Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • karol

Od kilku tygodni odczuwam ból w stawach kolanowych i kostkach. W codziennym życiu mi nie przeszkadza, ale przy bieganiu czy innych ćwiczeniach jest dosyć dokuczliwe. Moim zdaniem problem tkwi w diecie, bo jako, że jestem wegetarianką, nie jem żelatyny, która podono stawom bardzo ułatwia pracę; )
    W związku z tym pytanie: Czy zna ktos jakieś inne sposoby, jak tylko najeść się żelków?; d może jakieś farmaceutyki na tę niefajną dolegliwość?
  • Anonim

Takie pytanie kontrolne: robisz rozgrzewkę przed bieganiem, a po bieganiu się rozciągasz?
    Zresztą napisz na bieganie.pl, tam są naprawdę porządne porady.
  • karol

rozgrzewka oczywiście jest; ) a jak brakuje czasu czy coś, to biegnę sobie truchcikiem pierwsze 1-2 km. Z rozciąganiem jest juz gorzej. Muszę się przyznać, że częściej go nie ma niż jest. Dzięki, napiszę.; )
  • Anonim

Też kiedyś zaniedbywałam rozciąganie i przez jakiś czas było OK. A potem posypało się wszystko - całe nogi od dołu do góry - ścięgna, więzadła. Bolało i trzeszczało. Przeszło po 2-3 porządnych rozciąganiach po bieganiu. Rozciąganie z elementami technik relaksacyjnych to bardzo ważna część treningu.
  • Jasiek

Nie ma udowodnione czy rozciąganie pomaga czy nie.
  • Ola

Najlepiej przy problemach ze stawami jest branie glukozaminy oczywiście naturalnej
  • Laki

polecam dobry myk od Olmpu-ArtroBlock na prawdę pomaga, a cała 3 miesięczna kuracja tym kosztuje ok 140 ziko. wiadomo, to tylko suplement. co do rozciągania, to na pewno, jest ono potrzebe, al czy wpływa na stawy? czy aj wiem.. często nawet je dodatkowo obciąża. co do rozgrzewki sprawa natomiast jest prosta:D trzeba mieć rozgrzewkę:)
  • Anonim

Stawy to poważny problem i obawiam się, że suplementy tu nie pomogą, a dalsze bieganie mogłoby doprowadzić do zmian zwyrodnieniowych.
    Najlepiej skonsultuj się z lekarzem.
  • Justyna

>infection napisała:
    >Od kilku tygodni odczuwam ból w stawach kolanowych i
    >kostkach. W codziennym życiu mi nie przeszkadza, ale przy
    >bieganiu czy innych ćwiczeniach jest dosyć dokuczliwe.
    >Moim zdaniem problem tkwi w diecie, bo jako, że jestem
    >wegetarianką, nie jem żelatyny, która podono stawom
    >bardzo ułatwia pracę; )
    >W związku z tym pytanie: Czy zna ktos jakieś inne sposoby,
    >jak tylko najeść się żelków?; d może jakieś
    >farmaceutyki na tę niefajną dolegliwość?

Witaj

Tak jak Ty nie jem mięsa. Mam również problem ze stawami kolanowymi.
    Nie jest to jednak związane z odżywianiem.

Na Twoim miejscu zrobiłabym prześwietlenie stawów i poradziła się specjalisty.
    Ja mam luzy w kolanach i jest to genetyczna przypadłość.
    Dowiedziałam się, że nie powinnam biegać i jeździć dużo rowerem aby wzmacniać mięsień dwugłowy.

Bóle kostek mogą być wynikiem biegania po twardej nawierzchni, niedopasowanego obuwia lub niedostatecznej rozgrzewki. Albo wszystkiego na raz; )
  • olek (aka Reynevan)

>Justyna napisała:
    >Bóle kostek mogą być wynikiem biegania po twardej
    >nawierzchni, niedopasowanego obuwia lub niedostatecznej
    >rozgrzewki. Albo wszystkiego na raz; )

Ja bym się skupił na następujących przyczynach:
    1. Pospinane mięśnie (o czym pisała Asia) - to najczęstsza przyczyna problemów
    2. Mała siła mięśni - stawy, złwaszcza kolana, powinny być dobrze obudowane mieśniami - poprawia to stabilność stawu, co przeciwdziała kłopotom. Najlepiej robić wykroki, przysiady (pistolety, z obciążeniem itp), przysiady na bosu (zarówno stojąc na "poduszcze" jak i na jej podstawie)
    3. Źle dobrane obuwie - zwłaszcza, jeżeli nie masz nadmierną supinację lub pronację. Pomóc mogą też odpowiednio (indywidualnie!) dobrane wkładki
    4. Braki w suplementacji - tu glukozamina mogłaby pomóc

Oczywiście możesz mieć też problemu natury klicznej, ale tego Ci nie zdiagnozujemy na forum i nie pomożemy.

Ja całe lata miałem problemy z kolanami, chodziłem do specjalistycznej poradni, a nawet leżałem na stole operacyjnym.
    Biegać próbowałem zacząc kilka razy - zawsze się kończyło po kilku treningach bólami przeciążeniowymi kolan.
    Pomogło:
    1. Rozsądny poczatek (dużo marszobiegów, skipów itp)
    2. Siłownia (nogi)
    3. Systematyczne rozciąganie
    4. Zakup dobrych butów i dobranie wkładek.

Od tego czasu, przez kilka lat, tylko raz miałem problemy z bieganiem:
    całkiem niedawno, gdy przez srogą zimę mało i niedość szybko po biegu się rozciągałem, a ponadto zmieniłem wkładki na nowe, które nie były dobrze dobrane.
  • Anonim

Mialem ten sam problem kiedyś. W moim przypadku bylo to spowodowane przez twardą nawierzchnie (chodniki, asfalt). Od kiedy zacząlem biegac po lesie ten problem minąl. Teraz wcinam Artresan nie czuje różnicy ale zawsze lepiej chronić stawy bo wiem co to za ból.
  • Anonim

Ja mam problem odnośnie stawów skokowych. Biegałem przez ok. trzy lata, praktycznie codziennie i o tej samej porze. Na początku wiadomo, nie było rewelacji, ale po jakimś czasie mój dystans zwiększył się do 11 - 12km. I tak dzień w dzień, z ewentualną przerwą na Sylwestra. Wszystko byłoby ok, gdyby nie nasilające się bóle w stawach i łydkach ( uczucie jakby krew nabierała większego ciśnienia i nie wracała do góry, tylko zostawała w nogach ). Po kilku tygodniach od występowania tych bóli pojawił się obrzęk stóp, który się utrzymywał jakieś dwa tygodnie. Po prześwietleniu rentgenem okazało się że mam zmiany zwyrodnieniowe w stawach skokowych. Od tamtego czasu nie biegam, ( już dwa lata ) i chciałbym znów wrócić do sportu. Może ktoś mi może coś powiedzieć na ten temat? lekarz powiedział że lepiej byłoby gdybym bieżnie zamienił na basen, ale wiadomo.. jak się raz ruszy z miejsca to trudno się zatrzymać :)
  • Ola

WPŁYW MASAŻU NA UKŁADY I NARZĄDY CIAŁA

Już starożytni Rzymianie mawiali: „mens sana in corpore sano”, czytaj: "w zdrowym ciele zdrowy duch". Regularnie stosowane masaże ciała regulują napięcie mięśniowe, działają przeciwbólowo, zmniejszają tkankę tłuszczową, likwidują cellulit, polepszają odżywianie tkanek, przyspieszają przemianę materii, zwiększają elastyczność mięśni oraz usuwają stres.
    Wpływ masażu na tkankę skórną (skórę):
    - podczas masażu usuwane są ze skóry obumarłe komórki naskórka,
    - masaż ułatwia oddychanie skórne,
    - masaż poprawia czynność wydalniczą gruczołów łojowych i potowych,
    - masaż podnosi temperaturę o 1-1,5 stopnia Celsjusza,
    - pod wpływem masażu naczynia skórne rozszerzają się przez co poprawia się trofika skóry,
    - poprzez zakończenia nerwowe skóry masaż działa uspokajająco lub pobudzająco,
    - masaż przyspiesza przepływ krwi i przepływ limfy w naczyniach skórnych, powodując wymianę związków pomiędzy krwią a tkankami, dzięki czemu skóra staje się jędrniejsza i ładniejsza.
    Wpływ masażu na układ kostno-stawowy:
    - masaż przyspiesza proces kostnienia,
    - masaż usuwa zmiany kostne, tzw. osteofity,
    - masaż odżywia tkankę chrzęstną i zapobiega procesom zwyrodnieniowym,
    - masaż uelastycznia stawy,
    - masaż przeciwdziała przeciążeniom i zapobiega kontuzjom,
    - masaż likwiduje przykurcze i zwiększa ruchomość stawów i kości.
    Wpływ masażu na układ mięśniowy:
    - masaż poprawia ukrwienie mięśni,
    - masaż obniża napięcie mięśniowe,
    - masaż poprawia trofikę mięśni, a także ich jędrność i elastyczność,
    - masaż przyspiesza wydalanie produktów przemiany materii, min. kwas mlekowy,
    - masaż zwiększa wytrzymałość mięśni i ich zdolność do pracy - po 5 min. masażu zdolność do pracy zmęczonego mięśnia wzrasta aż 35 krotnie (!)
    - masaż pobudza włókna mięśniowe do skurczu i podnosi ich napięcie, co zapobiega zanikom mięśniowym.
    Wpływ masażu na układ krwionośny:
    - masaż zmienia ciśnienie tętnicze krwi,
    - masaż przyspiesza pracę serca,
    - masaż pobudza układ krwionośny i ułatwia odpływ krwi żylnej,
    - masaż usprawnia proces wymiany gazowej w płucach,
    - masaż ułatwia przepływ tlenu przez rozszerzone naczynia krwionośne,
    - masaż przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz zbędnych produktów przemiany materii,
    - po masażu następuje szybsza regeneracja leczonej tkanki (min. wchłanianie obrzęków i siniaków)
    Wpływ masażu na układ limfatyczny:
    - masaż uaktywnia pracę układu limfatycznego,
    - masaż przyspiesza przepływ chłonki (limfy),
    - masaż usuwa wszelkiego rodzaju zastoje, obrzęki statyczne przy długim staniu oraz obrzęki po skręceniach.
    Wpływ masażu na układ oddechowy:
    - masaż zwiększa przepływ krwi przez płuca i serce, dzięki czemu tlen szybciej dostaje się do organizmu,
    - masaż wpływa na mięśnie oddechowe (uelastycznia te mięśnie),
    - dzięki masażowi zwiększa się pojemność oddechowa płuc, zwiększa się pojemność klatki piersiowej, a oklepywanie wspomaga odkrztuszanie)
    Wpływ masażu na układ pokarmowy i wydalniczy:
    - masaż poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych (ukł. krążenia),
    - masaż stymuluje pracę mięśni i przewodu pokarmowego (ukł. nerwowy),
    - masaż zwiększa wydzielanie soku żołądkowego (dzięki histaminie),
    - masaż powłok brzusznych przepycha masę kałową w jelicie grubym,
    - masaż przyspiesza wydalanie produktów nie strawionych,
    - masaż zwiększa ilość krwi przepływającej przez nerki, przez co poprawia się ich czynność.
    Wpływ masażu na układ nerwowy:
    - masaż działa na centralny i obwodowy układ nerwowy,
    - masaż działając na centralny układ nerwowy powoduje wysyłanie bodźców do mięśni, gruczołów wydzielania wewnętrznego oraz do poszczególnych narządów ustroju,
    - masaż działa w zależności od potrzeby pobudzająco lub uspokajająco,
    - masaż pomaga w stanach zmęczenia, ułatwia procesy myślowe,
    - masaż likwiduje ujemne efekty stresu i depresji, dając nam poczucie harmonii umysłu i ciała.

Zapraszam bardzo serdecznie do tego salonu http://www.magia-urody.com/ na masaż:)