architektura & projektowanie [2653]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

nie tylko kiedy ale i gdzie?
    słyszałam że organizuje sie cos przy gdańskiej polibudzie, prawda to?
  • My hovercraft is full of eels

zacznij od jutra. To dobry dzień. Najlepiej sama, a później idź do Kogoś na koretę z duża ilością prac. Nie polecam polibudy, nienauczą Cię tam 'jak zdać egamin' pogadają trochę, poklepią po ramieniu, powiedzą może że 'ładnie' ,ale nauką to bym tego nie nazwała, i niech mi tu ktoś wyskoczy z tekstem, że nauczli go tam rysować to wyszydzę :]
    pozdrawiam
  • zbier@j

Najlepiej jest zaczynać przynajmniej dwa lata przed egzaminem na wydziały architektury/ASP/inne_takie (niepotrzebne skreślić). Zapisz się do lokalnej, dla Twojego miasta, szkoły rysunku (najlepiej renomowanej) i rysuj!; ]
  • Anonim

dzięki dzięki, to może znalazłby się ktos kto zna i może polecić jakąś szkołę w Gdyni? no ewentualnie Gdańsku
  • Dragon Art

ja w 3ciej klasie liceum chodziłam do Ymca w Gdyni (budynek przy żeromskiego koło liceum nr 9) a w 4 poszłam na polibude jak za pierwszym razem zdawałąm to miałam 35/40 z rysunku ale polałam testy chociaż też chodziłam na kurs z aksonometrii i z hist.architektury ale nie potrafie powiedzieć gdzie kto mnie nauczył lepiej czy nie nauczył.w następnym roku znowu chodziłam na kursy i dostałam 20/40 z rysunku więc nie wiem od czego to zależy a raczej posunęłam się w rysunku a nie uwsteczniłam wtedy.
    w ymca'e było ciekawie bardzo kameralne zajęcia 3 prowadzących każdy ustawiał nas po swojemu.jak teraz oceniam swój poziom rysunku? raczej marnie przeszłam na komputerowe projektowanie wyłącznie i niestety pewna lekkość prowadzenia ręki zanikła niestety.niećwiczone zaczyna zanikać chyba musze się zabrać znowu za rysowanie:P
    pozdrawiam
  • Carolejszyn; *)

Ja w tym roku wybieram się do technikum,co doprawdy ogrodniczego,ale na kierunek architektura krajobrazu,mimo tego zastanawiam sie czy dobrze by mi zrobiło gdybym tez poszła na taki kurs rysunku i czy nie jest wogóle na to za wcześnie(mam 16 lat),bo w przyszłości nie chce sie tylko ograniczac do projektowania ogródow i innych terenów zielnych...no i pytam się tu bo w sumie chyba wszyscy są odemnei starsi i doświadczeni w tym jakoś ::p aa no i gdzie w warszawie są jakieś takie nie wiem jak to nazwac szkoły kursy czy warsztaty rysunku ??
  • zbier@j

Jako dziewczynie, która kończyła to samo gimnazjum co ja, mogę doradzić jedno. OPTYMALNIE jest zacząć dwa lata przed egzaminami na (mówię już konkretnie o Warszawie) WAPW/ ASP/ inne... Czyli jeżeli potem chcesz iść na studia, to zacznij najpóźniej (mówię wciąż o takim optymalnym momencie rozpozcęcia zajęć w szkołach rysunku) w 3 klasie technikum (lub jeżeli liceum to w 2 klasie L.O.)
  • zbier@j

Poza tym w Warszawie są dwie czołowe szkoły rysunku: Labirynt i Domin. Ja osobiśćie polecam Labirynt.
  • Michał ooo

Polecam stronę http://www.rysunek.pl - też jest szkoła rysunku
  • Panda

http://www.studiorysunku.pl/

to jak już polecamy to nie wolno zapomnieć o nich:]
  • Carolejszyn; *)

Dzięki :)
  • Warszawa

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych rysowaniem i architektura.
    Szkoła rysunku Horyzont
    (wiecej pod "i")
  • Warszawa

http://www.rysunek.net
  • Anonim

słyszeliście o dobrej szkole w wawie??
    jestem w 3 gim. i chciałabym iść do palstyka ale nie wiem czy siem dostane bo słyszałam tylko o tym na smoczej.
    a może jest jakieś tech.
    prosze pomóżcie :))
  • Kalina

Dowiedz sie w szkole, do której sie wybierasz, albo od jej byłych uczniów, bo każdz szkoła/uczelnia robi kursy pod siebie i tylko siebie.
    Jak Cię później interesuje Politechnika, to się tam wybierz, jak SGGW I Architektura Krajobrazu, to tam, a jak ASP to tam. Powinnaś iść na kurs polecany pzrez Liceum Plastyczne, albo jego uczniów, a potem jeszcze zgodnie z planowanymi studiami.
  • qq

a wg mnie powinnas isc do LO. ja tez w 3gim wiedzialam ze ide na architekture i jakos mi sie to nie zmienilo przez ten czas wiec Tobie tez tego zycze:) nie wiem jak tam jest z poziomem nauczania w plastykach stolecznych, ale jednak LO bedzie lepszym wyborem bo dobrze cie przygotuje do matury a na kurs rysunku mozesz chodzic juz na wlasna reke(z tego co mi wiadomo to jest jakis labirynt i horyzont i wszyscy ich sobie chwala). matura co prawda nie jest teraz potrzebna na WAPW ale za 3lata moze sie cos zmienic, zreszta sa tez inne politechniki a w wiekszosci sie juz ta matura liczy(w krakowie to 1/3pkt)...z plastykami to ZAZWYCZAJ(zapewne nie we wszystkich tak jest) jest tak ze nie przygotuja cie ani na mature ani sie nie nauczysz dobrze rysowac/malowac, a politechnika to nie jest ASP i tam preferuja troche inny rodzaj rysunku niz ten po plastyku...zreszta nawet na ASP sie trudno po plastyku dostac ale juz sie nie bede rozpisywac na ten temat...
  • Kalina

Ludzie, żadnego LO, to strata czasu. Idźcie koniecznie do jakiegos profilowanego,c zy liceum plastyczne, czy technikum ogrodnicze, czy architektonicz,ne, zawsze macie ułatwienie na rynku prac y i już zdobyte umiejętności, a to sobie wykładowcy i pracodawcy wbrew pozorom cenią.
  • qq

nie zgadzam sie...chcesz isc na studia to taki papier po technikum mozesz sobie ekhm ekhm...nic ci ten tytul technika nie daje bo i tak masz mgr inz po architekturze. o poziomie takich liceow profilowanych swiadczy chociazby fakt jak ludzie zdali mature w tym roku!koszmar!dobre LO nauczy cie matmy fizyki jezykow obcych i to sie potem na studiach i w zyciu przyda. a jak juz na sile chcesz tego technika miec to mozna sobie po liecum zrobic zaocznie szkole policealna...
    wg mnie tylko LO+dobry kurs rysunku...
  • Kalina

Ja jestem po LO, a studiowałam Arch. Krajobrazu, jakbym była mądrzejsza za wczasu, to bym poszła do technikum. Ludzie po technikum posiadali już wiedzę, którą ja usiałam zdobywać, nie mówiąc już o doświadczeniu. Nie ukrywajmy, wszelkie studia architektoniczne i artystyczne są drogie, chodzi mi głównie o materiały, jakimi się posługujemy. Tytuł technika daje Ci możliwość pracy, nawet na zlecenia, która za godziwe wynagrodzenie pozwala zdobyć doświadczenie, i kaśe na niezbęne materiały.
    Masz rację, taka szkoła nie przygotowuje na konkretny wydział, trzeba dodatkowych kursów, ale daje przewagę, 3 lata więcej rysowania i nauki technik. A jeśli chodziu o przygotowywanie do matury, to o lat zawsze było tak, zę jak ktoś chciał ją zdać bardzo dobrze, to się sam uczył, nie mówiąc już o tym, zę sama wybierasz przedmioty, które ćię interesują, więc możesz się przygotować adekwatnie.
    Na PW jest cholernie duża konkurencja, więc rysunek trzeba mieć w 1 palcu, plus podstawy konstrukcji, znajomość fizyki i matmy. LO Cię do tego nie przygotuje, a technikum tak. LO to miejsce przejściowe dla tych, co nie wiedzą co chcą w życiu robić.
  • Anonim

Technikum ma zenujacy poziom , jedyne czego tam sie mozna nauczyc to jak sypać kreski i skrecac blanty. Na egzaminach na arch. nikt nie patrzy jakie liceum/technikum skonczyles tylko na wyniki matur i rysunek . a 99% techników w Polsce ma poziom matematyki , fizyki , języków na poziomie murzyna z afryki .
| |

KOMUNIKATY: z nowym rokiem sie cos nowego wymysli:) POLECANE LINKI: strona technikum architekto...

Fotki