-
Martusia
Ja sie nie tym zupelnie nie znam, to znaczy na samochodach, ale moj tata jest przekonany, ze w internecie jestem w stanie znalezc wszystko, wiec... czym sie rozni Audi A6 4a od 4b? O co tu wogole chodzi...? :) -
ete
chodzi o oznaczenia modelu audi, B4 to audi 80 produkowany w latach 1992 - 1994, a A4 to jego nastepca czyli nowsza wersja.To samo dotyczy A6( model nowszej generacji produkowany chyba od 94 lub 95) z tym ze A6 to juz klasa wyzsza niz A4 a najwyzsza to A8. A2 to van, a wersje ktore maja oznaczenie S przed 4,6,8 (lub RS) to wersje sportowe. Chyba mniej wiecej wyjasniłem, jakby co pytaj Siemka -
Martusia
-
ete
-
-
Martusia
-
Mydlo
No A4 i A6 są jeszczewersje Avant (tak nazywają odmiane kombi tych modeli panowie z Ingolstadt) :) -
Aś;)
a skąd Martusia takie pytanie? tez sie interesujesz samochodzika w tym Audi?? -
..
B4 produkowano do 95, B4 Avant do 96, a A2 to nie jest van, A6 wcześniej było C4. -
ete
-
..
Jest zwykłą osobówką jedynie kształtem zbliżającym go do sylwetki vanów podobnie jak np nowe Toledo. Ale dobra już się nie czepiam możemy się umówić że to Van. :) -
qba m
-
Misiaczek Pluszaczek
-
Jerry Evo
-
Jerry Evo
Odpowiadając na pytanie z tytułu.
A6 - jest to linia limuzyn klasy wyższej w wykonaniu Audi. Jest to kontynuacja linii 100 (tak jak A4 jest kontynuacją linii 80).
W nomenklaturze technicznej Audi jest to tak zwana platforma C
C4 typ 4A to było Audi 100 produkowane w latach 1991-1994, Audi S4 (1992-1994), Audi A6 (1995-1997), Audi S6 (1995-1997)
W roku 1995 przemianowano Audi 100 na A6 - bez większych zmian w samym pojeździe
4A wyglądało tak: http://upload.wikimedia.org/wikiped...
Natomiast w roku 1997 zostało zastąpione przez 4B, które wyglądało tak: http://upload.wikimedia.org/wikiped...
Jeśli znasz język niemiecki to polecam link: http://de.wikipedia.org/wiki/Audi_A...
Tu znajdziesz więcej informacji o obu platformach oraz o aktualnej platformie 4F
-
Anonim
no wlasnie a2 to nie van
jak dla mnie van to np chrysler voyager
ale zgodzil bym sie jak byscie powiedzieli ze to mikrovan
ale i tak niewypal straszny
jak mozna zpsuc tak linie audi
ni z gruszki ni z pietruszki....
pozdro audi fans! -
Jerry Evo
Nie chodzi o linię - bo jest funkcjonalna. Chodzi o to, że autko miało być prezentacją możliwości Audi w dziedzinie produkcji aut z wykorzystaniem aluminium. I było, tyle, że handlowo osiągnęłi porażkę bo kto tak małe autko kupi za tak duże pieniądze, skoro Golfa można było kupić taniej.
Określenie VAN niestety nie jest jednoznaczne i używane jest zarówno do samochodów małych (Corolla Verso, Yaris Verso, Fordy ble-max) jak i większych na przykład Voyager czy VW Caravelle/Transporter.
Nie ma się co spierać o nomenkalturę i okreeślenie "mikrovan" też się nie przyjmie bo kiepsko się je wymawia.
Każdy wie o co chodzi - autko, które ma wysoko poprowadzoną linię dachu i dość dużej jak na wymiary pakowności. Generalnie pokraczne z wyglądu ale funkcjonalne. -
korzenny
generalnie funkcjonuje na rynku pojęcie mikrovana i w sumie pokraczne a2 pasowałoby do tej kategorii -
Joanna :)
Nie prawda. Ja jeżdże audi 100 C4 avant. Zajebiście duży a jeszcze lepiej sie jeżdzi niż " mniejszymi" modelami tej marki. -
korzenny
Ja nie mówię, że nie..... Ja jeżdżę 100 C3 i jeździ się i parkuje cudownie... I nie ma dla mnei przeszkód w poruszaniu się w centrum Wawy...... -
FreD
zbiore to wreszcie bo widze rozne werjse ale prawda jest taka
B4 produkowane bylo produkowane od 1991 do 1995 wlacznie
A4 od 1994 do dzis tylko zmiany modeli w 1999, 2002, 2004
100(C4) od 1990 do 1994
A6(c4) nastepca poczciwej setki:D od 1994 do 1997 kiedy weszla A6 C5.
roznica miedzy b4 a a4 to chyba widac z kilometra. Natomiast roznica miedzy a6 a setka to:
- wstawki w zderzakach w 100, ktorcyh nie ma w a6
- szersze listwy w kolorze nadwozia (a6)
- sciete lampy z tylu, i wneka w klapie w kolorze nadwozia
- lusterka a a6 (prawe mniejsze)
- okgraglejsze lampy z przodu i inna maska, grill tez jest inny
- inna tapicerka w a6
Chyba czegos zapomnialem ale jak sobie przypomne to dopisze
P.S. ostanio gosc mial do sprzedania setke, w dowodzie pisalo A6 a z a6 miala tylko lusterka, musze przyznac ze pierwszy raz mi sie to przytrafilo, a widzialem juz nie jedna setke i a6