architektura & projektowanie [2653]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • justa

no ni eiwem czy idealisci wygineli
    raczej kasy nie maja na wlasna firme i tyle
    smutna rzeczywistosc - jak sie jest dobrym i sie ma uczciwe stawki i nie wykorzystuje ludzi zatrudnionych pod soba to nie ma szansy w Polsce zarobić na własną firmę
  • wojtek galeński

>www.urzadzanie.pl sprzedam napisał
    >A moze załózcie swoja firme?

ja mam własna firme i powiem ci, ze albo trzeba miec na rok kasy zeby ją utrzymac bez zlecen, albo (jak my) miec fart i na początku złapac dobre zlecenie. a utrzymanie firmy, to: biuro 1500 telefon/internet 150, benzyna 300 zus 280 (jedna osoba), w sumie 2300 zl, wiec zeby jeszcze miec za co kupic cos na chleb, trzeba sie niezle nalatać!

a ceny projektow może urosły, ale nie dla małych, tym bardziej młodych firm....
  • Artur Furtak

koszty dosyć spore. A jak wygląda ruch w interesie w małych i młodych firmach?
  • wojtek galeński

mozna wyżyć, ale trzeba sie starać. ruch sie sam nie zrobi, trzeba trochę popychać :)
  • fghnfghng

Proponuje założyć własna pracownie i łapać zlecenia z Ukrainy a do tych 2000 będziesz mogła dopisać jedno 0 :)
    Mitomani bo zarabiają 4000 na rękę, bez nadgodzin? Chyba lepiej żeby co niektórzy myśleli że to mitomani.
    Na własnej skórze nie przekonałem się ile da się wyczesać .Sam pracuje od pół roku na wolną rękę (na etat chyba sie nie dam tak szybko), nie liczyłem ile wychodzi miesięcznie ale żyje spokojnie nie myśląc o portfelu. Zresztą czy w naszym jobie chodzi o zarobki?? Nie zostałem architektem żeby dobrze zarabiać, kocham tą prace i tyle!
    pozdro!!
  • Ψ

Ciekawy temat. Oczywiscie ze wybierajac studia nie mysli sie glownie o zarobkach, jednak gdy sie idzie do pracy to warto o tym wiedziec, chociazby po to, zeby znac swoja wartosc na rynku.

Ktos pytal o zarobki za granica. Moge powiedziec o niemczech, bo tam akurat przebywam. Zarobki zaleza od landu, we wschodnich landach sa oczywiscie najnizsze, najwyzsze za to w bawarii i badenii - witembergii.
    Dla absolwenta (oczywiscie z jakas praktyka zdobyta na studiach) w Monachium fair stawka to ok 2200-2500€ miesiecznie, co daje na reke ok 1500€. Wynajecie malego mieszkania (30m2) w Monachium to ok 500€ miesiecznie i wiecej, pokoj w mieszkaniu studenckim od 300-350€ w gore. Absolwenci arcitektury sa najmniej zarabiajacymi absolwentami kierunkow "inzynieryjnych" niestety, mimo wszystko te zarobki sa ok na zycie w pojedynke.
  • ღஜღBuenos Aniosღஜღ

to co nie wiązać sie a przetrwamy:)))))
  • Artur Kaminsky

to zalezy od znajomosci jak coraz bardziej znowu wszytko w Polsce,czyzby reka reke myla?
  • J A K U B

To zależy jaki Uniwersytet ktoś zkończył, jak po Warszawskim to marnie, bo w rankingu jest poniżej pięciuset, ale jak ktoś skończył Oxford czy Stanford może to być około 500 tyś do 1 mln rocznie. Plus premie, oczywiście z licencją międzynarodową.
  • zbier@j

Ale zmyślasz :D. Na przyszłość - nie wypowiadaj się w kwestiach, o których nie masz bladego pojęcia; ).
  • zarobas21

Hej z tego co podają na stronie http://www.moja-pensja.pl/zarobki/8... to architekci zarabiają ok 4500 brutto miesiecznie, ale przedzały ich zarobków są bardzo szerokie
| |

KOMUNIKATY: z nowym rokiem sie cos nowego wymysli:) POLECANE LINKI: strona technikum architekto...

Fotki