-
Marlena M
Chciałabym sie dowiedzieć jakie ksiązki polecacie do matury , które najlepiej przygotują?? Pytam zarówno o ksiązki jak i jakieś wydawcnictwa z arkuszami maturalnymi ??
Z góry dziękuję -
Anonim
-
Hurry, I am fallin'
Ja tam oprócz podręczników mam w domku Biologię Ville'go. Nauczycielka powiedziała, że to zakup na długie lata. Może skorzystam przed maturą :) -
anuśka
hmm...ja równiez od paru ładnych lat posiadam to opasłe tomisko Ville`go i szczerze powiem ze tam nie ma nic na tyle konkretnego zeby sie mogło przydac...to jest taka ładna opowieść o wszystkim i o niczym... Mi kiedyś polecono ksiązki WSiP-u z serii Akademia do matury rozszerzonej...a testy z Operonu... -
-
jagata.
już tu chyba takie tematy byly..; o
no ale do rzeczy:
vademecum z operonu.
ale to już tak na powtórki. tam jest cały materiał z biologii.. dużo zdjęć, tabel, wykresów..
kosztuje coś ok 50zł ale warto.
co do książek z testami.. z wydawnictwa 'park edukacja biologia - zadania" taka zielono-biała. spokojnie ją moge polecić. zadania z każdego działu biologii.
-
Bojaźliwy Bóbr
Polecam Akademia WSiP Biologia (podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, kształcenie w zakresie rozszerzonym) pod redakcją Krzysztofa Spalika.
Zajebiste książki (5 jest ich w sumie). -
anna.
-
Anonim
jeżeli chcesz mieć dobrą książkę, będziesz musiała zainwestować jakieś 70zł,ale uwierz mi warta jest tej ceny.
Przeraża Cię cena? kup książkę używana- nie będziesz miała z tym problemu :)
Sama książka napisana jest łatwym jezykiem, szybko się czyta i jeszcze szybciej zapamiętuje. A o to chyba chodzi, prawda?
W książce znajdziesz wszystko co jest Ci potrzebne do nauki na maturę podstawową jak i rozszerzona. Co więcej na pewno na studiach bedziesz z niej korzystała :) Za sobą mam 2 rok studiowana a ta książka nie zdążyła jeszcze obrosnąć kurzem.
Dzieki niej w małym paluszku bedziesz miała ekologię, botanikę, zoologię, budowę komórki, fizjologię roślin i zwerzat, embriologię itd
Zastanów się poważnie, kupując tą książkę nie bedziesz musiała inwestować w inne ksiązki :)
"Biologia"
praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Czubaja
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze, Warszawa
grubsza książka w zielonej okładce ze ślimakiem. Polecam !! -
Anonim
>Puppy wrote:
>wydawnictwo OPERON
Mam przypadkowo do sprzedania podręcznik cz. 1 zakres rozszerzony, jak dla mnie rzeczywiście fajna seria. Rysunki dość przejrzyste i dużo schematów (ja przez takie pierdoły lepiej zapamiętuje). Jest to książka nowa (właściwie rok przeleżała na półce, kupiłam na zapas, a z przyczyn losowych już mi się nie przyda). Część 1 to głównie zoologia. Cena 20zł (w księgarni 31,50). Info na priv i przepraszam za spam ale potrzebuję sprzedać to wszystko w .... -
magdzilla
z tego co wiem biologia Villego nie jest najlepsza ksiazka z ktorej mozna by sie bylo przygotowywac do czegokolwiek. zawiera baardzo duzo bledów i jest pod wzgledem naukowym kiepska! -
Anonim
"Vademecum maturzysty biologia" rozszerzone, wydawnictwo "oświata" wszystko jest jasno wytłumaczone (oczywiście do powtórek:) ) -
#
Magdzilla, po pierwsze Biologia Villego Solomona Berga oraz Martina nie jest książką tylko ENCYKLOPEDIĄ, po drugie to ostoja wszystkich biologów i nie tylko, wszyscy ją polecają, po trzecie owszem - zawiera błędy jak każda encyklopedia lub Twoja książka ale błedy są po to,by je korygować więc radziłabym Ci jeśli coś zauważysz niezwłocznie napisz do wydawcy,o to właśnie proszą. na rynku co raz to pojawia się jej ulepszone wydanie,a po czwarte baaaaaardzo serdecznie ją polecam.
Pozdrawiam.Agata -
Hurry, I am fallin'
Zgadzam się, nie ma książki bez błędów. Człowiek przecież nie jest nieomylny. Tylko co do tej encyklopedii to tak połowicznie się przychylę, bo hasłami raczej nie jest to zapisane :P -
anuśka
z błedami sie zgadzam...wszedzie sie znajdą ale nie powiedziałabym ze to jest encyklopedia a raczej czytanka do poduszki o wszystkim i o niczym bo żadnego tematu nie traktuje szczegółowo...jak ktoś lubi biologie to moze sobie poczytac ale do jako takiego uczenia sie są lepsze ksiązki...a juz napewno jak ktoś wybierze sie na studia przyrodnicze to do niej nie bedzie zaglądał..wiec nadaje sie najwyżej na poziomie liceum...ja mam z niej tyle pożytku ze ładnie wygląda na półce... -
Justyna **
podręcznik operonu
zbiór zadań maturalnych omegi - (taka biała): zadania podzielone są działami - idealne na sprawdzanie wiedzy na 2 tygodnie przed maturą.
"notatki z lekcji" chyba też omegi - bardzo szczegółowe,ale przynajmniej wszystkie inforamcje tam są.
materaiły kursu sikory
to mi starczyło na 87% roz. -
Lynn
Bardzo polecam wszytskie częsci do biologii rozszerzonej PWNu. ja uczyłąm się z nich do matury, do klasówek, są świetne. Części jest chyba 5, pierwsza jest o genetyce, trzecia o układach, 5 o samym człowieku, 2 i 4 jakoś nie zakupiłam....nawet nie wiem czemu :) ale polecam :) wszytsko fajnie opisane, bez problemu da sie zrozumieć :) a Operonu podreczników jakoś specjaknie nie polecam....czasem w niektórych tematach info było za mało a czasem źle wytłumaczone albo wogóle albo strasznie zawile i nie do zrozumienia....zależy co kto lubi :) -
Anonim
>Lynn... napisała:
>Operonu podreczników jakoś specjaknie nie
>polecam....czasem w niektórych tematach info było za mało
>a czasem źle wytłumaczone albo wogóle albo strasznie
>zawile i nie do zrozumienia....zależy co kto lubi :)
ja sie aktualnie ucze ze WSiPu Operonu i dorywczo PWNu :) ale rzeczywiście najbardziej jesetm zadowolona z Operonu wg mnie tam jest
wszystko super opisane... a WSiPem i PWNem uzupełniać informacje, ale odnośnie Operonu to bym polecała starsze wydania... są bardziej przejrzyste i lepsze rysunki, przynajmniej w moim odczuciu :) pozdrawiam
-
agu f
co kto lubi,ale wg mnie lepszy operon,dlatego,ze we WSiPowskich wydaniach albo jest za dużo,albo za mało,albo pogmatwane etc.Maja bardzo dobre ilustracje,ale teksty srednie...lepsze vademecum operonowe i ogolnie operon.Wydawnictwa medyk nie polecam.
Ogolnie i tak najlepiej sprawdzaja sie notatki z lekcji!;)
pozdrawiam - juz studentka biologii; D -
Lynn
heh :D to co mogłas zanotować na lekcjach biologii u mnie:
"Pić papierosy i palić alkohol"
"My mamy dwie głowy"
"Po obu stronach z lewej"
"Przestańcie tak głośno gadac bo mnie kręgosłup boli"
"Sex to też jest dziecko"
itp, itd.... i nie znajdziesz lepszego przygotowania do matury !!! :D :D :D -
agu f
hm .. czyli moje "pokaże wam siusiaki na filmie,bo pewnie macie niedosyt" i tak sie przy tym chowa; D
moze by zhandlowac te notatki?