-
Anubis
Witam!
Wprowadzamy moderację do naszego skromnego grona!
Potrzebna będzie pomoc, bo wątpliwe abym sam zdołał uporządkować tak duże grono.
Prośby itp. można kierować do mnie na priv, ale aby zapobiec otrzymywaniu kilku wiadomości o tej samej treści swoje uwagi możecie wpisywać w tym wątku.
Informuje, że żadnego starego tematu nie wykasuje, chyba że będzie co do tego wspólna decyzja tutaj obecnych.
Odnośnie nowych tematów to:
- wszelkie powtarzające się (komunia, bierzmowanie, katachetka się znęca, linki do tego samego artykułu/wydarzenia, coroczne tematy typu boże narodzenie/wielkanoc) będą od razu kasowane nawet jeśli zacznie się w nich dyskusja
- tematy które duża liczba użytkowników uzna za nie związane z tematem grona będą usuwane
- tematy trollowe także...
Miłego użytkowania!!! -
Monika
-
RESET
-
Anonim
Proponuję usunąć temat "a mój ksiądz powiedział, że..." czy jakoś tak. -
-
Monika
-
LordMrok
-
Anonim
nooo w koncu...
az chce sie tu przychodzic bo ostatnio słabo tu było.
nie ukrywam swojej radosci i nie pochamuje sie i powiem:
"jupi" :)
-
Anubis
Jakby co to w sobote uciekam ztąd także jeśli ktoś coś by chciał w związku z moderacją to jest dwójka ochotników w klimacie i do nich cokolwiek kierować.... -
Anonim
witam,
jestem jednym z tych ochotników - postaram się pomóc w 'ogarnianiu' grona.
Chciałem poddać pod dyskusję jedną kwestię. Otóż co pewien czas pojawiają się posty młodych/świeżych ateistów (typu "a mój ksiądz powiedział że...") . Są głosy, żeby takie wątki usuwać.
Ja jednak uważam, że funkcją naszego grona powinno być również danie możliwości wygadania się młodym adeptom ateizmu, znalezienie wsparcia itd. Z drugiej strony rozumiem, że dziesiąty raz powtarzana kwestia może co poniektórych nudzić.
Dlatego proponuję, aby moderatorzy oznaczali taki wątek, dodając np. na początku [newbe] i osoby nie lubiące takich tematów będą od razu wiedziały, że nie znajdą w tym wątku dla siebie nic ciekawego.
Poddaję pomysł pod dyskusję, jestem ciekaw Waszych opinii. -
stick em' up punk!
Zgadzam sie z panem powyrzej! To grono nie jest tylko dla ludzi ktorzy rozmawiaja na wysokim poziomie filozofii ale tez dla "newbies" ktorzy maja pytania na podstawowym poziomie. I to ze jakis temat juz byl poruszony nie oznacza ze rozmowa na ten sam temat bedzie wygladala tak samo.. Np. ostatnio zostala (wedlug mnie nie slusznie) skasowana bardzo przyjemna rozmowa z mloda osoba ktora miala pytania o ateizmie, wiadomo ze ten temat juz byl wiele razy ruszony ale ta rozmowa byla inna. -
Anonim
Zupełnie wyjątkowo się zgadzam z Bazylim i stick em' up. Precz z cenzurą i kółkami bilateralnego dupowłażenia! -
Anonim
witam
nawiązując do tematu chcialam powiedziec ze owszem, 'nie tolerujemy nietolerancji' i nie ma miejsca na dyskryminację, ale nalezało by sie przyjzec temu blizej i rozpatrzyc temat jak trzeba.
Po pierwsze proponuję zeby załozyc temat w ktorym mozna zadawac pytania dot ateizmu i pochodnych, w ktorym bez względu na to jak odpowiedz na dane pytanie wydaje nam sie byc oczywista, grzecznie (jesli chcemy) odpowiadamy. taki topic był by dobry dla tych którzy chcą sie (faktycznie) czegos dowiedziec.
Jesli chodzi o topiki dotyczące 'wkurwa na księdza' to uwazam ze w takiej sytuacji topic 'pytania' moze byc pomocny'
piszemy:
'moj ksiądz mnie wkurwił tym a tym, co moge zrobic? jak mu odpowiedziec? co radzicie'
itp
uwazam ze tematy w ktorych kilka stron to wysyp łaciny w kierunku katechety/ksiedza to nie najlepszy pomysł.
oczywiscie to jest propozycja.
decyzja nalezy do was :)
-
Filip
>~° isnt °~ napisała:
>Po pierwsze proponuję zeby załozyc temat w ktorym mozna
>zadawac pytania dot ateizmu i pochodnych, w ktorym bez
>względu na to jak odpowiedz na dane pytanie wydaje nam sie
>byc oczywista, grzecznie (jesli chcemy) odpowiadamy. taki
>topic był by dobry dla tych którzy chcą sie (faktycznie)
>czegos dowiedziec.
popieram popieram :) takie jakby FAQ
-
Anonim
Czy cenzura ortograficzna jest brana pod uwagę?
Moim zdaniem ortografia ma istotny wpływ na poziom dyskusji. Zwłaszcza z punktu widzenia obserwatora.
Przeglądarki internetowe obsługują już sprawdzanie pisowni w trakcie pisania, dlatego poprawność ortograficzna nie powinna być tutaj utrudnieniem.
http://www.bykom-stop.avx.pl/ -
Anubis
bazyli protest składam...
niech będą odświeżane stare tematy, niech się ludzie wysilą w szperaniu, świeżo po wprowadzeniu moderacji były tematy które wróciły na pierwsze strony i myśle że to jest dobre....
To nie jest cenzura, tylko porządkowanie. Niestety jeśli chcemy, aby nie było tutaj śmietnika musimy w jakiś sposób to wykonać. Nie dogodzi się wszystkim, bo na pewno jest kilka zdań na ten temat i rozumiem o co chodzi z nieusuwaniem takich tematów, ale taka jest cena, albo usuwamy powtarzające się wszystkie, albo nie usuwamy żadnego. Prosta piłka, albo chcemy mieć porządek albo burdel (burdel już był..... i raczej większość aktywnych użytkowników nie była zadowolona) -
Anonim
ja sobie popolemizuję. nie budujemy tu archiwum, to jest miejsce wymiany myśli. Dla większości osób wątki które są na 2-3 ekranie - praktycznie nie istnieją. Dochodzi do tego fakt, że używanie (przeglądanie, dyskutowanie itd) 10 stronicowych wątków jest potwornie niewygodne.
Niestety, technika grona nie idzie nam w sukurs - nie można (nawet z poziomu moda) edytować wątków, nie można kategoryzować.
Ale ja tak czy inaczej uważam, że forum gronowe to nie jest stricte forum, to coś z pogranicza czatu i forum. Tu bardziej liczy się dyskusja na bieżąco niż wertowanie starych historii.
Ludzie szukają tu kontaktu z żywymi ludźmi, a nie szperania po archiwach. -
narayan
żółty człowiek ma rację, zgadza się z nim też czerwony człowiek (twórca słowa powyrzej - o rany boskie...), niebieski człowiek z łódką i ja - 4:1.
co do faq'a mam wątpliwości - niech się ludzie nauczą korzystać ze źródeł zanim wparują z pytaniem z cyklu "a cZy aTeIzM t0 żE sIe F bOg4 NjE wJeSzy?" -
MaJK
Ho ho ho. Nie zaglądałem przez chwilę na grono, a tu już taki przewrót... ^.^ Ciekawe gdzie zaginęła moja ukochana Charlotte(czy jak jej tam było; P)? :P
A tak na serio to popieram zmiany, hehe, porządek musi być! (ale bez przesady :P ) W sumie skoro ludzie i tak nie korzystają z tematów które są na 2-3 stronach, to można by je wykasować... Chociaż z drugiej strony szkoda... Moje lenistwo skłania się w stronę koncepcji Bazylego, jednak rozsądek popiera Anubisa... Już lepiej wygrzebać stary temat niż zakładać bez sensu nowy o tym samym, bo w starym ta inna ciekawa nowa dyskusja może się również rozwinąć... ^.^
Pozdrawiam :D
Btw. Hehe, ale bełkot mi wyszedł... ^.^ -
Anonim
Witam,
pytanie się sprowadza do tego czy chcemy, aby to grono i poziom forum był z wyższej półki, czy też nie... Szczerze mówiąc męczące jest przepychanie się wciąż przez te same tematy.
Z jednak drugiej strony, cytując słowa Eupedoklesa: "- Co warto powiedzieć raz, to warto też powiedzieć i dwa razy."
Po dłuższym namyśle... Przychylam się do sugestii Bazylego.
Oznaczenie "newbe" powinno wystarczyć.
Kto ma wiedzieć, będzie wiedział.
Ps. miło wrócić :) -
Anubis
No dobra nie mamy jeszcze nikogo zbanowanego na gronie, czy widzicie jakiegoś kandydata??? Kto pierwszy ten lepszy :)
Bo momentami patrze że niektóre osoby potrafią przeginać i trzeba by było postraszyć batem coponiektórych.....