-
Anonim
To się nazywa wyczerpująca odpowiedź:O
DZIĘKI:)) Tak mi się właśnie wydawało, że przekopywanie się w wakacje przez podręczniki do chemii to trochę perwersja;) Poza tym chemia "na sucho" mnie zatyka... -
Anonim
Spoczko, spoczko zaraz weźmiesz chemikalia w rączki i zrobi się ciekwiej. I nie ruszaj na razie książek! Zabronione!!; )) -
Anonim
-
Anonim
-
-
Anonim
-
paula
-
Anonim
Witaj w klubie!! Super wybór, ale jak widziesz większość osób pluje na biochemię. Po prostu jej nie rozumieją i to jest norma; ) A co z biochemii konkretnie będziesz robić? U nas heat shock proteins rządzą!! -
veebee
biochemia jest fajna
ja zaczynam w tym roku, ale wiem, ze ja bede lubic
choc nie ukruywam, ze nie wiem, jak mi sie caly stryer zmiesci w glowie
swoja droga, kupilam, nowiiutkiego, za jedyne 135zl i teraz ciesze sie jak dziecko, i z radoscia ogladam kolorowe obrazki...
laboratoria mam latwe (na UAM jestem, na biotechnologii). nauki niewiele, cwiczenia proste... ale egzamin bedzie kosmiczny :)
co do pytan kolegi. ja do analitycznej polecam minczewskiego marczenke- ale to juz na wysokim stopniu zaawansowania, jak sie ma opanowane podstawowe pojecia, inaczej ksiazka jest niezrozumiala
co do analizy instrumentalnej- coz, trzeba wkuwac sporo, a ja np pradu nie lubie, i niczego, co zwiazanego z pradem, wiec sie troche lekam :)
do orgaicznej- mcmurry- jest w latwej, heh, amerykanskiej formie, czyli duzo obrazkow, ladne diagramy. wiedza z liceum na nic sie nie przydaje, bo poznaje sie wszystko hm z innej strony:)
do fi=zycznej- oczywiscie atkins. jest tez amerykanski,. czyli tlumacza, jalk glupiemu, a na fizyczej to mile widziane. na wyzszym stopniu wtajemniczeni ksiazka pigon, roziewicz- tez daje rade. ale dla niewtajemniczonych- oj jest trudna
milego uczenia sie hehehe zycze:) -
Anonim
Ja same ćwiczenia i wykłady z biochemii wspominam bardzo miło bo było to dla mnie ciekawe. Ale już z nauczeniem się niektórych pierdół na pamięć miałam pewne problemy... Ogólnie na US, gdzie studiuję, tępili z biochemii ostro i sporo osób musiało wziąć warunek :/ Ja na szczęście zdałam w pierwszym terminie! To była najpiękniejsza 3- w moim życiu; ) -
Anonim
Wlasnie zaczelam, cud miod i orzeszki; )
Kobiete mam jakas nadpobudliwa, choc wykladac umie. Tyle ze material po prostu zwala z nog; >
Ale damy rade, nie?
Chemia fizyczna gorsza; P -
Anonim
Zaręczam, że są gorsze koszmary od biochemii! Fitosocjologia na przykład :P -
Anonim
-
Anonim
Mam takie pytanko: czy mógłby mi ktoś polecic jakieś dobre xiążki z chemii przygotowujące do matury?? jestem na profilu podstawowym z chemii ale mam zamiar zdawać maturke rozszerzoną , więc musze sama nadrabiać zaległości i szukam jakiego naaaprawde dobrego podręcznika.Z góry dziękuje :] -
Agnieszka P.
Ja uwazam ze "Krotki wyklady z biochemii"To najlepsza ksiazka do nauki tego przedmiotu.Ja uczyla sie z tego do egzaminu i zdalam na %.Zalezy jeszcze co studjujecie.Ja biologie na UŁ.Ta ksiazka + normalne wyklady i jest spoko. -
Anonim
Kolega pyta o maturę z chemii, a nie biochemii. Szczerze, będzie Ci baaaardzo ciężko i masz raczej pomniejszone szanse zdać maturę rozszerzoną, mówiąc łagodnie, jeśli w szkole masz poziom podstawowy... Ja przygotowując siędo egzaminów wstępnych uczyłam się "Chemia od A do Z" -Repetytorium. Autor: Marzenna Klimaszewska. Szczególnie organa na poziomie liceum jest tam fajnie opisana. Powodzenia -
Dz!K
Witajcie szanowni biochemicy. Potrzebuje pomocy. Czy ktoś byłby w stanie podjąć się wyzwania i uszeregować według malejącej polarności następujące lipidi i ich pochodne:
Monogalaktozylodiacyloglicerol e (MGDG)
digalaktozylodiacyloglicerole (DGDG)
glukozydy steroli
wolne sterole
estry steroli
fosfolipidy
triacyloglicerole
karoteny
ksantofile
chlorofile
kwasy tłuszczowe.
Będe wdzięczna za pomoc :) -
Mateusz
-
alarthorra
cieszę się, że z tym przedmiotem było ciut lżej niż z organiczną u mnie;P -
Madziulenitka
-
Co do tego nieszczęsnego przedmiotu... Poszukuję pilnie osoby znającej się na biochemii. Proszę o kontakt. Cel, koszt i pozostałe szczegóły do omówienia.