architektura & projektowanie [2653]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

jakie są licea w Warszawie, które są ukierunkowane pod względem studiów architektonicznych?
  • Matt the Persekutor

Technikum Architektoniczno-Budowlane im. S. Noakowskiego na Nowym Mieście
  • Anonim

samemu trzeba sie ukierunkowac na wlasna reke, licea nie kierunkuja na architekture
  • Tomek

dokladnie wyjelas mi to z ust:D
  • Jula

liceum to ogólniak, profilowanych jest za mało, żeby mogły być licea architektoniczne, ale swoją drogą architektura sama z siebie narzuca -> technikum
    tak, wiem, że się powtarzam, ale musiałam napisać
  • zet

wcale nie. ja chodze do ogólniaka, do klasy o profilu architektonicznym we Wrocławiu : )
  • Matt the Persekutor

i jakie masz tam dodatkowe przedmioty?
  • zet

warsztaty - trzy godziny w tygodniu, historię cywilizacji, to jest coś podobnego do woku , tylko rozszerzonę o architekturę właśnie i oprócz tego zamiast tradycyjnej inforamtyki - grafikę komputerową. no i oczywiście zadania domowe polegające na rysowaniu : )
  • kamar

to w Technikum architektonicznym w wawie (TAB) są 4 godz rysunku technicznego i odrecznego w tygodniu w pierszej klasie potem to sie zwieksza, chyba. plus zajecia takie jak mechanika gdzie oblicza sie obciazenia, budownictwo, miernictwo i materiały budowlane. to na pierwszy rok potem dokchodzą inne. a poza tym czy w liceum macie praktyki?? w TAB'ie w drugiej klasie na budownie a w trzeciej w biurze przez miesiąc.
  • zet

nie, nie ma praktyk. chyba, że można za takie uznać wycieczki kierunkowe i plenery:) w ogóle, wydaje mi się, że liceum z klasą arch jeszcze nie ukierunkowywuje człowieka na naukę konkretnego przedmiotu tak bardzo, jak technikum : ) dla mnie to dobrze, bo nie do końca wiem czym będe mogła się zająć, ale póki co niesamowcie podoba mi się to, co robię w tej klasie :)
  • Matt the Persekutor

Ja skończyłem TAB 5-letni, było budownictwo, ponadto dużo innych przedmiotów jak projektowanie arch, rysunek techniczny (na początku geometria wykreślna potem projekty budowlane) a także proj. konstrukcji, mechanika budowli, miernictwo, prawo administracyjne i budowlane, materiałoznastwo, instalacje, planowanie przestrzenne/urbanistyka, rys. odręczny, praktyki na budowie i w biurze. Przedmiotów było ok 30 wliczając w to te normalne dla szkół średnich
  • kamar

i co robisz teraz po TAB'ie??studiujesz czy już pracujesz a moze to i to.??
  • Pamela.

>kamar napisał
    >i co robisz teraz po TAB'ie??studiujesz czy już pracujesz a
    >moze to i to.??

mhm mam na prawdę głupie pytanie, ale serio nie wiem.
    czy po skończeniu zawodówki można pójść na studia w innym kierunku? Czy po skończeniu TABu mogłabym iść tylko na arch?