-
Anonim
Remontuje dom postawiony w 1959r podłogi były drewniane na legarach wyniesione około 80cm nad poziom terenu. Pod legarami była ziemia. Zerwałem podłogę i chce posadzkę betonową. Czyli standard, zagęszczony piach, styropian, folia, beton i jakiś parkiecik. Pokoik ma 3,5x4m wielkości, wiecie jakie proporcje posadzki czyli tego wszystkiego muszą by? - ziemia pod tym wszystkim jest ubita dobrze. -
Madziar
Zwykle na ubity piach wylewa się chyba najpierw "podbeton", albo jak inni mówią "beton chudy" - czyli coś w rodziaju B10 - ok. 15cm.
Później kolejno idąc do góry:
jakaś izolacja wodna - np. folia PE
twardy styropian (np. FS20)
beton zbrojnoy siatką stalową (niewielka grubość 3,5 - 5cm)
posadzka
To tak moim zdaniem - może ktoś mądrzejszy zweryfikuje? -
Grzechoo
zgadzam się z moim przedmówca heh, ale z tym piachem to nie przsadź i nie żałuj, najlepiej żeby było go tyle żeby nie pójść później np w koszta wylewania grubszej warstwy chudego betonu -
Anonim
chudego betonu najczesciej sie nie wylewa, tylko wysypuje. byles kiedys na budowie? :) a kolega niech sie najlepiej przejdzie do ksiegarni i rzuci okiem na 'poradnik majstra budowlanego' albo jakis katalog z detalami (sa taki w formacie a4, wydala jakas pracownia z krakowa, full kolor, wypas i w miare poprawne). tam beda informacje bardziej pewne niz domysly studentow. -
-
Grzechoo
hee od 4 lat pracuje na budowie (w każde wakacje) więc mam w h..j pojęcia i nie szkol mnie jakimiś poradnikami, a ty pracowałeś kiedyś na budowie? Pewnie masz tyle pojecia bo sam z nich korzystasz:) -
Madziar
A ja szczerze się przyznaje do braku doświadczenia na budowie i bardzo mnie ciekawi w jakim celu cotton wysypuje sproszkowany beton pod fundamenty! :D Myslałem, ze każdy normalny budowlaniec B7,5 albo B10 potrafi pożądnie przygotować w betoniarce. Niestety - najwyraźniej się myliłem... -
Anonim
nie pracowalem, tylko kontrolowalem takis specow jak Ty. chuj przez 'ch'.
-
Anonim
>madziar, zastanow sie, po co sie robi warstwe chudego betonu. eh, odpowiem sobie, zeby bylo edukacyjnie. po to, zeby bylo na czym ustawic zbrojenie do betonowania i zeby beton nie wsiakl w grunt. a jak grunt jest odpowiednio gesty mozna np. zamiast betonu wylozyc wykop folia. -
ღ...kamila...ღ
-
Anonim
blisko literki były, ty kamilo jedna :p, czepiasz sie...
Dzięki za info, dałem 20 cm piachu i ok 10 cm chudego :) -
anuszka petruszka
mnie na budowie też chudy beton wylewali... i to nie na jednej. no coż może nas Pan Nadzoraca uświadomi dlaczego nie lany, a sypany??? A swoja droga jak nowa podłoga?
-
Anonim
-
legoludek
Chudy beton jest mieszanina niewielkiej ilości wapna, kruszyw i wody, więc się go wylewa, ale ma taką sypką konsystencję przez niewielka ilość spoiwa:) -
Anonim
-
Anonim
Cześć
Chudziaka się leje, przynajmniej ja się tylko z lanym spotkałem, a chudy bo słaby, jak przedmówca mówł około B10. Zapewne kręcisz w betoniarce na podwórku wiec nic Ci to nie mówi. Więc daj worek cementu (25kg) i około 30 łopat żwiru, a wody tyle żeby się ładnie mieszało. Wylewasz okoo 10-15cm warstwę. Na to izolacja, gruba folia budowlana, na tym nie ma co oszczędzać, i wywiń ją przy ścianach do góry, później się obetnie. Na to styropian twardy, obecnie daje się nawet 15cm, i około 5-cio centymetrowej grubości paski ułóż przy ścianach, tak żeby odizolować wylewke od ściany. Potem układasz siatke stalową na dystansach, może być cienka. I wylewasz wylewke, to juz musi być lepszy beton. Na worek cementu około 20 łopat ostrego żwiru. Nie może być za rzadki, bo będzie słaby, grubość do 5cm. Pilnuj żeby paski styropianu po bokach sie nie unisły od wyporu betonu, bo ci będzie ciągnęło zimno od ściany. Tą warstwe polewasz co jakiś czas od wylania. I gdzieś po 10 dniach możesz kłaść podłoge, polecam panele podłogowe, szybko się układa, możesz samemu i na nowej równej posadzce będą spokojnie leżeć.
Pozdrawiam! -
Anonim
-
wojtek galeński
wydaje mi sie, ze bez sensu ta kłótnia, mozna zarówna wylac chudziaka, jak i posypac po prostu piach cementem, od wilgoci sam troche zwiąże i to juz będzie stabilizacja pod folie i styropian, bo o to w tym chodzi.
metoda zalzy od tego, co ma na tym stanąć. -
Marek Ch.
Witam, a co proponujecie pod wylewkę w domku na działce ??
Konkretnie chodzi mi o podniesienie troszkę podłogi, na razie podsypałem ok 10-15 cm piachu i zlałem wodą, ale mam wrażenie że powstała "zupa" i będzie lipa.
Czy zagęścić to jeszcze ok 5 cm żwiru i wejść z zagęszczarką czy wywalić to i samym żwirem ??
Powiem jeszcze że na ten podkład planuję podsypać z 10 cm gruzu i zalać chudym betonem.
Na to folia i ok 5-7 cm betonu.
- Przeglądaj grona w kategorii Nauka
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne