-
Tomeczek
Mam pytanie co prawda nie jest ono związane z problemem kolan ale nie znalazłem innego wątku który by pasował. Od jakieś czasu w trakcie biegania bolą mnie scięgna achillesa w obu nogach i drętwieją mi łydki. Czy ktoś wie czym to może byc spowodowane?? i jakie mogą być następstwa tego? -
Anonim
ja mam ten sam problem co Tomeczek. w okresie ciepłym trenuję MTB, wtedy z nogami jest super lux, wspomagam się glukozamina i śmiało mogę robić po 150 km dziennie, teraz biegam żeby nie stracić formy i co to się dzieje z nogami to jakiś koszmar. -
Werra
Cześć, mam problem z kolanami od jakiegoś czasu. Dzisiaj na wf bolały mnie kolana więc powiedziałam panu. On obejrzał je po naciskał i stwierdził że mam zerwane wiązadła krzyżowe przednie. Bolą mnie jak chodzę i zarywają w pewnych momentach tak, że nie mogę wyrobić. Czy już tak ktoś miał ? MOże opowiedzieć mi coś o tym ? Jak długo trwa leczenie, czy jest bolesne, i czy można uprawiać sporty w tym stanie..? Jestem załamana gdyż, chcę iść do szkoły sportowej albo tanecznej. Proszę pomóżcie mi :) -
Anonim
Przyotcze wam tekst z artykuły z magazynu dla ludz aktywnych:
Az 90% biegaczy narzekajacych na bole nog ma za mlo rociagniete biodra. To logiczne: gdy biodra nie pracuja w pelnym zakresie, musza to rekompensowac kolana i kostki. Te zas czesto nie wytrzymuja zwiekszonych obciazen. Zmniejsz ryzyko pojawienia sie bolu przez dwa cwiczenia rozciagajace okolice bioder.
1. skret kolan na zewnatrz: poloz sie na ziemi a stopy oprzyj na scianie tak by kolana byly zgiete pod katem prostym a place stop skierowane w gore. trzymajac rozluzniony tulow skrec kolana na zewnatrz tak by obrocic stopy i oderwac czesc podeszwy od sciany. to jedno powtorzenie, zrob 3 serie po 10 powtorzen.
2. skret kolan w szerokim rozkroku: zaczynasz w takiej samej pozycji jak poprzednio ale stopy rozstawiasz jakies 5 cm szerzej niz biodra. wykonujesz cwiczenie identyczne jak poprzednie ale tym razem postaraj sie zrobic 2 serie po 20 powtorzen
p.s.
wg magazynu runners world dawno zostal obalony mit ze bieganie po twardych nawierzchniaj uszkadza stawy, wrecz przeciwnie wzmacnia powiezi i stawy dzieki czemu nogi staja sie nie do zajechania :-)
mam nadzieje ze pomoze. -
-
Anonim
Ja miałem problemy z brakiem możliwości pełnego zgięcia kolana. Dawki witaminy E przez parę miesięcy pomogły. -
Mateusz
>Senar napisał
>wg magazynu runners world dawno zostal obalony mit ze
>bieganie po twardych nawierzchniaj uszkadza stawy, wrecz
>przeciwnie wzmacnia powiezi i stawy dzieki czemu nogi staja
>sie nie do zajechania :-)
>
>mam nadzieje ze pomoze.
RW ma to do siebie, że obok artykułów w stylu '3 tyg do kaloryfera' jest sporo wartościowego materiału. Część o twardych nawierzchniach możesz włożyć między bajki; -) -
Ira
dobra rozgrzewka do tego buty żeby miały amortyzację. i nie powinno być problemów. chyba że ważymy trochę ponad normę i nogi nam siadają. -
Anonim
Mnie kiedyś w prawej nodze dość mocno zabolało kolano, ale w trakcie grania w piłkę nożną kiedy próbowałem pogodzić to z bieganiem. Na 100% przeciążenie. Odpocząłem jakieś 2 tygodnie i całkowicie przeszło. Potem jednak uważałem, aby nie przesadzić. Do dzisiaj nic nie powróciło, ale mam zasadę: nie więcej niż 1 większy wysiłek dziennie. -
Aleksandra Łucja ****
Mnie bolą i ściegna po bieganiu i prawe kolano:/ i Martwię sie troche bo ból Achillesa łapie mnie gdy przebiegne ze 2km potem puszcza jakby przeszlo a potem gdy przestaje biegac to mnie bolą i mam spuchniete:/ w obu nogach a w lewej bardziej. Nie wiem czy isc do lekarza czy nie? Kolano zaczelo mniei bolec jak schodzilam ze schodow przez tydzien i juz boli mnie ze 2-3 tyg. :/ Probowalam je jakos rozruszać przysiadami ale ledwo zrobiłam.