Beksiński [1882]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nidhogg ™

http://www.francis-bacon.cx/date.ht...

Inspirator niektórych motywów z Twin Peaks i Silent Hill podobno.
  • Anonim

Bacon jest rewelacyjny
  • Gizmosława Von Dziaberłok

a mi niezbyt przypadł do gustu...
  • Anonim

mi się tam podoba
    i ten film o nim też pikny był;]
  • Gizmosława Von Dziaberłok

a co powiecie o Escherze?
  • Anonim

odnosnie FB poszukuje ksiazki pt "Rozmowy z Francisem Baconem" wydawnictwo Zysk z 1997 roku. nie ma jej juz chyba w ksiegarniach, przynajmniej w tych, w ktorych pytalam, bo to pozycja raczej antykwaryczna. ma ktos moze jakies info gdzie jej szukac??
  • rozmodliszka

Nie powiedziałabym, że film o Baconie był pikny. Chyba nie miał taki być. Derek Jacobi robił wrażenie...
  • rozmodliszka

Escher to rewelacyjny grafik, bardzo dokładny. Ja osobiście czasem wolę formy mniej doskonałe. Jak zgadniesz skąd wytrzasnęłam swoje "zdjęcie", to dostaniesz cukierka;)
  • rozmodliszka

Masz rację Nidhogg, że w Twin Peaks (a moim zdaniem też w Dzikości serca) czuć mroczny klimat prac Bacona. Widzieliście może obrazy Davida Lyncha?
  • Anonim

Bacon rządzi. Straszny człowiek.
    Malował kupy bolącego mięsa.
  • Grono.Net

pooglądałem galeryje... Deformator... nie lubie tak, Beksińskiego deformacje tez mnie tak bardzo nie podniecają... nie w tę stronę
  • rozmodliszka

Nikt nie zgadł, nikt nie dostanie cukierka;P
  • Hultaj Lama

Bacon nie deformował. Był moralistą w starym stylu. Geniuszem zresztą też (tak do pary)...
  • Evka

na pewnym etapie twórczości podejrzewano Beksińskiego, iż naśladuje Bacona heh
  • Anonim

bylam kiedys na wystawie Bacona w Zachecie warszawskiej
    jest przerazajacy ale taki piekny:)))
    i jeszcze zrobil;i mu jako wystroj czerwone scieny:)0
    robi wrazenie
  • XymoX

oj to pozazdrościć .. ja mam tylko albumy Bacona. Świetne obrazy, świetny artysta.
  • Mayunia Dobrzyńska

genialny artysta
  • Anonim

Okrutni i tragiczni... Miesicie karminowy naturalizm i głębokie studia ideowe. Ci ludzie rzeczywiście musieli mieć gnijące zdegenerowane mózgi. Geniusze. Kardynał Bacona pod płatami mięsa jest godny uwagi. Ogólnie to w TATE MODERN jest tego dużo. Ekspozycja stała więc jak ktoś przy okazji będzie w Londynie to warto (nie tylko dla Bacona)

PS. Hans Bellmer.....? Ktoś kojarzy?