API grona [144]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • blue

W tym wątku możecie zgłaszać nam błędy występujące podczas tworzenia aplikacji.

Prosimy o jak najdokładniejsze opisanie zgłaszanego problemu - przyspieszy to znacznie jego rozwiązanie.
  • Broken Flower

Nie wiem czy można to uznać za błąd, bardziej zależy mi na poradzie... Gdzie mogę znaleźć listę funkcji do aplikacji? W tym momencie zależy mi na samym avatarze użytkownika (funkcja <grono:user-avatar(...) zwraca oprócz avatara napisy i przeskakuje mi do następnej linijki...). Ale ogólnie to inne funkcje opisane także by się przydały, w tym momencie trochę ciężko mi po prostu sprecyzować.

A i druga sprawa, jak działa formularz request? Tzn czy muszę pisać jakiś dodatkowy kod który będzie wysyłał coś do użytkowników, czy to się automatycznie dzieje jak w html tutaj: http://grono.net/dev/app/demo/reque... ?
    Bardziej się bawie w robienie aplikacji, ale mimo wszystko zastanawia mnie to, czy to że wyskakuje mi przy wysyłaniu błąd serwera to moja wina, czy wina tego, że aplikacja jeszcze nie jest aktywna?

Ostatnia sprawa, trochę głupia... Jak ustawić polską czcionkę?; p Bo w mojej aplikacji wyskakują mi krzaczki, a z tego co rozumiem <head> odpada więc nie mam zielonego pojęcia co robię nie tak, że nie mogę wyświetlić polskich znaków.
  • don defiko

Z polskimi znakami, to może kwestia kodowania pliku? Może spróbuj dostosować się do kodowania zadeklarowanego przez grono('utf-8')?
  • Broken Flower

o faktycznie pomogło :P No to już tylko dwa pytania pozostają...
  • kuchtak

>Nie wiem czy można to uznać za błąd, bardziej zależy mi na poradzie... Gdzie mogę znaleźć listę funkcji do aplikacji? W tym momencie zależy mi na samym avatarze użytkownika (funkcja <grono:user-avatar(...) zwraca oprócz avatara napisy i przeskakuje mi do następnej linijki...). Ale ogólnie to inne funkcje opisane także by się przydały, w tym momencie trochę ciężko mi po prostu sprecyzować.

A i druga sprawa, jak działa formularz request? Tzn czy muszę pisać jakiś dodatkowy kod który będzie wysyłał coś do użytkowników, czy to się automatycznie dzieje jak w html tutaj: http://grono.net/dev/app/demo/reque... ?

Teraz nie mamy mozliwosci pokazania samego avatara uzytkownika. Minimalistyczna opcja to avatar z nikiem. Myslimy ze tak bedzie lepiej ale mozemy sie mylic. Jesli bardzo potrzebujesz to mozemy dorobic.

Co do requstow nie piszesz zadnego dodatkowego kodu. Wszystko sie samo robi jak w demo.
  • Broken Flower

ok, a gdzie ma być skierowany "action" w requeście? Do tej strony z której się go wywołuje?

Co do tego avatara, to w mojej aplikacji planuje żeby każdy użytkownik miał swój pseudo profil i avatarek byłby całkiem na miejscu. A opcja, że po kliknięciu na zdjęcie link przenosi do profilu na gronie, a raczej do zdjęcia (które swoją drogą są często przez użytkowników ukrywane - więc link byłby donikąd) jest jakkolwiek myląca, gdzie obok miałby być link do profilu w aplikacji w którym byłyby dodatkowe opcje dla innych użytkowników. Dlatego wyświetlenie samego avatara jako obrazka byłoby (przynajmniej dla mnie) bardzo przydatne. W każdym razie, będę śledził rozwój tego systemu i jakbyście coś nowego zaimplementowali to z chęcią skorzystam :)

Pozdrawiam
  • Broken Flower

To znowu ja..
    Co do requesta to już działa, tylko po prostu użytkownik nie może zaakceptować zaproszenia bo aplikacja jest nieaktywna.
    Tylko tu powstaje nowe pytanie, jak mogę otrzymać informacje, że użytkownik zaakceptował zaproszenie od konkretnie innego użytkownika? I czy jest możliwość napisania samemu swojego formularza request? (potrzebuje takiej opcji, żeby użytkownicy którzy już korzystają z aplikacji też mogli się nawzajem zapraszać)
  • kuchtak

1) Request ma zalozenie ze wysyla zaproszenie tylko do znajomych. Nie mozemy pozwolic aby kazdy mogl slac zaproszenie do wszystkivh gdyz nie powstrzymalibysmy spamu z aplikacji. Jesli chcesz do kogos wyslac zaproszenie to najpierw zapros go do znajomych :)

2) Deweloperzy beda mieli jednak mozliwosc wysylania informacji do uzytkownikow ktorzy zainstalowali sobie ich aplikacje. Beda to notyfikacje, ale jestesmy w trakcie ich robienia
  • Broken Flower

chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Nie chodzi mi o wysyłanie zaproszeń do nieznajomych osób tylko o to, że chciałbym wiedzieć w jaki sposób jest wysyłana informacja z grona do mojej aplikacji że użytkownik zaakceptował aplikacje. O ile w ogóle jest; p Chciałbym przechowywać informacje w swojej bazie o danym użytkowniku i jego znajomych którzy też zaakceptowali aplikacje. To chyba oczywiste po co coś takiego - żeby móc wywołać pewną interakcję między użytkownikami. Bo po co im korzystanie z funkcji aplikacji względem ludzi którzy z niej nie korzystają... Pewna selekcja by się przydała; )
  • don defiko

Otrzymałem od was wiadomość, żebym zaakceptował regulamin, niestety aplikacja została stworzona przed regulaminem i nie ma możliwości akceptacji dla tej aplikacji, proszę więc o możliwość akceptowania regulaminu dla stworzonych aplikacji wcześniej.
  • Broken Flower

Masz napisane w wiadomości: "Kontynuacja współpracy rozumiana będzie jako akceptacja zasad przedstawionych w Regulaminie."
  • don defiko

I jak to ma się do kontynuowania współpracy?(praktycznie)
  • Broken Flower

Jeśli ja dobrze zrozumiałem to po prostu dalsze korzystanie z usługi Aplikacje, edycja i prowadzenie jej dalej...
  • kuchtak

Tak masz racje, nie ma narazie mozliwosci informowania developera o zapisywaniu i wypisywaniu sie z aplikacji uzytkownika.Ale dodamy. Bedzie to pewnie tak ze w panelu aplikacji, developer wskaze url na ktory bedzie slany post o tym ze uzytkownicy zapisali sie badz wypisali z aplikacji. To chyba rozwiaze sprawe?
  • Broken Flower

rozwiąże o ile będzie info czyimi są znajomymi; p Chociaż w moim przypadku to to czy gronowicz ma zaakceptowaną aplikacje ma małe znaczenie, gdyż przy pierwszym zalogowaniu automatycznie tworze wpis do bazy danych z informacjami które podaje.
    No może jakoś to dałoby rade rozwiązać jeszcze wewnątrz aplikacji, jeśli byłby jakiś spis znajomych danego gronowicza... ale z tego co wiem to nie ma na razie nic takiego. Szykujecie może zrobienie jakiejś klasy? tak żeby można to było zaimplementować do aplikacji (i mieć zarazem większy dostęp i swobodę działania na danym gronowiczu)? Bo te tagi "grono:" to niewiele dają :P
  • kuchtak

Tak bedzie restserver. Uderzasz we wskazany adres odpowiednim POST'em i dostaniesz m.in idi'ki znajomych uzytkownika. Wtedy ubierzesz je w tagi i wszystko powiniens miec.
  • Broken Flower

o no ekstra, coś takiego to marzenie; ] na czymś takim właśnie mi zależy.
    A na tego taga do samego czystego zdjęcia z avatarka użytkownika można liczyć? Bez dodatkowych linków i nazwy użytkownika?
  • Tomaszs

http://grono.net/dev/doc/apptech/

"Parametry przekazywane metodą POST oraz GET do serwera developera

Parametr grono_uid
    Id użytkownika, który korzysta z aplikacji. Parametr ten jest przesyłany do serwera w momencie pobierania kontentu strony."

grono_uid jest przekazywane tylko metodą GET.

• kuchtak

grono_uid jak i inne argumenty sa przekazywane w POST lub GET. Jesli masz np. formularz ustawiony na POST to bedzie grono_uid w POST, natomiast jesli ktos wchodzi po prostu na strone no to nomralnie jest w GET.
  • Broken Flower

ja to rozwiązałem tak xd:

if ($_POST['grono_uid'] != NULL)
    $user_id = $_POST['grono_uid'];
    else
    $user_id = $_GET['grono_uid'];
| |

dla osób tworzących soft na podstawie API grona

Fotki

Miejsca grona (0)