-
Batat
Otóż pewnie wszyscy już wiedzą, ale ostatecznie zweryfikowałem twierdzenie! Bieganie bez wcześniejszej rozgrzewki nie ma żadnego sensu.
Po rozgrzewce spokojnie przebiegam 7 km, a wczoraj miałem mniej czasu i postanowiłem, że rozgrzeję się już w biegu... Po 5 km wymiękłem. Wystarczy 10-12 min, by podnieść ciśnienie krwi i rozgrzać mięśnie, a wyniki znacznie się polepszą A po biegu obowiązkowy streching! -
Anonim
Tak, przed większym wysiłkiem jakim jest bieg (nawet truchcik) trzeba sie rozgrzać. Organizm lepiej pracuje i szybciej wchodzi na wyższe obroty. Streaching po biegu to też istotna sprawa, wzmacnia i rozlużnia mięśnie -
Anonim
-
Anonim
-
-
Anonim
No coz, ja nie biegam jakos strasznie duzo (max 15 km), zauwazylem ze po rozgrzewce efekty i samopoczucie w czasie biegu sa duzo lepsze. Warto sie rozgrzewac. -
Anonim
Nie ma ściemy rozgrzewka to podstawa. Jak wazna - prosty przykład. Zawodowcy biegający 100m (załużmy że biegający w granicy 10 sekund, naszym sprinterom jeszcze daleko do tego) rozgrzewają się już na 120 - 90 minut przed biegiem. 90 minut rozgrzewki do biegu trwajacego ok 10 sekund nieżle co?? -
Anonim
-
Anonim
Jak Wy sie rozgrzewacie?? Jakie ćwiczenia stosujecie. Napiszcie coś może wykorzystam. Co prawda jestem wuefistą, ale może macie jakieś ciekawe ćwiczenia których nie znam. -
Karolka.
Ja sięakurat przed biegiem rozgrzewam wcześniejszym spacerem z psami.. Wystarcza. -
Anonim
no tak rozgrzewka to podstawa. moja rozgrzewka wygląda tak: szybki trucht w miejscu... ćw. oddechowe, rozciąganie zginaczy stawu biodrowego i ich antagonistów, kilka skłonów, wymachy kończyn dolnych, i znów ćw. oddechowe. no i zaczynam bieganie, ważne jest by na początku biegania nauczyć sie oddychania na tłoczni brzusznej to p/działa powstawaniu kolki :).... pamiętaj rozgrzewka to podstawa!!! -
~GOSZCZU~
Jeśli można spytać, jak u Ciebie Pola 120 wygląda to ćwiczenie odechowe? -
Anonim
~GOSZCZU~ ćwiczenia oddechowe mają na celu usprawnienie pracy przepony mm międzyżebrowych i piersiowych i wszystkich mm pomocniczych oddechowych jak również zwiększają ogólna wydolność płuc i krążeniową i pomagają przy bieganiu na tłoczni brzusznej. a ćwiczeń jest tyle ile ci do głowy przyjdzie. pamiętaj że cykl oddechowy to 2/3 czyli: na 1,2 wdech utrzymujesz 3s pauzy i wypuszczasz powietrze na 3,4 i 5. pamiętaj wdech nosem a wydech ustami lub nosem :)
dodatkowo:
- przy wdechu ramiona pracują w górę lub w bok, przy wydechu je opuszczasz możesz też dołączyć tułów
- propozycje po bieganiu z jogi: powitanie słońca- uspokaja wycisza i wyrównuje oddech
coś jeszcze chcesz wiedzieć? :) -
~GOSZCZU~
Dzięki za info z ćwiczeń oddechowych, napewno teraz będę je stosował:)
Znalazłem Meanshealth artykuł na temat biegania. Jest tam ułożony gotowy plan.
Niedziela: bieg długi
Wtorek:trening siłowy
środa: interwał 4x30s
czwartek: trening siłowy
piątek:bieg długi
sobota:lekkie aeroby
W każdym kolejnym tygodniu dystans jest zwiększony o ok.1km Piszą że ten cykl ma znacznie poprawić formę i wytrzymałość. Jak myślisz, warto się tym zainteresować. Czy może coś zmienić? :) -
Anonim
w zasadzie to ja plan układałam sobie sama no z małą pomocą wf-isty.
ja biegam codziennie na zmianę raz bieg długi raz siłowy, raz w tygodniu chodzę na basen, i zwiększam sobie dystans co 10 dni też o 1km. możesz spróbować tego treningu co znalazłeś. co prawda to jest taki cykl treningowy już dla biegających długie dystanse.jak jesteś początkujący to go nie rozpoczynaj bo może być źle; ) , jak chcesz mieć plan dla siebie to zapraszam, chętnie udzielę pewnych wskazówek, ale nie na gronie.
pozdrawiam :* -
Anonim
Dobry pomysł poprosić wuefiste o pomoc w doborze treningu. Do mnie też nieraz zgłaszają się ludzie bym pomógł ułożyć im jakiś trening. Pomagam
;-) -
Anonim
Kiedy od razu sadzi się czy w trucht, czy szybszy bieg, a wcześniej się nie zrobiło rozgrzewki, a jeszcze wcześniej się siedziało wygodnie w domku i mięśnie były rozluźnione, "miękkie", to później łapie kolka. Rozgrzewka min. 10 min. jest konieczna, aby nie mieć kujały w boku, i był lepszy przepływ krwi i takich tam. No. Więcej grzechów nie pamiętam :) -
P.
Jaki to jest trening siłowy? Jak sie go wykonuje i co sie wykonuje? Licze na wasze wskazowki. -
Anonim
-
Anonim
trening silowy tzn ze podnosisz cieazry w gore i w dol opierajac sie sile grawitacji:D -
Anonim
>GandeF napisał
>trening silowy tzn ze podnosisz cieazry w gore i w dol
>opierajac sie sile grawitacji:D
świetnie opisane hihi brawa!!!