-
desperated paperwall
Jakieś 2 tygodnie temu przy okazji wpadła mi do ręki Wyborcza z lokalną częścią z okolic Częstochowy.Przeczytałam tam,że w Częstochowie ma powstać spore muzeum im Beksińskiego,Mają być prezentowane Jego obrazy,grafiki,zdjęcia a także filmy....Czy ktoś wie może coś więcej na ten temat? -
desperated paperwall
W Miejskiej Galerii Sztuki trwają przygotowania do otwarcia stałej wystawy prac Zdzisława Beksińskiego z kolekcji Anny i Piotra Dmochowskich pt. Eklektyczne Muzeum Zdzisława Beksińskiego
Otwarcie Muzeum oraz wystaw towarzyszących nastąpi 21 lutego 2006 r.
Do zwiedzania zapraszamy od 22 lutego.
Wystawa 50 obrazów Zdzisława Beksińskiego, przekazana przez paryskich kolekcjonerów sztuki, Annę i Piotra Dmochowskich, do stałej prezentacji w MGS. Wystawa, pokazywana dotąd w kameralnej sali Kameleon, obejmowała kilkanaście dzieł, obecnie została poszerzona o nowe eksponaty ze zbiorów Dmochowskich. Prace Zdzisława Beksińskiego będzie można oglądać w nowej przestrzeni wystawowej. Otwarciu Częstochowskiego Muzeum Beksińskiego towarzyszyć będzie wielowątkowy projekt Zdzisław Beksiński – artysta wciąż obecny: wystawa 100 Jego rysunków, pokaz rzeźb, projektów graficznych oraz fotografii artysty. Zwiedzający będą mieli możliwość uczestniczenia w projekcjach biograficznego filmu dokumentalnego oraz w pokazach multimedialnych prezentowanych w salach wystawowych galerii Muzeum Beksińskiego stanie się miejscem kontaktu z oryginalną twórczością artysty stwarzając okazję do wnikliwego jej poznania.
i co Wy na to? -
akallabeth
wspaniale :]
21-moje urodziny :D czy mozna dostac lepszy prezent?czestochowa w koncu blizej niz sanok. -
desperated paperwall
hehehe,z Egiptu to jednak nie jest blisko ani do Częstochowy ani do Sanoka:)
-
-
Anonim
Bylam akurat na tej wystawie i jestem pod wrazeniem.Jego obrazy są świetne.Jest klimacik;D -
Anonim
21 to również moje urodziny;)
z chęcią się wybiorę, jeśli jest to faktycznie wystawa stała, ponieważ do tej pory udało mi się zobaczyć tylko jeden obraz Beksińskiego w muzeum w Lublinie i to całkiem przypadkowo:) -
le Dzique
Byłem, dość interesująca wystawa. Świetne prace i oprawa całkiem niezła. -
Anula
Polecam wystawe w Czestochowie, znajdziecie tam obrazy wraz z otoczka odpowiedniego "przejmujacego" klimatu... -
Anonim
-
Anonim
wstyd przyznać,ale dopiero miesiąc temu zajrzalam do Częstochowy i znalazłam tam wystawe.
Bylam w totalnym szoku,bo za wejscie placi sie jakies marne grosze.a przeciez mozliwosc kontaktu z dzielami jest niezwykle duza. w miare spory zbior prac autora miesci sie w pomieszczeniu o czarnych scianach. jak zwykle w przypadku kiedy mozna prawie dotknac obrazow wizyta na wystawie zrobila na mnie ogromne wrazenie.szkoda tylko,ze nikt tego nie pilnowal :/ ja rozumiem,ze galeria jest niewielka i troche na uboczu,ale jak sie przechowuje artystyczny dorobek o tak wielkiej wadze to wypadaloby posadzic tam chociaz jednego dziadka ,tak na wzelki wypadek.bo w momencie gdy byle kto moze sobie tak po prostu wejsc,dotknac eksponatow latwo o zniszczenie,nawet nieswiadome... -
Anonim
ta wystawa to ciagle aktualna?? A na jakiej to ulicy jest?? Z chęcią bym się tam wybrał. -
Dobermann Ant
o ile wiem, ekspozycja jest stała. byłam kilka lat temu i jest co zobaczyć. słyszałam jedynie w te wakacje, że były plany przeniesienia galerii w inne miejsce. obecnie znajduje się ona w 3. alei, pod samą jasną górą w bodajże starym kinie czy innym dziwnym budyneczku. -
Anonim
-
Estera
-
Dobermann Ant