-
Asia...^^
ja w tym roku biore udział i z tego co wiem to nie wystarczy się troche uczyć tylko bardzo, bardzo dużo...jak będziesz miała szczeście to przez szkolny sie prześlizgniesz ale dalej wątpie...:):P -
db
według mnie nie trzeba się bardzo.. bardzo.. bardzo uczyć! wystarczy być dobrym z biologii i dobrze orientować się w anatomii itp. [a skoro się zgłaszasz do konkursu to raczej coś z tej biologii umiesz]
jasne że trzeba sobie powtórzyć wszytko... ale bez przesady.. każdy ma szanse przejść dalej!!!
może wiecie o co chodzi w punkcie "elementy epidemiologi".. chodzi o rodzaje epidemii czy co?? nie mam pojęcia co może kryć się pod słowem elementy.. -
Asia...^^
co sądzicie o dzisiejszej olimpiadzie?? ja uważam że była dość trudny, ponieważ większość hormonów które podali będą w liceum dopiero i jeszcze jedno pytanie wogle nie na temat było...;/ -
db
też tak uważa... nie wiem a propos czego był ten ziemniak...
to ostatnie zadanie też było dość trudne ale poradziłam sobie:D
raczej przejdę dalej.. -
-
Ines ; *
dla mnie dziwny był ten ziemniak wogóle nie wiedziałam co z tym zrobić xD a generalnie to była raczej trudna spodziewałam się innych pytan ale jakoś poszło... -
Olga
-
Ines ; *
-
db
jej jak ja ci zazdroszczę że już wiesz.. ja ostatnio żyje niepewnością.. a ile procent..??? -
Olga
-
Ines ; *
mi powiedział dyrektor wczoraj miałam 44 punkty nie wiem ile procent ale chyba na jakiejs granicy sie dostalam xD -
Olga
-
db
-
NIKSIŃSKA CHAMPION
-
Agnieszka
-
Kropla
Napisz maila do komitetu, to Ci przesla mailem (takim zwyklym, tradycyjnym wiesz, koperta, znaczek, te sprawy). Serio, ja tak zrobilem i dostalem gruba koperte wypelniona testami:)
Jak tak zerkalem wyzej, to ktos chcial prace o barwnikach. Ja osobiscie bym jednak odradzal takie prace "biochemiczne", bo to jest ciezko zrobic w skonczonym czasie bez sprzetu i doswiadczenia - masz w szkolnym laboratorium spektrofotometr? Chromatograf gazowy? Umiesz obslugiwac rozdzielacz tak, zeby nie pochlapac sie chloroformem przy otwieraniu?; )
Oczywiscie, da sie wszystko robic jak na poczatku dwudziestego wieku, ze zamiast medrca szkielka i oka dwa miliony prob chemicznych, tylko to nie dosc, ze trudniejsze, to jeszcze mnostwo czasu pochlania. -
db
masz na stronie kuratorium załączniki i tam są konkursy z lat ubiegłych -
Agnieszka
czy mogłabyś wysłać mi link? Nie wiem gdzie to znaleźć, nie potrafię. -
Agnieszka
mam problem z zadaniem:
Gdyby DNA był grubości nitki (0,1mm) to jakiej, mniej więcej, długości byłaby cząsteczka odpowiadająca całkowitej zawartości DNA w przeciętnej komórce człowieka?
a. 10cm b. 10m c. 1km d.100km e.10000km -
Aleksandra Pałczyńska
Witam serdecznie!
Mam pytanie dotyczące pracy badawczej, proszę o odpowiedź.
Długo myślałam nad tematem pracy i wymyśliłam kilka. Nie są to może gotowe już tematy, ale opisałam o co mi dokładnie chodzi. Chciałam się zapytać, który temat byłby najlepszy bądź najodpowiedniejszy, albo czy w ogóle któryś się nadaje. :
1. Rozwój osobniczy owadów hemimetabolia i holometabolia na przykładzie motyla (albo muchy, mącznika, jedwabnika) i świerszcza. Porównałabym ich rozwój itp.
2. Porównanie rozwoju kaczek i kur. Obserwacja zachowań osobników dorosłych, później jak długo wysiadują jaja, ile ich jest, jakiej wielkości.I zachowania samych maluszków
3. Obserwacja roślinności na łące. Jak zmienia się w długim okresie czasu.
4. Obserwacja kolonii mrówek (bądź pszczół) i ich zachowań społecznych.
Dziękuję ślicznie za pomoc. Jestem wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam cieplutko!!!
proszę o kontakt : ksunia1@poczta.fm , gg : 3473230 :) -
Monic K
hej :)
Ja miałam wysyłać pracę w tym roku, ale doszłam do wniosku że temat jest nie ciekawy i chciałabym wystartować w przyszłym roku szkolnym, ale nie mam pomysłu na ciekawy temat. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł? POMOCY! :P :D