Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Zna ktoś może pytania z kolokwium z poprzednich lat ze statystyki??
  • B.

Wklejałem już, nawet w tym gronie.

1. Zostały podane cztery zestawy po cztery liczby i trzeba było określić (najlepiej na oko) który zbiór charakteryzuje się największą wariancją oraz podać wartość liczbową tej wariancji.

2. W rozkładzie normalnym pewnej cechy symetrycznie ułożony przedział (22,26) zawiera 40% populacji. Podaj parametry tego rozkładu.

3. Jakaś roślinka otwiera kwiaty tylko w dni słoneczne. W okresie kwitnienia prawdopodobieństwo dnia słonecznego jest równe 0,5. Jaka jest szansa, że podczas czterech dni obserwacji przynajmniej raz zobaczymy kwiat na tej roślince.

4. Rzucamy 6 razy monetą. Ile jest możliwych wyników? (Wynikiem jest liczba orłów)

5. W populacji muszki spodziewamy się rozkładu osobników czerwonookich do białookich jak 1:1. Wśród losowo wybranych 25 osobników 6 miało czerwone oczy. Na jakim najniższym poziomie istotności możemy przyjąć hipotezę, że muszki są w większości białookie? Określ p-wartość jak najdokładniej.
  • don przeździakone

jakby ktos juz to machnął to moglby umiescic odpowiedzi :D

z góry dziekuje; ]
  • Anonim

Również prosze o odpowiedzi..:) wiecie moze czy bedzie ten test studenta?
  • don przeździakone

tzn tak ja zrobilem na szybkiego 2 zadania :
    3. odp. 0,5208
    4. odp. 7

5 nawet nie przeczytalem
    do 1 oczywiscie brak szczegolow ale proste
    do 2 za nic w swiecie nie mam pomyslu jak z obliczonych x1; x2 i u0,7; u0,3 obliczyc "mi" i "sigme" :D
    moze ktos ma pomysl ? ; ]
  • Nuszka

hm na moje oko w 2. zadaniu powinno być u0,2 i u0.8, skoro 40%...? czy źle myślę? tak czy siak nie wiem jak z tego resztę obliczyć a w 3. wyszło mi prawdopodobieństwo 0,9375, w 4. podejrzewam odpowiedź 64 [2 do 6ej potęgi] ale nie jestem pewna :D
  • Anonim

dlaczego w 4 zad. mialoby byc 7 wynikow?
  • Ilonka a jaaak :p

a czy w zad.2 nie wystarczy tylko zrobic wykresu rozkladu normalnego N (22,26) i poszukac kwantyli dla 0,80 itd?

w 3 tez mam 0,9375

i siedze nad 4 teraz..
  • Asia :)

a w 2... nie bedzie tak, ze x1=22, x2=26 czyli f(u1)=0,3 f(u2)= 0,7, z tego u=0,53.... czyli mi=24 (bo symetrycznym normalnt rozklad), a sigma wychodzi 3,77?
    Przynajmniej coś w tą stronę kombinowałam...
    a z monetą też myślałam, że 64.
  • Asia :)

a w zad 3 potwirdzam 0,9375 (bo 1- 0,0625)
  • Ilonka a jaaak :p

ehhh to ja chyba zbyt łatwo chciałam to zrobić :p czyli 2 nie jest analogiczna do tego co robiliśmy na ćwiczeniach? wklejam zdjecie; )
  • Anonim

Całkowicie zgadzam sie z Asia co do rozwiazania zadania 2, a i 3 oczywiscie tak samo :)
  • Anonim

a czy w 5 ten poziom istotnosci to nie jest 0,001?
  • Anonim

dopiero zabieram sie za stat i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam. czy moglibyscie napisac jakimi metodami rozwiazujecie poszczegolne zadania.
  • Gabrysia/Edzia

ja bym byla za ilona co do 2 ale ja absolutnie nie jestem orłem ze stat :]

• d.

ilona - każd z prowadzacych pokazuje inną metode, ale do wyniku powinniśmy dojsc tego samego korzystając z u=02 i 08, albo za pomocą tych jakiś tam 75% :)
  • Karolka

No to i ja napiszę co ja myślę :P
    1. wiadomo
    2. średnia = 24 - wiadomo chyba dlaczego
    odchylenie = 3,8
    Ponieważ przedział zawiera 40% populacji to odczytuję z tablicy kwantyli u dla 0,3 i u dla 0.7 (bo 0,7 - 0.3 = 0,4 czyli 40%)
    Przekształcam wzór standaryzacji X=średnia+u*odchylenie, podstawiam dane i już :)
    3. Prawdopodobieństwo że ani razu nie uda się zobaczyć kwiatu: P(0,4;0,5)= 0,5^4=0,0625
    Otrzymany wynik trzeba odjąć od 1, czyli 1- 0,0625 = 0,9375
    4. odpowiedź to 7.
    Bo rzucając 6 razy monetą może nam wypaść 0, 1 ,2 ,3 ,4 ,5 lub 6 orłów :)
    5. Trzeba skorzystać z Testu Znaków
    L = 6
    n = 25
    na tablicy szukam odpowiedniej wartości - jest to 0,7. Ponieważ to test dwustronny to 0,7 * 2 = 1,4%

Tak mi się wydaje :) jak coś popsułam to proszę szybko poprawić!!!
  • Nuszka

ja tak podrążę z tym zadaniem 2. bo nie łapię z tym 0,7 i 0,3... przecież równie dobrze moglibyśmy wziąć 0,5 i 0,1? a wyniki nie będą się zgadzać. jak liczyłam że u0,8 to odchylenie wyszło mi ok. 2,4.
    jak wam tłumaczyli czemu powinno się akurat wziąć 0,7 i 0,3?
  • Karolka

"SYMETRYCZNIE ułożony przedział (22,26) "
    Dlatego; p
  • Gabrysia/Edzia

czyli ze 0,7+0,3 musi sie rownac 1 a jak masz 0,5 i 0,1 to sie nie rowna 1.... chyyyyyba .....

rnay ale to gluuupie wszystko; ]
| |

Grono biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego. Na wydziale biologii - gdyby ktoś jakimś cud...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)