Architektura Wnętrz [1740]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Cześć :) Jestem dopiero w liceum, więc wybór jeszcze przede mną i choć niektórym to pytnie może wydać się głupie chciałabym się Was zapytać czy uważacie że ten zawód (projektanta wnętrz) jest tzw. zawodem z przyszłością, czy jest dobrze płatny i czy trudno znaleźć pracę po Architekturze Wnętrz np na ASP w Krakowie (bo tam chciałabym się dostać). Liczę na szczere odpowiedzi :)
  • Kathrina

Jeżeli podchodzisz do tego w ten sposób, czy jest to opłacalne czy nie, to znaczy, że nie jest to Twoją pasją, twoim marzeniem i czymś bez czego nie potrafisz żyć. A jesli tak to nie masz co się martwic, bo i tak nie dostaniesz się na ASP w Krakowie. "To" trzeba kochać, żeby mieć jakiekolwiek szanse. Proponuję "marketing i zarządzanie".
  • Dragon Art

dla mnie arch wnętrz to całe życie mimo że kończe architekture na PG. Prowadze firme z zakresu projektowania wnętrz i co do opłacalności zawodu moge powiedzieć tyle obecnie prowadze 4 projekty o łącznej wartości 24 tyś zł więc z mojej perspektywy to mi się to opłaca:) ale jak bym miała patrzeć na opłacalnośc zawodu a nie na pasje to są i bardziej opłacalne np. makler:)

Kathrina co do marketingu i zarządzania to ja się przymierzam do podyplomowych z zarządzania i przedsiębiorczości bo w sumie skoro już prowadze firme to przydałoby się coś na ten temat wiedzieć ale popieram cię w 100% jak się coś kocha to się to robi nie dlatego że jest to opłacalne ale dlatego że to twoja pasja:D
  • Anonim

Interesuje mnie to, chociaż nie mogłabym powiedzieć że jest to moja pasja. Dzięki za odpowiedź :)
  • Ula

ja narazie rozważam studia na ASP- architekture wnetrz, interesuje mnie to, myśle że mam jakieś tam zdolności manualne, swój pokój sama urządzałąm od początku do końca i wiele osób które do mnie owiedzają podoba się mój pokój i słyszałąm już od kilku że nadawałabym sie do tego.

I to na tyle co narazie moge powiedzieć, a jestem w 2 klasie LO no i mam pytanie do studentów architektówy wnętrz, czy zainteresowanie tym, i małe zdolności są wystarczające do zajęcia się tym na poważnie, na co musiałabym zwrócić większą uwagę tzn chodzi o przedmioty jakie bym musiałą zdawać na maturze żeby się dostać na asp na ten kierunek, co można robić po takich studiach, czy trzeba mieć jakieś taki wybitne zdolności plastyczne?
  • Anonim

moim zdaniem dziewczynie chodzilo o to zeby nie byc kolejnym artysta z pasja ktory ma 1000 swoich obrazow w domu i musi dorabiac na zmywaku bo nie ma na chleb ale ma pasje :P
  • kasia_1204

Hej:) ogolnie mam ten sam 'problem' wydaje mi sie ze to mnie interesuje ale tez jestem jeszcze w LO i narazie to plany, ogolnie mi chodzi o PB w Białymstoku...
    I jeszcze jedno pytanie czy braliście jakies wczesniejsze lekcje rysunku?
  • Anonim

>Kathrina napisała:
    >Jeżeli podchodzisz do tego w ten sposób, czy jest to
    >opłacalne czy nie, to znaczy, że nie jest to Twoją
    >pasją, twoim marzeniem i czymś bez czego nie potrafisz
    >żyć. A jesli tak to nie masz co się martwic, bo i tak nie
    >dostaniesz się na ASP w Krakowie. "To" trzeba kochać,
    >żeby mieć jakiekolwiek szanse. Proponuję "marketing i
    >zarządzanie".

o esu.
    a dlaczego pisać z takim cynizmem [zreszta kiepskim]
    proste pytanie [chociaz odp. moze byc - it depends]
    pasje mozna przypisywac kazdej profesji
    litosci, spróbujmy bez uniesień
  • Ether narcosis

a mnie smieszy ilosc osó b zdajacych na ten kierunek. a
  • Anonim

No właśnie... Chciałbym spytać bardziej doświadczonych, którzy już poznali ten zawód od środka... Ja jestem w nieco innej sytuacji niż koleżanka, która zaczęła temat. Liceum mam już za sobą, studiuję dziennikarstwo. Problem w tym, że wcale nie chcę w tym kierunku iść w przyszłości, ale po prostu chciałbym skończyć te studia...
    Z drugiej strony pojawia się mój fioł na punkcie architektury wnętrz, tworzenia własnych czasem w pełni abstrakcyjnych projektów itd. itp. I tu pojawiają się moje pytania:
    Czy kurs projektowania, taki 6-miesięczny, na jaki się wybieram wystarczy, by ruszyć do pracy w tym zawodzie (po tym kursie otrzymuje się dyplom z Ministerstwa czy coś like this)?
    Jak startuje się w takim zawodzie? Od razu własna firma, czy raczej jakieś praktyki? Skąd pierwsi klienci?
    No i czy ten zawód od początku można traktować jako jedyny i podstawowy, czy raczej taki, który trzeba połączyć z czymś przynoszącym pieniądze?

Będę wdzięczny za rady i podpowiedzi, bo chciałbym pójść za tą pasją, ale trochę obaw mam, nie ukrywam... :]
  • maras j

wystarczy nawet kurs stylizacji paznokci
  • Anonim

dzięki za twórczą odpowiedź
  • Anonim

;p
  • Anonim

>pszem. napisał
    >No właśnie... Chciałbym spytać bardziej doświadczonych,
    >którzy już poznali ten zawód od środka... Ja jestem w
    >nieco innej sytuacji niż koleżanka, która zaczęła
    >temat. Liceum mam już za sobą, studiuję dziennikarstwo.
    >Problem w tym, że wcale nie chcę w tym kierunku iść w
    >przyszłości, ale po prostu chciałbym skończyć te
    >studia...
    >Z drugiej strony pojawia się mój fioł na punkcie
    >architektury wnętrz, tworzenia własnych czasem w pełni
    >abstrakcyjnych projektów itd. itp. I tu pojawiają się
    >moje pytania:
    >Czy kurs projektowania, taki 6-miesięczny, na jaki się
    >wybieram wystarczy, by ruszyć do pracy w tym zawodzie (po
    >tym kursie otrzymuje się dyplom z Ministerstwa czy coś
    >like this)?
    >Jak startuje się w takim zawodzie? Od razu własna firma,
    >czy raczej jakieś praktyki? Skąd pierwsi klienci?
    >No i czy ten zawód od początku można traktować jako
    >jedyny i podstawowy, czy raczej taki, który trzeba
    >połączyć z czymś przynoszącym pieniądze?
    >
    >Będę wdzięczny za rady i podpowiedzi, bo chciałbym
    >pójść za tą pasją, ale trochę obaw mam, nie ukrywam...
    >:]

Ja jestem po kursie, obecnie pracuję w warszawskiej pracowni- o dziwo nie tylko jako kreślarz. Zdobywam doświadczenie, robię projekty też prywatnie, poza pracą, i mam zamiar otworzyc niedługo własną pracownię. Praca jest, trzeba tylko umieć się dobrze zakręcić :)
    Na początek proponuje poprojektować za darmo/symboliczną kwotę dla znajomych, zgromadzić jakieś portfolio- bez tego raczej nie ruszysz.
  • Mika

Jak będziesz dobrym projektantem czy dekoratorem, to będzie to "opłacalny zawód" :D Ale ja też sie zgodzę, jeśli patrzysz pod względem opłacalności i "czy to ma sens", to sama sobie odpowiadasz, że chyba jednak to jeszcze nie to, czego szukasz. Ja też kiedyś patrzyłam w ten sposób, wybierając studia, znalazłam się na italianistyce (bardzo to opłacalne :P), ale w końcu, po roku włoskiego, jednorocznym kursie architektury wnętrz (która mi dużo dała, bo mieliśmy zajęcia ze świetną babką po wnętrzach na ASP), a teraz zaczynam architekturę, choć nie ukrywam, mam zamiar zająć się wnętrzami (czego uczę się sama); )

Także uważam, że to musi być coś, co Cię "opęta"; ) Mnie opętało :P
    I, kurde, nie musisz od razu zaczynać studiów, które będziesz chciała skończyć. Ludzie, studia to nie wyścigi :P Szukamy drogi przez całe życie - to tak po tybetańsku na zakończenie :F
  • katarzyna

a jak ze zdolnościami plastycznymi? było wczesniej o to pytanie, ale nie padłaa odpowiedź. boo nie mam pojęcia jaki poziom trzeba reprezentować w rysunku
  • igor

Na ASP matura wystarczy zdana podstawowa. Na wstępie są egzaminy, więc zdolności plastyczne są niemal obowiązkowe, ale może być to też kwestia wypracowania ich na kursach (ja chodziłem we Wrocławiu na ASP na kursy przygotowawcze i też teraz tam studiuję AW). Cały przebieg egzaminów jest opisany na stronach internetowych szkół. Co do opłacalności trudno mi się wypowiedzieć, bo jeszcze nie pracuje. Na pewno jeśli to lubisz, to próbuj... ja tak zrobiłem i studia te wciągnęły mnie maksymalnie. Pomijając wyścig szczurów, który zazwyczaj odbywa się na tym kierunku, ASP to chyba najbardziej klimatyczne miejsce we wszechświecie i bardzo fajni, często ambitni ludzie :) Co na plus, to jeszcze dużo pracy praktycznej, u nas system jest taki, że teorie poznajemy w praktyce. Przez cały semestr realizujemy projekt i tam zderzamy się z problemami, z którymi możemy mieć do czynienia później. Oczywiście przez pierwsze trzy lata jest również rysunek, malarstwo oraz rzeźba.
| |

projekty wnętrz . aranżacje wnętrz .. SZTUKA Tematy podchodzące pod wątki podpięte - a umies...

Fotki

Miejsca grona (0)