- 1
- 2
-
Kathleen
Widzieliście gdzieś książkę o "Śniadaniu u Tiffany'ego" (filmie lub książce) albo jakąś sensowną recenzję?Chodzi mi o coś więcej, niż tylko opisanie fabuły filmu...A najbardziej bym była zadowolona gdyby było tam coś o kocie ze "Śniadania"...Potrzebuje to do ustnej matury z polskiego...Szukałam w bibliotekach,ale nie mogłam nic znaleźć...Więc może Wy o czymś takim słyszeliście:)Wybrałam sobie specjalnie taki temat,żeby pasował mi do tego jakiś film z Audrey;) -
Martynka :)
Super masz temat pracy, tylko pozazdrościć, ale niestety nie jestem w stanie Ci pomóc co do tych książek :) -
clov
ale co o tym kocie?
ja moge dać tylko śliczny cytat:
"I'm like cat here, a no-name slob. We belong to nobody, and nobody belongs to us. We don't even belong to each other." :D -
Kathleen
Ogólnie to chodzi o to,że ja do prezentacji maturalnej z polskiego muszę poza tzw. literturą podmiotu (czyli książek o których będę mówić) muszę mieć tzw. literaturę przedmiotu (czyli książki/artykóły itp. o książkach o których mówię). Bo nie mogę sobie wszystkiego tak po prostu wymyślić, a szkoda:) Bo o "Śniadaniu" mogłabym im gadać godzinami bez żadnych książek;)
A z tym kotem to chodzi mi o to, że potrzebuje czegoś gdzie piszą jaką funkcję pełni ten kot w filmie i w książce...Ja wiem,że on jest jakby odzwierciedleniem postawy Holy,że ona, tak jak kot chce być wolna i niezależna, ale jednocześnie chce mieć poczucie bezpieczeństwa i pewnej stabilizacji (stąd to uwielbienie dla Tiffany'ego). Zresztą Wy też na pewno to wiecie:) ale potrzebowałabym czegoś,gdzie jakiś mądry krytyk lub literaturoznawca o tym pisze...żeby dodać to do swojej bibliografii:]
cytat rzeczywiście śliczny:) -
-
Anonim
moja ukochana scena z kotem na sam koniec jak go wywaliła z samochodu i kazała mu pływać hehe :))) -
Anonim
-
Anonim
>Afe! ha escrito:
>ja lubię jej czarną sukienkę;) ślicznie w niej wygląda
>;)
yeah, brawo za dużo wnoszący post. Zadałaś sobie chociaż trud przeczytania tematu? O.o"
Kathleen - obawiam się, że książki jako takiej o samym BaT nie znajdziesz nigdzie. Jaki dokładnie masz temat prezentacji ustnej z polskiego? - bo będzie łatwiej znaleźć fragmenty [np. widziałam książkę o najsłynniejszych filmach lat '60 (co prawda po angielsku, ale to chyba żaden problem).] pod kątem tego, co musisz napisać.
PS. Wiesz, że też o tym piszę?:} Mam o adaptacjach filmowych i biorę Breakfast at Tiffany's i Gone with the Wind:)
-
ooo, temat wydaje się ciekawy =)
ja na maturę wybrałam temat "język filmu i język literatury...etc" i że mam omówić na przykłądzei książki i ekranizacji. ale cały czas nie mogę się zdecydować. a rozważałąm również "śniadanie" bo generalnie lubię powieści capote'a.
ale nie umiem pomóc niestety. -
Kathleen
Mój temat brzmi: Zwierzę jako bohater literacki i filmowy. Wyjaśnij, jaką rolę pełnią zwierzęta w kreacji świata przedstawionego.
Pomyślałam,że mogłabym (między innymi) mówić o kocie ze "Śniadania" :]
A pamiętasz może tytuł tej książki o filmach lat 60'?? -
Milena
-
niedziękuję XD
jesus christ.
w czwartek mam ustny z polaka a prezentacja w proszku.
piszę o "śniadaniu" i "ojcu chrzestnym". muszę to jakoś szybko ogarnąć, bo nie zdążę się nauczyc :/ tzn, mam napisane, mam plan itd tylko niepoukładane w logiczną całość. i za dużo mam tego wszystkiego. -
dhfksdhfiuoi
pamiętam jak ogladałam ŚuT jako 12- latka i byłam taaak zafascynowana, że zrobiłam cały portret psychologiczny przede wszystkim głównej bohaterki i innych. Do tego opis filmu i wszystkie cytaty, dosłownie wszytskie rozmowy z filmu.! Mam do dziś ten gruby zeszyt i właśnie ostatnio do niego zajrzałam...;) Nie uwieżycie, ale zrobiłam nawet plan, filmowego mieszkanka panienki Golighty;) -
Anonim
-
GSK
jest książka "śniadanie u tiffany'ego" trumana capota wiec moze tam bedzie wiecej informacji. nie wiem czy jest polska wersja tej ksiazki ale po angielsku jest w ksiegarni jezykowej na krakowskim przedmiesciu -
GSK
-
Anonim
-
GSK
-
Anonim
podaj maila to przesle Ci na priv. Mam tez normalna skiążke ale to tymczasowo,bo w bibliotece znalazłam. -
GSK
-
Anonim
- 1
- 2