-
Lenka.
Witam!:) jestem w III gim i chciałabym studiować architekturę... niestety nie wiem do jakiej klasy licealnej pójść (mówię o profilu; )), który przyda mi się najbardziej?:) jeśli coś wiecie, proszę o odp :) -
Majk
-
staś
szczerze mowiac architekt wiedziec powinien wszystkiego po trochu.
a zeby sie dostac na studia naucz sie dobrze rysunku odrecznego. masz jeszcze duzo czasu - jesli jestes zdecydowana zeby sie temu maksymalnie poswiecic to zdazysz sie dobrze przygotowac. a im wczesniej zaczniesz tym lepiej. -
zbier@j
>staś napisał
>szczerze mowiac architekt wiedziec powinien wszystkiego po
>trochu.
Zapachniało Witruwiuszem; ) -
-
staś
-
Lajni
-
Веслав Грабовски
hehe :p polecam szkołę w której jest Moderator tego oto grona :p no i ja również :p chyba że ktoś się kieruje stereotypami...no to niech sobie sam radzi :P u nas rysunku który właściwie odgrywa ważną rolę(ważną bo podobno test wewnętrzny z rysunku odgrywa znaczącą rolę; ) ) będziesz miał po 1 roku po dziurki w nosie...:P ps. żeby studiować architekturę na PW to Historia lub( a może oba razem(?) ) Historia Sztuki na maturce obowiązkowo(u nas jest oddzielny przedmiot poruszający teamtykę...nie nie Wok...Wok swoją drogą też jest; ) pozdro i powodzenia; ) -
goszka.
ehhhh... ja jestem w 2 gim. i też interesuje się projektowaniem wnętrz, ale z matmy kompletnie leże :/ to dla mnie czarna magia więc chyba nici z moich planów.... -
harik
jestes jeszcze b. mloda wiec masz 4/5 lat zeby zaczac cwiczyc i sie uczyc a to i tak duzo. natomiast warto wczesniej zebys sie okreslila czyli odpowiedziala sobie na najwazniejsze pytania odnosnie charakteru twojego zainteresowania. czy jest artystyczny i w zaleznosci od tego liczy sie talent do malowania rysowania i wszystko co jest zwiazane z ASP i wtedy konkretnie nastawiasz sie na ASP i cwiczenie rysunku zeby dostac sie i "malowac kwiatki na scianach", albo charakter techniczny w ktorym liczy sie geometria postrzeganie rzeczywistosci i orientowanie sie w przestrzeni i tu wchodzi geometria wykreslna a i tak jest pikusiem w porownaniu do urbanistyki. zebys miala odniesienie: od poczatku krecil mnie design i materiałoznawstwo niz aranzacja wnetrz i nastawialam sie na studia inzynierskie. z kolei masa ludzi idzie na ASP bo bardziej widza sie w aranzacji wnetrz i podchodza bardziej artystycznie i idealistycznie do zawodu niz praktycznie. kazde podejscie ma swoja jakas cene. wiec twoj wybor i powodzenia! -
Anonim
historia i historia sztuki? no to leżę. kurcze :) ja się nie mogę zdecydować, czy wolałabym na ASP, czy na PW. najlepiej to jedno i drugie, ale w ten sposób nie da rady :P nie chcę się ograniczać do samej aranżacji wnętrz, choć nie powiem, to najbardziej lubię. jednak całkowite zrezygnowanie z technicznego aspektu architektury kompletnie nie wchodzi w rachubę.
no i jestem w kropce.
chyba, że jakieś studia podyplomowe. -
zbier@j
Jeśli chodzi o wnętrza, to możesz mieć ukończony nawet kierunek Elektryka/ Mechanika. PW daje Ci tyle więcej, że mając tytuł mgr. inż. arch. masz szerokie pasmo działania (z czego część wymaga zrobienia uprawnień), bowiem możesz pracować jako:
- Architekt;
- Architekt wnętrz;
- Architekt krajobrazu;
- we Wzornictwie Przemysłowym;
- jako ilustratorka;
- w reklamie;
- stricte design, ale to w sumie już się zawiera we wzornictwie;
- jako grafik;
- i wiele więcej...
Czyli jakby Ci się odwidziało podczas studiów z tymi wnętrzami, to zawsze możesz pójść w co innego. Gorzej, że na PW masz więcej inżynierii, masz urbanistykę i masę innych przedmiotów, z którymi musisz walczyć, a których nie ma na Wnętrzach na ASP; ). The choice is yours :) -
Michał.
jak nie wiesz co to idź do ogólniaka ja też mam zamiar studiować architekturę siostra już skończyła i jest po ogólniaku -
Dorota
Najlepszy profil klasy aby dostać się na architekturę to rozszerzona matematyka i historia.Wiem coś o tym, bo sama chcę się dostać w przyszłości na architekturę. Polecam VI LO im. Tadeusza Reytana w Warszawie- po tej szkole na pewno sie dostaniesz na wymarzone studia:) -
zbier@j
Moim zdaniem polecanie liceów, gdy zdaje się na architekturę to już zdecydowanie przesada. Rozumiem, że od roku na WAPW masz wymaganą matematykę - nie zapominaj, że wciąż najwięcej punktów (3/4) masz za rysunek i za model... -
Mysza
Ja mam podobny dylemat, właśnie kończę gimnazjum i zastanawiam się co dalej. Myślałam o technikum architektoniczno-budowlanym, ale nie jestem pewna czy dobrze przygotuje mnie do matury -
grzegorz
wszyscy postują tutaj półprawdy- nie chodzi o to jakie liceum wybierzesz, tylko o to żebys sama w swoim zakresie sie rozwijała- kursy rysunku przygotowujące do egzaminu na wapw, obserwacja i studiowanie wspolczesnej architektury, znajomość historii sztuki i architektury no i posiadanie wyobraźni przestrzennej na podstawowym poziomie....wracając do postu stasia i głupiej riposty kogoś tam-- tak,to są studia niczym witruwiusz,- renesansowe- są i konstrukcje i fizyka budowli, matmy mało, historia sztuki, urbanistyka, design, historia, budowlanka,instalacje ,urbanistyka, projektowanie wnętrz, zieleni, projektowanie komputerowe itd... -
zbier@j
To nie była żadna "głupia riposta" drogi Grzesiu. Nie stawiaj mnie w pozycji "buraka", bardzo nie lubię publicznego linczowania za nic.
EOT.
Pozdrawiam. -
n a t a l i a
ja też się zastanawiam nad architekturą tylko, że jestem w trochę innej sytuacjii, nie mieszkam w polsce. jestem teraz na etapie wybierania szkoły i zdecydowałam, że najbardziej mi odpowiada ogólna. wiec nie będę miała ani rozszerzonej matematyki ani żadnych lekcji rysunku. wiem, że mam mniejsze szanse dostania się na studia bez odpowiedniego przygotowania, ale mam zamiar się zapisać na jakiś dodatkowy kurs i będę zmuszona zacząć czytać książki..
od czego mogłabym zacząć?
-
Aneta.
Moim marzeniem też jest zostać architektem.... myślałam nad architektem wnętrz albo urbanistą.... ale nie wiem też jak z ta klasą.. teraz jest czas żebym wybrała profil w liceum bo jestem w 3 klasie gimnazjum... wiem ze matematyka jest najważniejsza ale nie jestem z niej najlepsza.... a historia? ona może się przydać? bo raczej wojny nie przydadzą mi się tak jak sama historia architektury... -
Dorota
Tak historia tez jest bardzo potrzebna:) POlecam najlepiej taki profil klasy z rozszerzona matematyka i historia- chodz wystepuje ten profil bardzo rzadko w liceach,ale taki profil jest np. w liceum im. Tadeusza Reytana(sama chodze tam do szkoły i mam taki profil klasy) Serdecznie polecam ta szkole:) a i zapraszam na dzien otwarty 28.03.2009(sobota):)
- Przeglądaj grona w kategorii Nauka
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne