-
Марта Ш
O filmie Idź i patrz ostatnio mówiła nam dr Panasiuk na zajęciach z literatury. Będzie on grany na festiwalu filmów rosyjskich Sputnik w Kinotece 16 listopada o 12.00, 18 listopada o 13.00 i 21 listopada o 18.00
-
Fruzia sadłowska herbu Korybut
-
Żona swojego męża:*
No ja też raczej jestem za filmem, najbardziej to mi odpowiada ten termin 21 na 18:) nie wiem jak inni. -
Марта Ш
W najbliższy CZWARTEK o godz. 20.00 zapraszamy na pokaz filmu Elema Klimowa "Idź i patrz".
Więcej o filmie:
Akcja filmu toczy się na terenie, okupowanej przez Niemców Białorusi, w 1943 r. 14-letni Florja jest świadkiem dokonanej przez faszystów eksterminacji mieszkańców rodzinnej wsi [w tym również jego najbliższych]. Doznany przez niego szok powoduje głębokie zmiany w psychice. Chłopiec ucieka do własnego świata, z trudem odróżniając jawę od sennych fantazji... Wojenny dramat Elema Klimowa to wstrząsająca historia o utracie niewinności. Reżyser filmu, w celu spotęgowania klimatu koszmaru, użył bogatych środków plastycznych z pogranicza baroku i ekspresjonizmu.
[Jacek Suplicki, w: http://www.filmweb.pl]
Naszym gościem będzie K. Kłysiński, ekspert Ośrodka Studiów Wschodnich do spraw białoruskich. Opowie o percepcji Wielkiej Wojny Ojczyźnianej przez współczesne społeczeństwo białoruskie, co jest tematem nad którym obecnie pracuje.
Zapraszamy do Domu Sztuki
ul. Wiolinowa 14
metro URSYNÓW
godzina 20.00
czwartek 13 listopada
DKFS "Pod Spodem" -
-
Марта Ш