Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sportowiec Zawodowiec

Ja jako wieloletni Sportowiec przed rozpoczęciem biegania stosuje bardzo dobrą i sprawdzoną metodę rozgrzewki Angielskiej. Polega ona na!

1.Lekkie rozgrzanie kostek, mięśni dwugłowych ud i wiązadeł krzyżowych to zajmuje około 1 min.
    2.Trucht- Podczas 5 min wolniutkiego truchtu rozgrzewam mięśnie ramion wymachując nimi w przód,tył i na przemian. Do tego dochodzą skipy A,B i C a także przeplatanka nóg.Co jakieś 300 m robię 3 lekkie skoki w przód pomaga to w lekkim rozciągnięciu stawów skokowych i zmniejsza ryzyko skręcania lub zwichnięcia kostek podczas biegania.
    3.Ćwiczenia rozciągające- podczas ćwiczeń rozciągających rozciągam się intensywnie. Zaczynamy od głowy a kończymy na stopach.
    - Kręcimy głowa w dwie strony po 5 sek
    - Jeszcze raz robimy wymachy ramion ale teraz intensywnie kolo 1 min
    - Kręcimy tułowiem po 30 sek w dwie strony
    - Zaczynamy rozciąganie nóg - Łydek, mięśni dwugłowych ud,pachwin i także kostek te ćwiczenia powinny nam zająć około 3 lub 5 min.
    - A na koniec robimy skłony rozciągające brzuch i plecy.
    4.Przebieżka - przebieżka powinna wyglądać tak 30 m truchtu i 50 m sprintu powtarzać tak od 3 do 6 razy.
    5.Ustatkowanie oddechu - po przebieżce jeszcze raz zróbcie sobie leciutki trucht około 200 m tak a by oddech stał się normalny jak przed przebieżką.

Ja po takiej rozgrzewce przebiegam nawet 20 km i nie mam zakwasów ani kontuzji a kolka łapie mnie raz na 15 biegów ale to chyba ze starości tak jest mam 58 lat i ciągle biegam dla zdrowia.

Po tym treningu nie powinniście złapać ani kolki ani kontuzji o zakwasach nie wspomnę bo to już zależy od organizmu człowieka czy będzie miał zakwasy czy nie. Zapamiętajcie rozgrzewka powinna trwać około 20 a nawet 30 min przed bieganiem.