Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aneta

Twórczość obu artystów łączy tylko mroczność.
    Wydaję mi się że twórczość Gigera skierowana jest do trochę innych odbiorców. Nie są to dzieła nad którymi można podumać i porozmyślać ale dostarczają solidnych wrażeń wzrokowych. Twórczość Beksińskiego jest bardziej "kontemplacyjna" i w istocie bardziej barwna.
    Jednak cenię ich obu. Moim zdaniem mają bardzo dobry warsztat, mimo że stosowane przez nich środki wyrazu dosyć się różnią.
  • ninu.

Giger nie,Beksinski jak najbardziej tak!
  • Anonim

Przede wszystkim roznią sie zyciorysem więc i postrzeganiem rzeczywistosci. Moim zdaniem prace Beksińskiego są znacznie głębsze, choć i Giger miewa ciekawe, ale mimo wszystko zbyt dosłowne i płytkie.
  • Forever Young !

Jak dla mnie, Giger zdecydowanie na pierwszym miejscu.
  • nasserin

Z.Beksiński kontra HR Giger - pojedynek nierozstrzygnięty ! dlaczego?
    bo tworczość każdego z nich jest mocno związana z jakimś etapem mojego życia
    nie wybieram lidera, na razie.
    gdyby coś się zmieniło dam znać :)
  • Anonim

Pojedynek? a po co?
    Giger to cyberiada, Beksinksi parada koszmarow smierci klinicznej. Laczy ich tylko podobna wrazliwosc w portretowaniu smierci i depresji.
    Giger jest erotyczny, Beksinski zlodowacialy. U Gigera swiat zaludniony jest Obcymi i cyberwiedzmami, u Beksinskiego postaciami przypominajacymi mi (bez obrazy) Muminkowska Buke lub niektore postacie z filmow Bergmana.
    Nie widze powodu do stawiania znaczka vs pomiedzy obydwoma Panami.
    Jka dla mnie dwa rozne sposoby na pokazywanie tego co odrazajace w wyjatkowo wyrafinowany sposob.

Pozdrawiam
  • IvNoire

jeden i drugi umie przerazic...ale hm, jak dla mnie Beksinski jest bardziej od serca, lepiej dociera do mnie to co widze...czyli chyba miedzy innymi samotnosc, ktora az wyje...Giger jest bardziej metaliczny, zimny...a dwa zostawia malo przestrzeni na swoich obrazach, nic tam sie juz wcisnac nie da, jakby nie dawal odbiorcy odrobiny prozni na własne myslenie.... moze to dziwne, ale tak to czuje i juz
  • youminu

bradziej Beksiński... ale "potworki" gigera są "pociągające", inspirujące...
  • Green

Dla mnie Giger jest dosyć monotematyczny..penis tu penis tam..czasem pochwa albo noga..

Tworczosc Gigera nigdy nie da rady głebi obrazow Beksinskiego.
  • Asmo

>uzytkownik usuniety napisała:
    >Kiedyś miałam okazję być w Empiku w Warszawie na
    >spotkaniu z Beksińskim, i ktoś go zapytał, co myśli o
    >sztuce Gigera. A on/On odpowiedział, że wprawdzie wizje
    >tego artysty mu nie odpowiadają, ale docenia jego
    >umiejętności warsztatowe. A z tego spotkania mam album z
    >autografem mistrza!!!!!

To bylem ja. :P Dokladnie powiedzial, ze nie podobaja mu sie te wszystkie kreowane przez Gigera potwornosci.; P

• Aune

giger taaak...; D ale beksiński baaardziej...
  • Saskia

każdy z nich jest genialny, ale w inny sposób.obaj przedstawiają rozpad i drogę ku śmierci. Moi ulubieńcy od lat:)
  • moskwa

Beksiński jest bardziej subtelny...to wolę
  • Doda

Mistrzowie !!!!!! Alien Giger'a jest przepiękny :***