architektura [3273]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Asia ***

czy to prawda, że bez znajomości się tam nie dostaniesz? i jak wyglądały egzaminy z rysunku w tym roku? Chodzi mi o to co dokładnie było trzeba rysować, bo "rysunek z wyobraźni" niewiele mi mówi:)
  • zbier@j

Nie, to nie prawda :)
    "Bez znajomości się nie dostaniesz" - tekst ludzi, którzy nigdy nie chodzili do szkoły rysunku, zdają, gdyż ich w szkółkach typu liceum pani głaskała po główce w stylu: "O Jasiu jak Ty pięknie rysujesz!", oczywiście się nie dostają i potem mówią "przecież ja tak ładnie rysowałem! To znaczy, że trzeba mieć znajomości!". Co gorsza ich rodzice, zdziwieni, że ich "utalentowany Jaś się nie dostał", również stwierdzają, że to jakiś przekręt.

Na stronie WAPW: arch.pw.edu.pl, w dziale rekrutacja masz tematy z kilku ostatnich lat. Dotyczą one zarówno rysunku z wyobraźni, rysunku z brył oraz zadania z modelu.

Szkoły rysunku w Warszawie do których powinnaś się zapisać najlepiej na dwa lata (niektórym starcza rok) przed egzaminem:
    - Domin (http://www.domin.pl)
    lub
    - Labirynt (http://www.labirynt.pl)
  • Asia ***

Bardzo dziękują za informacje:)
    do Warszawy mam trochę daleko,ale w pobliżu jest filia Labiryntu, mam nadzieję, że się do niej zapiszę, ale dopiero za rok:/ niestety jak dla mnie to te zajęcia sporo kosztują;/ a w tym roku mam zamiar chodzić na "takie zwykłe" zajęcia z rysunku:) mam nadzieję, że to coś da, cieszę się, że z tymi znajomościami to raczej nieprawda, bo bardzo mi zależało aby dostać się na PW:) mam nadzieję, że wytrwałą pracą zdobędę odpowiednie umiejętności:)
    czy wiecie coś może o Architekturze na Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania?
  • zbier@j

Z WSEiZ, popularnie nazywanym "misiem" rekrutacja wygląda tak: masz pieniądze? Zatem witamy na studiach! Nie ma egzaminu.
  • Asia ***

aha, powiem, że mnie zaskoczyłeś... no trudno
  • zbier@j

Tylko od razu muszę wspomnieć, że na WSEiZ poziom też jest niezły. I nie, nie dlatego, że "uczy tam kadra z WAPW", gdyż jest może z trzech/czterech prowadzących od nas, natomiast znam kilku ludzi, którzy skończyli tam inżynierkę i są na magisterce u nas czy na WAPŚ i szczerze powiedziawszy reprezentują poziom studenta architektury, jaki np. mi się marzy do osiągnięcia :).
  • Asia ***

a mam pytanie, może uczęszczałeś do jednej z tych szkół rysunku? czy w Domin też uczą rysunku? bo widziałam tam tylko zajęcia z akwareli i flamastrów, a ja chciałabym iść tam na zajęcia w wakacje, tylko jak tu gdzie mieszkam będę się uczyć rysunku, a tam akwareli to nieszczególnie...
  • zbier@j

Głównie chodziłem do Labiryntu, ale i u Wojtka trochę czasu spędziłem. Obecnie Domin ma zdecydowanie większą zdawalność niż Labirynt. U jednych i drugich masz dostęp do wszystkich technik. To TY wybierasz, która będzie Twoją ulubioną, czy to będzie ołówek, czy cienkopis, czy akwarela, czy flamastry czy chomik.
  • Asia ***

ile czasu chodziłeś do Labiryntu? bo z tego co zrozumiałam to dostałeś się na architekturę:) ciężko było? co było dla ciebie najtrudniejsze?
  • zbier@j

Dostałem się za drugim razem. Chodziłem w praktyce dwa lata. Moim zdaniem ciężko powiedzieć "co było najtrudniejsze". Na samym egzaminie nie myślisz w ten sposób, zamiast tego skupiasz się po prostu na rysowaniu. Można tylko się pytać czy tematy mi podeszły - owszem :).
  • Asia ***

za drugim razem? tzn? w następnym roku? czy przy jakimś drugim naborze? jeśli na drugi rok, to co robiłeś przez ten czas? czyli dwa lata wystarczą:)
    wybrałeś technikę rysunku ołówkiem?
  • zbier@j

Tak, to znaczy po roku jeszcze raz zdawałem. Przez ten czas szykowałem się przez cały rok, na kolejny egzamin :).
  • Asia ***

dziękuję za odpowiedzi:) i przepraszam za nachalność:)
    ps. nie zrozumiałam... te tak to było do pytania o rysowanie ołówkiem?:)
  • zbier@j

Nie, ja preferowałem do brył kredki, a do rysunku arch. piórko/ piórko + akwarela/ akwarela
  • Marta _

A jest może jakaś nie oficjalna reguła/zależność że używając akwareli czy piórka ma się większe szanse na egzaminie niż skrobiąc ołówkiem? Wiem, głupie pytanie. Ale jestem strasznie nakręcona na WAPW i interesuję mnie dosłownie wszystko...
  • zbier@j

W tym roku po raz pierwszy technika była nałożona jak i nie można było korzystać z własnych materiałów. Zakładając, że wydział nie stać na akwarele, to te chyba przejdą po mału do historii... Szkoda, to była wizytówka tego wydziału :)
  • Białoruski Książe

Ja tam żadnych znajomości nie miałem, a dostałem się z pierwszego razu na studia dzienne... Dodam, że nie uczyłem się też w żadnej z warszawskich szkółek. Trochę farta, trochę pomysłu, i idzie.
  • Lily.

fart i pomysł to podstawa, jeśli o pw chodzi
| |

TO FORUM MA JUZ 3 LATA... TYM KTORZY SA OD POCZATKU DO TERAZ SERDECZNIE DZIEKUJEMY ZA WKLAD JAKI WN...

Fotki