Au pair [530]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • dirtydiana

napiszcie do jakiego kraju najlepiej pojechać i czy jadac do USA trzeba miec prawo jazdy?
  • Anonim

Wyjezdzajac do Stanow wymagane jest prawko. A co do miejsca to chyba sama musisz sie zastanowic co byloby dla Ciebie najlepsze.
  • dirtydiana

a Ty wyjezdzalas juz jako aupair?? jesli tak to z jakiego biura?? jak mozesz to napisz jak bylo bo mnie strasza znajomi ze wcale nie jest to takie fajne ...
  • Anonim

Nie, nie ja dopiero jade:) Planuje wyjazd na lipiec, do Stanow z agencji, ktora zajmuje sie wyjazdami tylko do USA ( Cultural Care). Na razie moje dokumenty czekaja w Bostonie i szukam jakiejs fajnej rodzinki;)
    Wiesz ja tez sie jakis czas zastanawialam czy dam rade i w koncu sie zdecydowalam. Nie mam pojecia czy dam rade, bo to troche jak los na loterii, ale dopoki nie sprobuje to sie nie dowiem. Jesli czujesz sie na tyle hard kobitka;) to czemu nie sprobowac?
    Wiadomo, ze nie musi byc tak rozowo, ale w koncu co Cie nie zabije to wzmocni, nie? No tak sobie to tlumacze;) Jakbys miala jakies pytania to chetnie pomoge:), pozdrawiam!
  • lila

hej:) ja wlasnie przyjechalam z tej agencji tu do USA i jest naprawde fajnie , tyle , ze pierwsze pol roku sie troche ciagnie a potem juz coraz szybciej czas i kasa lec...;) no le nie mam co zalowac , bo naprawde wiekszosc moim marzen zwiazanych z tym wyjzde sie spelnila:) pozdro:) powodzonka , a kiedy tu przyjezdzasz? znalezli Ci rodzinke?
  • dirtydiana

ja planuje wyjazd w trakcie studiow..< ale musze najpierw zrobic prawko> chyba jednak wybiore USA bo to jest jak marzenie ..sen o Ameryce... a mam jeszcze pytanie z jakimi kosztami to sie wiaże? ile trzeba wplacic?
  • lila

jesli wyjzdzasz przez agencje to : placisz za program jakies 850zl , za wize $100 , za ubespieczenie ( rozszersone) 1700zl plus depozyt ( ktory dostajesz po powrocie) 500zl, no i na droge jakies $100-300 zalezy ile masz , to by bylo tyle:) , ale znam tu au-airke , ktora przyjechala na wize turystyczna , na wlasna reke znalazla rodznike w necie i mieszka tu z nimi i oczywiscie zarabia wiecej niz my ( bo bez agencji) ,norlmanie dostajesz jakies $140 tygodniowo , a ona dostaje jakies $200-400 tygodniowo zalezy od godzin, ale ona przyjechala tu do szkoly , wiec sama musi za nia placic , zmienila sobie juz wize na studencka wiec moze legalnie tu zostac dopoki studiuje , pozdrowionka:)
  • Anonim

Tak mniej wiecej wygladaja koszty wyjazdu do Stanow, choc mozna tez taniej. Do Europy wyjazdy sa tansze, duzo zalezy od agencji. Ja tez wyjezdzam w trakcie studiow, tzn. po 2 roku biore dziekanke i w wakacje powinnam byc juz w US:) Edyta jestes w Ma, gdzies kolo Bostonu? Mi sie marzy west coast (albo jakis inny cieply stan), ale tam podobno malo rodzinek:( Na razie nie mam jeszcze rodziny, mysle, ze za jakis miesiac cos sie ruszy.
  • lila

sluchaj najwiecej au-pairek wlasnie trafia na MA , ale to wydaje sie na takie sobie miesce ale jak bys tu trafila to naprawde jest tu najfajniej , masz blisko wszedzie , mieszkasz prawie nad oceanem , plus z chinatown busy jezdza w 4,5h za $15 do NYC , Washington. masz lisko tez gory , na narty , snowboard caly czas wszytcy jeszce jezdza i napewd sa super miesjca tu do zwiedzania. Boston , Cambrigde :)) troche na south mamy juz ciepelko : Floryda ,Miami , wyspy...:)) jak trafisz na fajna rodzinke to moze Cie nawetz esoba zabiora ,ale zycie tu jest troche drogie , bo jest to ejdno z najdrozszych miejsc , food jes juz na maxa ,jeste w Westwood , samochdem do Bosotnu mam jakies 40min , albo metrem pol godziny , apropo metra to mozna nim dojechac na plaze Revere Beach:) wiec sie bardzo ciesze , bo zawsze chciala zyc nad morzem:) to jak masz juz rodzinke? sluchaj bo ja mam tu koleznk Jane na mieszka dwie ulice obok mnie i wraca do domu na wakacje juz jakos w polowie lipca moze dalo by sie cos zalatwic? jakie masz dow=swiadczenie z dziecmi?? bo ona ma dwojke : 9 i 11 ( dzieczyna i chlopak) odp
  • lila

a od razu odradzam dziec ponizej 6 roku zycia... przerabane , o wiele leoiej jest miec starsze bo nie trza tak duzo kolo nich robic:)) jak mam 10 , 12 ,13 i naparwde uwierz mi , prawi nic nie robie , z nimi jak ze znajomimi ,tv , shopping itd... , plus lepiej mowia po angielsku wiec wiecej sie nauczysz... , a wracajac do zwiedzania to niagara i canada jest blisko , w sumie moja kolznka poleciala za nieduze pieniadze do californi tez wiec powinna byc fajnie:)
  • dirtydiana

to mozna sobie wybrac dziecmi w jakim wieku chce sie opiekować?
  • dirtydiana

edyta a nie chcialas wyjechac do NYC ? mi własnie tam sie wydaje najfajniej - takie centrum stanow...
  • lila

hhmm... nie , mam kolezanke , ktroa mieszka na long island wiec ma blisko do nyc i jedzi tam parwie co weekend i wierz mi na pocztku mowila , ze jest fajnie bo wiadomo..NYC , lol ,ale potem oprocz chodzenia na zakupy i do clubow ( trza przynajmniej miec 21 , lub fake ID) no nic ciekawego nie ma , same wierzowce...no i przede wszytkim drogo... ale na weekedn do NYc fajnie pojechac , bede sie tam wybierac w maju z koleznkami wlasnie zeby odwiedzic tamta:) bo nadal mam niewykorzystany bilet na Empire State Building:) , a wieku dzici to za bardzo sie nie wybiera , bo przeciez przy skadaniu swojej aplikacji musisz dac przynajmniej 2-3 referencje , jakie masz doswiadczenie z jakimi dziecmi i wtedy w biurze w Bostonie daja te aplikacje rodzinkom , ktore wtedy sobie patrza czy masz doswiadczenie z dziecmi w podobnym wieku jakie oni maja , pozdro:)
  • Anonim

Edyta wyslalam Ci wiadomosc w sprawie tej rodzinki:)
  • Isabella Kristofera

hej !
    JA bylam au pair w NJ.
    Chcialam zapytac czy wiesz jak tamta dziwczyna dostala vise studencka? Bo z tym jest spory problem.
  • .::Kasieńka::.

hej hej =) ja mam zamiar pojechać jako au-pair dopiero w przyszłm roku..czyli jak skończe liceum..ale juz teraz zbieram info ..i chciałabym sie dowiedziec jak najwiecej o tego rodzaju pracy..tzn.jakie agencje sa najlpesze i najbardziej bezpieczne(bo wiele słyszałam o trefnych..i to mnie lekko przeraża..), co należy do waszych obowiązków, czy macie tam wolny czas na zwiedzanie..i innego rodzaju przyjemności :)
  • .::Kasieńka::.

a..i jeszcze coś..czytałam ze aby wyjechać do USA trzeba mieć miedzynarodowe prawo jazdy..za bardzo sie w tym nie orientuje..jak je zdobyć?
  • Anonim

Wybierajac agencje mozesz sugerowac sie tym czy jest zrzeszona w IAPA, choc jak wiadomo wiekszosc zalezy od tego na jakich ludzi trafisz na miejscu niezaleznie z jakiego biura bedziesz jechac. Co do prawa jazdy to coz.. nic skomplikowanego jesli masz polskie to zglaszasz sie z nim do Twojego wydzialu komunikacji i tam wyrabiaja Ci miedzynarodowe prawo jazdy. Trwa to do ok. 2 tyg. i kosztuje chyba 20 zl. Praktyka jest taka, ze w niektorych stanach i tak bedziesz musiala wyrobic prawko stanowe, jesli sie nie myle np. w Kalifornii musisz jezdzic na kalifornijskim. Ale tak czy inaczej najpierw musisz miec miedzynarodowe zeby wyjechac.
  • zuberek

Spedzilam rok w usa jako au pair w stanie massachusetts, a konkretniej w malej miejscowosci Westborough, 40min od bostonu. MA jest drogie ale plaze a szczegolnie cape cod superrrrr! zima byla gorzej niz tragiczna! wyjechalam z warszawy za posrednictwem biura Guide ktore ma siedzibe gdzies na solidarnosci w wawie i wspolpracuje z organizacja AuPair in america w usa, goraco polecam Guide!!!
    mialam zajebisty rok, duzo podrozowalam i mam sporo nowych znajomych a teraz mieszkam w UK gdzie mi sie znacznie mniej podoba;( pozdrawiam wszystkie byle, obecne i przyszle Au pairki, zycze powodzenia i nie dajcie sie amerykanskim bachorom ktore sa straszne;)
  • * mr and mrs d *

no asiu ty to sie z tymi bachorami nameczylas, co?? no to ja moze cos o UK... bylam au-pair przez 1,5 roku w Anglii-West Sussex i tez bylo calkiem fajnie. pieniadze marne, dzieciaki wkurzajace no ale sie przynajmniej jezyka nauczylam i poznalam mase zajebistych ludzi z calego swiata! wyjechalam za posrednictem agencji prowork, ktorej siedziba jest na grochowie w warszawie. no ale za bardzo nie polecam...
    powodzenia!
  • 1
  • 2
| |

Jesteś,byłaś/eś lub chcesz zostać operką/operem(? :o)) )? masz jakieś ciekawe doświadczenia ...

Fotki

Miejsca grona (1)