-
madeleine
Wiem,że nie biegnie przez całą stopę,chciałam tylko w jakiś sposób określić miejsce mojego bólu i zdaję sobie z tego sprawę,że mogłam zrobić to trochę nieudolnie.Mnie także nie interesuje biologia i to jedna z przyczyn mojej pomyłki.Ale ścięgno w stopie na pewno masz;) Chyba,że nie masz;) Podnieś mocno palce stóp do góry,wyczujesz ścięgno.Tam właśnie mnie boli,bardzo.Dziś,gdy wróciłam z treningu piekło mnie i utykałam. -
Anonim
dopiero wrocilem do biegania po dluzszej przerwie (trwala prawie pol roku) i dzis podczas biegania bolaly mnie obie stopy, dokladnie na srodku stopy po ich wewnetrznych stronach. czy ktos wie czym moze to byc spowodowane i co z tym zrobic? z gory dziekuje -
Madziulenitka
ech..ja w sumie to już nie wiem co mam z łydką,już przez przeszło miesiąc się z nią męczę-i to na pewno nie brak magnezu itp.bo boli mnie tylko jedna lydka(jak biegne to raz mnie cały mięsień boli,a znowu zaś jakbym nie miała czucia w nodze...:/-i musze sie przez to zatrzymac:/)Stosuje różnorakie maści i sądzę że dobre,bo moja mama pracuje w aptece..mam niby isc do lekarza ale czy mi on cos pomoze...skoro masci stosuje ,a uciac mi jej nie utnie bo mu niedam!:)robiłam sobie przerwie przez ponad 3tyg i nic nie pomogło...-a nie mam jako cierpliwoci do czekania pol roku az mi przejdzie:/ -
Anonim
wydaje mi sie ze tylko lekarz ci moze pomoc, i nie mowie tu oczywiscie o lekarzu rodzinnym.... -
-
Anonim
>♥Madziulenita♥ napisała:
>ech..ja w sumie to już nie wiem co mam z łydką,już przez
>przeszło miesiąc się z nią męczę-i to na pewno nie
>brak magnezu itp.bo boli mnie tylko jedna lydka(jak biegne
>to raz mnie cały mięsień boli,a znowu zaś jakbym nie
>miała czucia w nodze...:/-i musze sie przez to
>zatrzymac:/)Stosuje różnorakie maści i sądzę że
>dobre,bo moja mama pracuje w aptece..mam niby isc do lekarza
>ale czy mi on cos pomoze...skoro masci stosuje ,a uciac mi
>jej nie utnie bo mu niedam!:)robiłam sobie przerwie przez
>ponad 3tyg i nic nie pomogło...-a nie mam jako cierpliwoci
>do czekania pol roku az mi przejdzie:/
Ja tez mialam jakis dziwny bol w lydce(tez jednej!) ale z czasem przeszlo, bo nie biegalam juz tak czesto. U mnie to bylo chyba z przetrenowania:/ -
Anonim
witam wszystkich.zerwałem sobie przyczepy mięśniowe w okolicy piszczela wie ktoś może jak to wyleczyć i ile czasu nie będe mógł trenować??bardzo prosze o pomoc -
somewhere over the rainbow...=)
a moze ktos jest w stanie mi poradzic cos na problemy z okostnymi? boli gdzies od roku ale w tym sezonie doszlo do tego ze ledwo chodze a na treningu musze mocno zaciskac zęby... krioterapia pomaga tylko na chwile, trener powtarza w kółko"przykładaj lód" i nie widzi problemu a ja juz nie wyrabiam, jak nie znajde jakiegos leku-cudu to nawet nie dotrwam do MPJ..moze mial ktos taki problem i umie mi doradzic cos? nawet jakies dorywcze metody sie przdadza, chcialabym wytrzymac przynajmniej do poczatku sieprnia a potem co ma byc to bedzie.. -
Anonim
ja biegam od 3 lat i wieleee razy miałem problem/y z bólem w okolicach ścięgna achillesa i goleni... Polecam wstrzymanie się z treningami na jakiś czas, jeśli jest on tak silny, że bieganie staje się udręką a nie przyjemnością. Natomiast gdy te partie ciała dają Wam się we znaki, ale nie na tyle by odstawić buty biegowe na jakiś czas- po prostu zmniejszcie dystans o 30-40 proc.
Dodatkowo- jak wiele osób pisało- podstawa to zimny prysznic na narażone na kontuzje miejsca... Ja osobiście polecam też smarowanie 2x dziennie maścią "Ketopromil Żel", i łykanie witamin zawierających dużą ilość potasu i magnezu.
Z kolei, żeby uniknąć kontuzji chyba najlepiej biegać w opaskach zabezpieczających kolana lub ścięgna achillesa i hartować mięśnie nóg innym sportem poza biegami (chyba najlepszy jest do tego rower lub steper :)
Powodzenia,
pozdr; ) -
somewhere over the rainbow...=)
jeszcze jedno pytanie.. mial ktos z was operacje przyszywania sciegna po jego zerwaniu? chodzi o to jak wyglada rehabilitacja po takiej operacji, czy mozna sie normalnie poruszac itd? bo za bardzo nie ufam lekarzom, zawsze przesadzaja, a chcialabym sie dowiedziec jak to wyglada bo aktualnie mam naderwane sciegno i wiem ze trenowanie dalej grozi jego zerwaniem i operacja.. -
Anonim
Odświeżam temat.
Od jakichś kilku tygodni bolą mnie piszczele. Tzn przednia część, dolna połowa łydki... Staram się dociec co spowodowało taką kontuzję... 3 tygodnie temu zmieniłam buty na takie z max amortyzacji, dobrane do mojego typu stopy, więc to nie od butów. Poza tym ból pojawił się jak jeszcze biegałam w starych. Zastanawiam się, czy to możliwe, że to od nawierzchi, a dokładniej bieżni w siłowni... Dość niedawno zaczęłam na niej biegać... Ból nie jest silny, pozwala mi biec ok 20 min, ale potem nogi po prostu wysiadają...
Nie biegać nie potrafię, biegać dłużej niż te 20 min też już nie mogę, zdecydowałam się na kilkudniową przerwę, rozciąganie i okłady z lodu, ale chciałabym wyeliminować przyczynę, tylko jak na razie sama nie wiem, co nią jest...
Dodam jeszcze, że po bieżni nigdy nie biegałam, zaczęłam dość niedawno, zawsze były to ścieżki polne albo leśne, ścieżki biegowe, chodników staram się unikać. Wcześniej takiego problemu nigdy nie miałam - teraz mam...
Może inni bardziej doświadczeni będa wiedzieć co mi poradzić? -
Fabian.
Jeżeli to boli Cię okostna, to polecam okłady z lodu i smarowanie okolicy bólu maścią "Mobilat Żel". Niedawno miałem sam podobny problem. Po przebiegnięciu 100m odcinka po prostu z bólu nie mogłem utrzymać się na nogach. Na szczęście już mi przeszło.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :) -
Anonim
-
SAA JDFAHKJ
Bola mnie miesnie przy piszczelach, od wewnetrznej strony. Gdy robie sobie przerwe w bieganiu kilku tygodniowa bol powraca dwa dni po wysilku. Wczesniej nie mialem tego problemu, macie jakies dobre rady. ?
Podczas chodzenia bol ustaje natomiast gdy zaczynam biegac lub kucac bol nasila sie. -
Adrian Bartecki
Siema. ja też mam problemy z łydkami;/ on dłuższego czasu kiedy po biegam trochę to mnie strasznie spinaj i nie mogę biegać ostatnio po biegałem 25min na meczu i musiałem zejść bo nie mogłem wytrzymać z bólu...biorę magnes więc to nie to ale myślę że może być to spowodowane tym że biorę kreatynę co o tym myślicie? czy może ona mieć wpływ na mój ból. Bo mam treningi trzy razy w tygodniu już od kilku lat a on niedawna mam takie dolegliwości -
Melkior
W tym roku po paru tygodniach na bieżni też dopadł mnie ból jednej łydki - próbowałem różnych rzeczy, ale okazało się, że pomogło porządne rozciąganie łydek (przed i po bieganiu).
Wcześniej biegałem parę miesięcy - głównie po lesie i nic takiego się nie działo. -
EDYTA
Oj bolą bolą, czasem jedna czasem obydwie łydki. Biorę magnez w dawce max, jednak wydaje mi się że to z przetrenowania. Ktoś tu mówił o solidnym rozciąganiu przed bieganiem. Spróbuję i zobaczę co to da ^_^ -
r. h.
Porządna rozgrzewka i rozciąganie są bardzo ważne. Tak samo jak dobre obuwie. Z intensywnością też nie należy przesadzać - np. po dłuższej przerwie jest pokusa, by trochę przyszarżować, by niby "nadrobić zaległości", ale więcej można tym sobie szkody narobić niż korzyści. -
EDYTA
Właśnie z bieganie jest tak, że coraz więcej chce się biegać. Ja z ok. 5 kilometrów przerzuciłam się na 100% więcej a łydki dają znać (szczególnie po wewnętrznej stronie nóg w okolicy piszczeli i kości strzałkowej).