Barcelona [1268]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zosia

W Polsce jest już w sprzedaży nowa powieść historyczna, której akcja dzieje się w Barcelonie (autor: Ildefonso Falcones, "Katedra w Barcelonie").
    Mam zamiar w najbliższym czasie zacząć ją czytać. A czy ktoś z Was już ją może przeczytał? Jak wrażenia?
    http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazk...
  • Anonim

Właśnie czytam. Super cegła, którą szybko się pochłania. Zobaczymy, jak będzie dalej, ale zapowiada się obiecująco.
  • Zosia

Pierwszy rozdział raczej przygnębiający... ale czytam dalej :)
  • Anonim

ja dostane dopiero na imieniny wiec musze jeszcze troche poczekac;)
    no a jak Wasze wrazenia po lekturze? bo zakladam ze juz przeczytalyscie?:)
  • Patsy Stone

książka rewelacja
    a sam kościół santa maria de la mar robi niesamowite wrażenie na żywo..już za pare dni zobaczę go znowu
  • Anonim

Świetna powieść. Szybko się czyta, mocno się przeżywa te wszystkie niesprawiedliwości. Wciąga. Aż chce się to wszystko zobaczyć na własne oczy. Ale jeszcze 2 tyg. cierpliwości.
    POLECAM.
  • Dronka

Generalnie ksiązke czyta sie rewelacyjnie , niestety mnie wkurzyła ! zawiodła zwykłym sztampowym koncem .... ale mozliwe ze innym sie podoba . Troche tak jakby kazali autorowi ją oddać po tych 5 latach pisania i musiał ją skończyć w dwa dni.

• aware of what's happening around

Parę rzeczy mi się w tej książce nie spodobało ale generalnie dosyć logiczny jest bieg zdarzeń więc nie jest tak źle. Do tego w miarę wiernie odtworzone realia historyczne i ...szczegółowo...za to chwała Falconesowi.
    W tłumaczeniu znalazłam, moim zdaniem, błędy stylistyczne i słownikowe...nie mówiąc o wpadkach-literówkach. Musze to teraz przeczytać w oryginale...tylko że humm...mają to w cervantesie? bo nie udało mi się do Hiszpanii w te wakacje pojechać.
  • Adamo

Hmm książka dosyć ciekawa, acz Cień Wiatru był lepszy; ). Ale tłumacz zrobił duży błąd, Kościół Santa Maria del Mar nie jest katedrą! To jest duży błąd!; -)
  • Zosia

>La sombra del viento... napisał
    >Ale tłumacz zrobił duży błąd, Kościół Santa
    >Maria del Mar nie jest katedrą! To jest duży błąd!; -)

Też się zastanawiałam dlaczego taki jest tytuł tej książki, ale wydaje mi się, że nie można o to winić tłumacza, bo jej oryginalny tytuł brzmi: "LA CATEDRAL DEL MAR"
    http://www.fnac.es/dsp/?servlet=ext...
    We włoskim, angielskim wydaniu też jest 'katedra', a w katalońskim już nie:
    http://www.casadellibro.com/fichas/...

A poza tym, też rzuciła mi się w oczy duża liczba literówek, przynajmniej na początku.
    Tak czy inaczej, książka mnie bardzo wciągnęła, pomimo tego, że była dość przygnębiająca i raczej pogarszała mój nastrój, ale czytałam dalej :) i po jej skończeniu od razu sięgnęłam po coś weselszego :)
    Żałuję też, że końcowa część powieści była tak wielkim skrótem wydarzeń, o czym wspominała już "Mambo connecting People". Gdyby to rozwinąć, książka miała by pewnie ponad 800 stron, ale przy takiej jej grubość 100 stron w jedną czy w drugą, nie robiłoby pewnie dużej różnicy :)))

• Adamo

Ale tytuła Katedra Morza, czy Katedra Satna MAria del Mar odnoszą się ewidentnie do Kościoła Santa Maria del Mar, a jednakże tytuł KAtedra w Barcelonie przypisałbym raczej kościołowi św. Eulali, a ten kościół również występuję w tej powiseści, pod nazwą katedra, więc moim zdaniem jesli chodzi o tytuł musiał się zmieszać wydawca, który swteirdził, ze tytuł Katedra Santa MAria del Mar jest za długa, ehh ta komercja...
  • Morelka

tak tak...Adas, co do tytulu zgadzam sie z Toba w zupelnosci!

Generalnie to czyta sie ja blyskawicznie :).
    Najfajniej bylo takze wybrac sie na spacer i szukac sladow roznych miejsc w niej przedstawianych, chociazby dawnej dzielnicy zydowskiej...
  • Adamo

Hehe, czytaliście może "Cień Wiatru"; D, to jest super książka, również jej akcja dzieje się w Barcelonie. Ostatnio zakupłiem sobie przewodnik po Barcelonie śladami bohaterów "Cienia...". Nie mogę sięd oczekać następnego pobytu w Barcelonie xD
  • Olczi

Szczerze mowiac, nie wiem czemu porownuje sie ta ksiazke do ¨CIenia wiatru¨Chyba tylko dlatego, ze w obydwu ksiazkach rzecz dzieje sie tez w Barcelonie.
    Przyznaje, ze K w B nieco mnie wciagnela, ale nie tak jak Cien Wiatru.
    Ta druga ksiazka jestem oczarowana do tej pory. NIe wiem ilu osobom juz polecilam ta ksiake. Kupilam ja nawet ostanio babci przed wyjazdem do Barcelony:)

W kazdym razie K w B warto przeczytac, zeby lyknac troche z historii Barcelony, a Cien Wiatru, zeby zakochac sie i odkryc magie Barcelony!
  • >KasiaK<

Zupelnie inne, zreszta nie ma co porownywac dwoch autorow,zupelnie inne zamysly i realia. Obydwie maja miejsce honorowe na mojej polce. Kazdy najpierw spotkal sie pewnie z ksiazka Zafona zanim odkryl druga.
    Czy ktos moze spotkal sie w Polsce/ ma wersje angielskojezyczna Katedry w Barcelonie ? Szukalam juz w wielu miejscach. Zamawialam , czekam na nia i czekam pol roku, a zalezy mi zeby zdobyc taki egzemplarz na świeta.
  • L' mour

Oleńka zgadzam sie w 100%
    teraz czytam Katedre.... a Cien po wsze czasy w sercu pozostanie,
    PS. Madryt tez lali; -)
| |

Jeśli masz jakiekolwiek pytania odnosnie tego miasta to wal smialo a postaram sie odpowiedziec....j...

Fotki

Miejsca grona (0)