- 1
- 2
-
Krrrrrrraudia!
wie ktos moze co znaczy ten napis na obrazie Beksinskiego?
http://best383.com/index.php?a=phot... -
Anonim
hmm... myślę, że się tego nigdy nie dowiesz; ) nikt się nie dowie...
.. pytanie "co artysta miał na myśli?" pozostanie na zawsze bez odpowiedzi; )
polecam: http://best383.com/index.php?a=phot...
to jest jeszcze lepsze :) ehhh... arcygenialne... cała jego twórczość rzuca na kolana - mnie osobiście -
Anonim
rzuca Mnie...
poraża i zniewala.
jak być niewolnikiem to właśnie tego rodzaju:))
a to Mnie poraża prądem 666volt....
http://best383.com/index.php?a=phot... -
Anonim
pytanie bylo nie co artysta mial na mysli tylko co znaczy napis na górze obrazu :\ no bo cos znaczy. watpie zeby Beksinski wymyslil sobie szlaczki zeby ladnie wygladalo... o tutaj np.
http://best383.com/index.php?a=phot...
"pod tym znakiem zwyciężysz"
wiec niech ktos chociaz powie w jakim to alfabecie jest napisane? -
-
zielvis
Słowa na obrazach Beksińskiego są często (najczęściej? zawsze?) "tak sobie" i nie mają żadnego ZNACZENIA. Przykładem jest obraz z balonem z napisem "nevermore". Jest to bodajże tytuł piosenki (jakiego wykonawcy - zapomniałem), której słuchał syn Beksińskiego, kiedy ten malował.
Znając wypowiedzi artysty na temat znaczenia jego obrazów, należy przypuszczać, że i litery były u niego "abstrakcją ubraną w konkretną formę". -
Anonim
>Słowa na obrazach Beksińskiego są często (najczęściej? zawsze?) "tak sobie" i nie mają żadnego ZNACZENIA.
Nie mają?
nevermore - nigdy więcej
in hoc signo vinces - pod tym znakiem zwyciezysz
nie chodzi o znaczenie artystyczne albo zwiazek z trescia obrazu! ludzie, pytanie brzmi - JAKIE JEST ZNACZENIE słowa na obrazie, albo ewentualnie W JAKIM ALFABECIE JEST TO NAPISANE!!! jesli nie wiecie to sie nie wypowiadajcie a nie kazdy z osobna bedzie pisal jakim to Beksinski byl nihilistą. interesuje mnie lingwistyczne znaczenie slowa. -
Arrabal
a propo pochodzenia słowa "nevermore" na balonie:)Tomasz Beksiński(syn malarza)był zafascynowany i tłumaczył poezję Edgara Allana Poe.Przeczytajcie sobie wiersz "Kruk"
No a Beksiński to tak złożona osobowość w dodatku (jak wszyscy wiemy)chory na schizofrenie że naprade bardzo trudno odgadnąć co jakim jest symbolem...a może nic? -
Anonim
-
Anonim
Twoje wypowiedzi zawsze wnosza tyle informacji do dyskusji... a do Irish - nadal podtrzymuje to co powiedzialem wczesniej - mi nie chodzi o symbolizm tylko ZNACZENIE SŁOWA... czy to na prawde tak trudno zrozumiec??? -
Anonim
a tak a propos tego "kruka" to ostatnie zdanie brzmi - "And my soul from out that shadow floating on the floor,
Shall be lifted Nevermore" -
Sylwia Esz.
Może zamieszczanie tutaj tego pytania to spam, ale zaryzykuje. Zapytam sie.
Polećcie mi jakaś książkę w której miała bym przedstawiona całą twórczość beksińskiego. Najlepiej Album z ewentualnym opisem obrazów. -
Anonim
nie spamem tylko offtopikiem. moze warto nowy temat zalozyc? to tak na przyszlosc ale moge odpowiedziec - http://www.allegro.pl/item262144059... -
zielvis
>HyperActive napisał
>pytanie bylo nie co artysta mial na mysli tylko co znaczy
>napis na górze obrazu :\ no bo cos znaczy. watpie zeby
>Beksinski ...
Piszesz, że pytanie nie dotyczyło tego, co artysta miał na myśli, a jednocześnie wątpisz, żeby wymyślał sobie szlaczki, żeby ladnie wygladalo i coś to musiało znaczyć. Otóż owszem, Beksiński wszystko, co malował, malował nie dlatego, że było czymś, tylko żeby ciekawiej wyglądało.
Gdybyś zapoznał się z bezobrazkową częścią albumu, który sam polecasz, wiedziałbyś, że dla niego płonąca katedra, to była tylko czerwona plama na jakiejś innej, a znane z rzeczywistości kształty dostały tylko po to, żeby było ciekawiej. To oczywiście uproszczenie, ale taka jest prawda.
Swoją drogą bardzo słusznie, że polecasz ten album. Przydał mi się bardzo przy pracy magisterskiej, nie byłem w stanie znaleźć niczego lepszego na temat twórczości Beksińskiego. O Beksińskim co nieco jest - o jego twórczości - wydaje się, że tylko to. Jeżeli ktoś wie o czymś jeszcze - też się chętnie dowiem.
Pozdrawiam,
Marcin
-
Krrrrrrraudia!
<wali głową w ściane>
napis, k..., napis! chodzi o napis a nie o znaczenie... napis, znaki, litery, słowo, wyraz no nie wiem jak to inaczej napisac zebyscie zrozumieli -
zielvis
>
<wali głową w ściane>
napis, k..., napis! chodzi o napis a nie o znaczenie... napis, znaki, litery, słowo, wyraz no nie wiem jak to inaczej napisac zebyscie zrozumieli
Jasne, jasne, ja rozumie; ) Dyskusja nam się zatoczyła i trzeba się było ratować przed wpadnięciem do rowu. Co do samych znaczków, to ta wstążeczka taka nie do końca zawiązana w kokardkę wygląda mi zbyt podejrzanie, żebym myślał, że to z jakiegoś prawdziwego alfabetu...
-
Anonim
>HyperActive napisał
>wiec niech ktos chociaz powie w jakim to alfabecie jest
>napisane?
to jest grecki zwrot przetłumaczony na łacinę.
a co do głównego posta: to na stronie beksińskiego nie ma maila, albo jakiegoś innego kontaktu? (sam nie pamiętam czy jest, dlatego pytam) -
Anonim
>to jest grecki zwrot przetłumaczony na łacinę.
heh.. no chodzilo mi o ten obraz ktory jest wymieniony na samym poczatku - a nie "in hoc signo..." -
Anonim
>HyperActive napisał
>>to jest grecki zwrot przetłumaczony na łacinę.
>
>heh.. no chodzilo mi o ten obraz ktory jest wymieniony na
>samym poczatku - a nie "in hoc signo..."
sorry, myślałem, że chodziło ci o in hoc signo. -
dama pik
szukaj a języku arabskim bo tylko to mi przychodzi do głowy, najpierw liter a potem słowa. może w necie coś się da znaleźć. sądzę, że jeśli beksiński posługuje się na obrazach łaciną to sądze, że odwołuje się też do innych starożytnych języków, jesli autor coś napisał na swoim obrazie to ten napis ZAWSZE ale to ZAWSZE musi mieć znaczenie, to pewnego rodzaju wskazówka dla odbiorcy a ten zawsze, nawet podświadomie próbuje odgadąć o co chodziło autorowi...
a jeszcze jedno... można też szukać w greckich literach... greka jestr trochę podobna do łaciny. trochę -
Anonim
>Marcia napisała:
>hmm... myślę, że się tego nigdy nie dowiesz; ) nikt się
>nie dowie...
>.. pytanie "co artysta miał na myśli?" pozostanie na
>zawsze bez odpowiedzi; )
>
>polecam:
> http://best383.com/index.php?a=phot...
>
>to jest jeszcze lepsze :) ehhh... arcygenialne... cała jego
>twórczość rzuca na kolana - mnie osobiście
sądze raczej że z posród tych mysli Marcia okresliła to w najbardziej wyraziscie, także wydaje misie że nawet Arabski nie pomoże
secretive mental
- 1
- 2