architektura & projektowanie [2653]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Cześć
    Chciałbym aby wypowiedzieli się ludzie, którzy pracuja lub pracowali za granicą w firmach projektowych. Nie chodzi mi o to czy łatwo znaleść pracę, raczej jak wygląda projektowanie, czy warto, no i gdzie najlepiej. Tylko nie piszcie, że w Irlandii:)heh.

PS. Najbardziej interesuje mnie Hiszpania:)

pozdrowienia

• 2Good2beTRUE

WoW hmm... ja niestem z Hiszpani ale z New York i studjuje Architekture a wczesniej skonczylam projetancje wnetsze wiec milam troche z tym wspulnego wiesz dlugo niebylam w polsce i wogule niemam pojecia jak to tam wyglada ale z tego zo slyszlam to jesta totalnie inazej (w polsce jest trudniej ) tutaj wszystko robisz na komputeze i to jest proste ale czasochlonne LoL Kturegos dnia jak przyjade do polski to koniecznie musze zobaczyc jak to pracuje tam :)
  • Anonim

Tak sie sklada ze ja pracuje za granica w pracowni architektonicznej ale nie w Hiszpanii,lecz w Danii. Choc mam znajomego hiszpanskiego architekta i z tego co wiem to nie narzeka,jeczal mi tylko ostatnio ze duzo robi wykonawczych projektow,co w Danii dla architekta nie jest wskazane, od tego ma sie swoja grupe inzynierow i konstruktorow,by odwalali nudne i mozolne ganianie kresek po ekranie.
  • Anonim

...a najlepiej smigac do Arabii Saudyjskiej,z czym sam sie nosze. Nikt ci nad glowa nie stoi i jeczy o kase i takir tam superlatywy.
  • Anonim

no Arabia to nie moje klimaty:) no i chyba nie dokońca jest tak jak mówisz, że nikt ci nie bręczy nad uchem:)w prawdzie moze nie o kase,..:) chyba wole Stary kontynent;] no ale kto wie gdzie w przyszłosci przyjdzie nam projektować, :) (meczety hihi)..
    pozdro
  • Anonim

...a ja tam wole meczety, niz domki kryte blachodachowka klepac. Stary :]
  • Anonim

z tymi meczetami chodziło mi o to, ze kiedys nas arabowie zaleją:) (jesli nie zółci - taki żarcik,bez obrazy) oczywiście fajnie jest projektowac meczety:) z tego zo widze w arabii straszna kiszka powstaje:) ale pewnie duzo mozna sie tam nauczyc (tak samo jak w Pekinie:) i dużo osiągnąć;] doświadczenia. Nie wierze tylko bys miał mozliwość luznego projektowania, chyba trudno wbić sie w ten biznes gdzie chodzi o miliony:)

• Anonim

Tak masz absolutna racje,ale lepiej starac sie uszczypnac cos z miliona dol. niz z miliona zl. ...a co do arabiii to sie zgodze,ze budynki ociekaja kasa, lecz ich wyraz architektoniczny jest zdeka slaby-bo widoczne maja byc wlozone pieniadze .
    Z tego co mi wiadomo praca w Arabii i w krajach arabskich polega na kontraktach rocznych -kilku letnich gdzie zjezdzaja sie ludzie z calego Swiata -a to moze zaowocowac wyzej wymienionym bezcennym doswiadczeniem, a co najwazniejsze miedzynarodowymi kontaktami.
  • Anonim

http://www.youtube.com/watch?v=l3ul...

tak na marginesie arabow, cudze chwalicie swego nie znacie -kosmos 100
  • Anonim

heh, widziałem już ..dobre
  • seiw

meczety - to dobre, kontrakty sa glownie w krajach ropa i miodem plynacych, a szejkowie wydaj kupe petrodolarow, taki Dubaj wezmy. Kurde to jest dopiero miejsce gdzie sie inwestuje i buduje. I tam projektuja architekci światowej klasy. A meczety to oni juz maja.
  • weclawlu

Polecam prace za granica, ale raczej w renomowanym biurze. Zyskujesz nowe doswiadczenie, rozne od polskiego i przed wszystkim nowe spojrzenie.
    Osobiscie odradzam jednak zostawanie za granica z paru powodow. W Polsce zaczyna sie dziac, za granica rzucaja klody pod nogi podobnie jak w Polsce i ...maja bezsmakowe zarcie strasznie chemiczne. Poza tym to same plusy :)
  • Anonim

Z tego co wiem od znajomych praca w zbyt renomowanym biurze typu (Foster, Hadid itp) wcale nie jest taka fajna. Nie dość że często wiąże się z dopałcaniem do interesu to jeszcze mozesz przez cały czas rysowac tylko kible a Fostera nigdy w życiu nie zobaczysz:)Smieszy mnie jak ludzie chwalą sie ze pracowali w renomowanym biurze a tak na prawde nic ciekwaego nie robili

pozdro
  • Anonim

mam oferte pracy na Islandii co wy na to:) hihi
  • Jasiek311

ether, to na Islandii nie zobaczysz czlowieka przez dluzszy okres czasu :P
    gwarantuje Ci to, przez pol roku dzien, a przez drugie pol - noc :)

podoba sie taka idea? ja chyba bym nie wytrzymal. no ale ponoc piekne zorze polarne tam wystepuja wiec ...

jak masz mozliwosci, to sprobuj, dlaczego nie :)

pozdro
  • n_insane

ale jaki swietny kontakt z natura.. w Polsce takiego nie zobaczysz,,,
    pozdrawiam...
  • weclawlu

> Z tego co wiem od znajomych praca w zbyt renomowanym biurze typu (Foster, Hadid itp) wcale nie jest taka fajna. Nie dość że często wiąże się z dopałcaniem do interesu to jeszcze mozesz przez cały czas rysowac tylko kible a Fostera nigdy w życiu nie zobaczysz:)

Masz racje, jak pojdziesz do biura ktore liczy 300 osob, to raczej projektowania na poczatku nie uswiadczysz (bo rozumiem, ze na tym ci zalezy). Jednak w Europie istnieja takze calkiem dobre niewielkie biura projektowe liczace po 20-30 osob (niekoniecze pisza o nich w Architektura-Murator), ktore wlasnie teraz zaczynaja odnosic sukcesy. Moze warto sprobowac tam.
    Jest tez druga strona ksiezyca. Praca architekta wiaze sie z projektowaniem kiblii na pewnym etapie. Obawiam sie ze na poczatku nie unikniesz tego. Pracujac w renomowanym biurze zyskujesz jednak inna perspektywe, niz robiac u przecietniakow.

Sukcesu :)
  • Anonim

Heh, troche juz siedze w branży;] więc rysowanie tylko kibli mnie nie interesuje , choć czasem i to moze byc ciekawe, grunt to różnorodnosć..
    "zróżnicowanie jest esensją życia" jak mówi przysłowie;]
    tak więc fajnie jest popracowac w różnych miejscach na początku by przesunąć swój horyzont i inną perspektywe......

powodzenia wszystkim którzy szukaja...; ]
  • Martka

Polecam Finlandie..chociaz roznie bywa z klimatem. Ja wytrzymalam 2 lata w Helsinkach w bardzo przyjemnej pracowni - http://www.evata.com (firma miedzynarodowa, ok.100osob).
    Wiem, ze chetnie zatrudniaja cudzoziemcow i nie przejmuja sie ze nie mowisz slowa po finsku. Ogarniaja przede wszystkim rynek 'baltycki'. Dobra pensja, swietna organizacja (chyba raz trafil mi sie weekend, a nadgodziny sumujesz na dni wolne), fajne i duze projekty, duzo sie nauczylam i szkoda, ze nie maja biura w polsce...
  • _K.ruk

Mam pytanie: czy wiecie moze ile kosztuje Inwentaryzacja lokalu w warszawie, rozumiem ze cene liczy sie od metra kwadratowego, ale ile moze zarzadac studen za taka prace??
| |

KOMUNIKATY: z nowym rokiem sie cos nowego wymysli:) POLECANE LINKI: strona technikum architekto...

Fotki