam się i czuję po nich bardzo dobrze, żadnych skutków ubocznych. Przez jakiś czas (2 opakowania) brałam Yasmin bo wydawawało mi się, że włosy będą mi się mniej przetłuszczały(tak podpowiedział mi lekarz), ale okazało się to klapą, tragicznie się czułam a libido -1000% :( po powrocie do Ciliestu, dalej jest dobrze
  • Łasiczka

Spytałam się o bad h. ponieważ wiele razy slyszałam że powinno sie je wykonywać,dla upewnienia.
    Nigdy nie byłam badana hormonalnie,ale przy tym torbielu,który mialam (na jajniku) gin zastanawiała się czy mie na nie jednak nie wysłać. Bo takie schorzenia maja dużo wspólnego z hormonami.
    Wprawdzie torbiel znikła,ale to różnie może byc.

Wiem że moze zdarzyć się że lek nie trafi i przepisze mi piguły,które wywolają skutki uboczne,ale eksperymentować nie wiadomo jak i nie wiadomo ile to raczej nie chce. Na eksperymenty mam stracha. Nie wiem, moze jestem przewrażliwiona bardzo,ale boje sie powrotu tego torbiela.

Zanim zniknął 2 lata się meczyłam wydając kupe kasy na lek i badania (wtedy chodziłam prywatnie).
| |

JEŚLI JESTEŚ TU PIERWSZY RAZ, przeczytaj REGULAMIN JEŚLI CHCESZ ZAŁOŻYĆ NOWY WĄTEK, spraw...

Fotki

Miejsca grona (0)