-
to_zem_ja
hej mam problem bo musze napisac rodowód i wyglada to tak:ojciec ma oczy piwne mama ma oczy zielone, jeden syn ma oczy zielone drugi syn ma oczy niebieskie a córka ma oczy zielone i nie wiem co jest tu dominujące czy tez jak to sie układa... -
Anonim
Dominująca jest brązowa barwa oczu, dominuje w stosunku do barwy zielonej i niebieskiej. Zielona jest dominująca wobec niebieskiej, a recesywna wobec brązowej. Niebieska jest „najbardziej recesywna”.
Myślę, że należy przyjąć, że barwę oczu determinują dwa geny geny. Nie jestem pewna ale to chyba zależy od tego w którym miejscu w tęczówce osadza się barwnik, jeśli „na wierzchu” to mamy oczy brązowe, jeśli dalej to karmelowe, zielone i niebieskie ….aż do czerwonych u albinosów.
A – brązowe
a – ujawnienie działania drugiej pary alleli (to chyba należy inaczej sformować, ale nie mam pomysłu),
B – zielone
b – niebieskie
Więc ojciec: Aabb lub AaBb
(„A” maskuje u niego działanie allelu „B”, lub allel „b” jest recesywny.)
Matka: aa Bb
Syn zieolonooki: aaBB lub aaBb,
Syn niebieskooki: aabb
córka: aaBB lub aaBb.
Cecha nie jest sprężona z płcią.
Dziś powtarzałam w swoim ogródku za domem do matury :D, ślicznie słonko świeciło.
Biol. – chem. II L.o. im. E. Plater w Białej Podlaskiej.
-
Anonim
Jak masz braki to sięgnij po stary podręcznik Operonu pana Lewińskiego „Genetyka” tam chyba jest też kilka podobnych przykładów. Chyba – pożyczałam i nie mogę sprawdzić. -
to_zem_ja
dzięki wielkie- za pomoc- skorzystam a w miedyz czasie sie wyjasniło- sprawa byla prostsza niż myślałm wystraczylo napisac ze jak coś jest inne niż niebieskie to jest dominujące- bez rozgraniczania na brązowy czy zielony... -
-
Pałla
pradziadek zbyszka chorował na albinizm miał białe włosy i jasną skórę prababcia była zdrowa mieli czworo dzieci dwie córki i dwóch synów z których jeden był zbyszka dziadkiem. Żona dziadka zbyszka była ciemnooka brunetką. Babcia i dziadek mieli troje dzieci dwie córki i syna - ojca zbyszka. rodzice zbyszka nie miali żadnych objawów albinizmu ale jedna z dwóch sióstr Zbyszka była typową albinoską. Zbyszek i jego brat nie są chodzy/ Zbyszek, jego brat i zdrowa siostra podali się badaniom genetycznym okazało się , że tylko brat zbyszka ma zmutowany gen odpowiadający za wytwarzanie barwnika.
muszę narysować schemat tego oraz wszystkie allele