Autostopowicze [2537]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • YasieQ

Witam!
    Moze ktos juz byl tak i moze polecic jakas dobra droge (chodzi mi glownei o rodzaj przeprawy morskiej). Najlepiej minimalny koszt. Z jakiego miasta wyplynac itp.
    Wybieram sie ok 20 czerwca...
    Pozdrawiam wszystkich stopowiczow bo sie dawno nie odzywalem a wypadaloby jako zalozycielowi tego grona; D
  • miff

Ja odbyłem tą drogę co prawda tylko do Brukseli i dalej to już aeroplanem leciałem, za to kilka razy... Ale przejechałem też tą trase samochodem i najprościej to bym udeżył do cherbourga we francji (zatrzymaj się w przepięknym mieście Caen, jest po drodze) i tam masz dwie opcje Irish Ferries, lub P&O stena freight (ta drugie to trzeba miejscówkę wykupić bo to głównie dla tirów, wiec tanio nie wyjdzie) ale w pierwszym przypadku to zazwyczaj nie ma różnicy w cenie pomiędzy 4roma os+auto a 5os+auto, wiec możesz do kogoś się dosiąść, choć to też nie takie proste, bo byś musiał kogoś kupującego właśnie bilet przekonać o tym, żeby Cię ze sobą wziął, zawsze są piesze bilety i całkiem niedrogie, ale w sumie chyba i tak taniej by wyszło samolotem z chalroi(bruksela). Mi najtaniej udało się całą trase przejechać za jakies 26 Euro (z dublina do polski) w tamtą strone za jakieś 32 (ale dlatego, że się na wohenende rozbijałem przez niemcy). Jeśli zaś chodzi o bilety na prom http://www.irishferries.com a samoloty w ryanair, jak chcesz, to sprawdz do Dublina i do Shannon(te są często dużo tańsze, a i lądujesz w piękniejszej części eire)z Chalroi oczywiście.
    Pozdr...
  • YasieQ

ok wyprobuje twoja trase przez francje ....
    pozdrawiam
  • Lancaster

Hmmmm; -) Niegłupi pomysł sie wybrać na wyspy... do UK sie fajnie jechało, myślę że powtórzę wyprawę; -)
  • YasieQ

witajcie
    z dublina pisze wiec jak widac dotarlem :D
    podroz odbywala sie zadziwiajaco szybko (o wiele szybciej niz sie spodziewalem)

poniedzialek 6 rano start z krakowa
    12 juz zgorzelec (na 3razy do zgorzelca)
    w zgorzelcu znalazlem goscia co mnie zawiozl prosto do saarbrucken :D wiec bylem tam o 22
    nocleg za parkingiem w krzakach do rana do 6 i zlapalem na granicy autko prosto do caen juz prawie w normandii bylem tam na 15 i tu drobna wtopa prom z cherbourga odplywa o 18 a ja przez 2h lapalem stopa na porzadnym uczeszczanym parkingu w dobrym kierunku.
    zlapalem dopiero o 17 io spoznilem sie na prom 5 minut :D wiec bylem 1805 ... zalatwilem sobie nocleg na terminalu z wtorku na srode i w srode poplynalem cargo wkrecajac sie do tira za 80E w 2 strony
    dotarlem w czwartek ok 17 do rosslare harbor i na 20 do dublina tirem zlapanym na promie....
    gdyby nie cena promu byloby super

pozdrawiam
    jak ktos majakies pytania szczeolowe to pisac odpisze kiedys moze :D:D:D
  • miff

No to ja Ci pogratuluje! A Caen sobie pooglądałeś? Bo warto, jak nie, to proponuje w powrotnej drodze! A po irlandii stop to cud miód... byleby nie w connemarze; -) (raz stałem w upale 30 stopni w cieniu i gdyby chociaż gdzieś ten cień był... jakieś 4h chyba) pozatym nie dłużej jak parenaście minut. pozdrawiam!
    /miff
  • YasieQ

nie poogladalem bo stalem na parkingu pod caen :(
    moze w powrotnej drodze zachacze jesli bede ta sama droga wracal....
| |

Gdzie byliście? Gdzie chcecie pojechać? Wskazówki techniczne, wymiana doświadczeń etc. === - k...

Fotki

Miejsca grona (0)