• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mezalians

Wszyscy znakomicie znamy malarstwo Beksińskiego, jednak podobno wielu krytyków sztuki za najbardziej oryginalną część jego dokonań uznało fotografię, którą tworzył w latach 50-tych.
    Udalo mi sie znaleźć zaledwie kilka z nich i jestem pod dużym wrażeniem. Czy wiecie gdzie mgłbym zobaczyć ich więcej? (internet, albumy, wystawy)
  • Black Garden

wejdz sobie na google.pl i napisz fotografia Beksinskiego... czy to takie trudne?
  • mezalians

Wspaniała rada.
    Powiedz mi, ile zdjęć w ten sposob wyszukałeś.
    Czy masz dla mnie inne, równie pomocne wskazówki?
    np. "weź aparat do ręki i zrób podobne"

czekam na twoją pomoc
    Twój wierny uczeń
  • fist fuck

Uwqielbiam jak ktos spławia na google...
    Ktoś chce dyskusji a tu Ci piszą o goglach... no brawa wielkie.
  • Grono.Net

w Zachęcie można kupić , mawet za niewielką cenę, zbiorki tych zdjęć...nie wiem czy jeszcze sa , bo widzialm je dawno temu, ale coz, zawsze warto sprawdzic...
  • Anonim

Mam ten mini album. Jest naprawdę świetny. Trochę fotografii Beksińskiego jest też w starych albumach wydanych przez Dmochowskich, ale niestety dziś są one już niedostępne, a przynajmniej ja ich nigdzie nie widziałem.
  • incubo

Widziałam tylko te fotomontaże:
    http://www.novumgallery.pl/fotograf...

(pierwszy post- witajcie!; ) )
  • Anonim

nie nie nie, fotomontaże to zupełnie inna bajka. Jego fotografie pochodzą z lat 50tych. Jest to sam początek jego autorskiej twórczości i te fotomontaże nie mają z tym nic wspólnego; )
  • eM Te

witam
    beksin intryguje mnie od jakichs 10ciu lat i mam troche materailow na jego temat jednak co do fotografii to odsylam do albumu z lat 80tych pozatym jest dosc trudno o materialy beksina z jego wczesnych lat tworczosci moze to za sprawa jego nie oszukujmy sie dosc osobliwego charakteru . o ile wiem to tematyke fotografii w sladowej formie podjelo wydawnictwo BOSZ ART w serii albumow z 1999roku ze swoja kontynuacja chyba w roku 2000(ale nie daje glowy) a ze starszych ciekawostek to wiem ze wydwnictwo SZTUKA NASZYCH CZASOW (1989)ma na swoim koncie jakies wieksze publikacje ale nie pamietam czy sa tam fotografie. co do zachety to tak absolutna racja tam jest cos w formie pocztowek z fotkami beksina. nie wiem co jeszcze ja bym pomyszkowal w antykwariatach.. pozdro michal
  • Hultaj Lama

pare lat temu jak bexa jeszcze żył była retrospektywka jego fotogramów w wawce, kolaży etc
    byłem, byłem wprawdzie z ciekawości i zostałem zaskoczony
    nie lubie malarstwa z.b. bo dla mnie to infantylny kicz, przerost formy nad treścią itd, ale fotografie
    ba! to dopiero coś, nie dosć że cudne technicznie, to jeszcze klimat fajny
    polecam, ale nażywo, bo w małych formatach, sprawa nie ma sensu
  • Anonim

Geniusz Beksińskiego nie ma granic. Nie tylko obrazy, ale także fotografie tworzył niezwykle przemyślane. Zdjęcie, to które mam w profilu, jak dla mnie jest jedno z najlepszych. Myśleć, myśleć, patrzeć i jeszcze raz myśleć.
  • Anonim

http://www.dmochowskigallery.net/ga...
    kocham ostatnie. jest genialne! slub, slusarz, smiac sie, smialy, smiech, smiecie, smierc
  • Anonim

w ubieglym roku byla wystawa we wroclawskim muzeum, jak wszedlem to nie wiem gdzie sie podzialy 2 godziny z mojego zyciorysu
  • Alexis

Ja byłam w zeszłą zimę na wystawie fotograwii Beksińskiego w Wawie na starym mieście. Niesamowita sprawa! Kolejny plan - wypad do Sanoka :P
  • Anonim

parę lat temu byłam w Sanoku w muzeum na jego wystawie - obrazy są naprawdę wspaniałe :) oglądane z bliska a nie przez np. szklany ekran monitora ... niesamowity klimat :) w tym roku chyba też się tam wybiore :D

jednak co do grafik nie jestem przekonana ... jest w nich coś co mnie drażni i nie podoba mi się ... obrazy są naprawdę świetne,ale reszta jak dla mnie jakoś tu nie pasuje XD
  • GłowaWchmurach

Udało mi się znależć na ten temat trochę wycinków prasowych i fotografii w Instytucie Sztuki PAN i w CSW. Większość fotografii jest w Sanoku i w muzeum we Wrocławiu.
  • agati

dziekuje za zamieszczenie linku do fotografii beksinskiego, fantastycznie jest je zobaczyc. tak jak sie spodziewałam- poruszaja taka samo jak malarstwo. geniusz...
  • naturalbornkiller

jeszcze tu krotki artykul... http://fototapeta.art.pl/2002/bks.p...

ahaaa czyli Sanok i Wroclaw; > Dobrze wiedziec. Wszedzie gdzie jestem (i gdzie jest to prawdopodobne) pytam o album fotografii Beksinskiego. Jak do tej pory nikt nic nie wiedzial. W Zachecie powiedzieli ze 'kilka lat temu cos bylo'.
    ahh jak dobrze ze grono istnieje; )
    pozdrawiam
  • Anonim

dzieki za link ze zdjeciami. pozdrawiam wszystkich.
  • GłowaWchmurach

jesli chodzi o album to muzeum w sanoku wydalo w 2005 album z cala jego tworczoscia( cala- tzn. ze z kazdej dziedziny sztuki jaka sie zajmowal cos tam sie znalazlo), sa wiec tam rowniez zdj, z tego co pamietam to bylo tam sporo fotografii z jego zona
    muz w sanoku mialo byc rozbudowywane- zeby mozna bylo zaprezentowac na ekspozycji zdj Beksinskiego, moze juz im sie udalo to zrobic..
  • 1
  • 2