Biotech UW [502]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ewaporat

Mam pytanie - czym się różni immunologia-W od podstaw immunologii i czy można zrobić immunologię-w zamiast podstaw?
  • Nagrody Darwina; -)

Podstawy Immunologii są przedmiotem obowiązkowym a Immunologia W to wykład do fakultetu dostępny także jako wykład obowiązkowy i do wyboru. Różnią się trochę treścią i nie można zrobić immunologii zamiast podstaw (pani dziekan nie zgadza się) pozatym jest to przedmiot obowiązkowy z którego nie możesz zrezygnować.
  • Izabela

Mam pytanie a propos ćwiczeń z Genetyki Dużej z dr Dmochowską, z jakiej książki dobrze jest uczyć się do wejściówek??? Jeżeli ktoś posłuży mi radą, będę wdzięczna. Pozdr.
  • ewaporat

którą grupę z fizjologii roślin małej polecacie? M-1 czy M-2?
  • weltszmerc

Ja osobiście nie robiłam fizjologii roślin, ale z tego co słyszałam od znajomych to zdecydowanie woleli M-2.
  • Anonim

M2!
  • Cichy Bąs A

M-2. Nie ma wejściówek. Prowadzący ok (chyba na M-1 są inni). Łatwe do zaliczenia. Coś się robi w labie;)
  • monika

A to na której z tych fizjologii prowadząca podaje kilkanaście pytań i wybiera z nich kilka na kolokwium zaliczeniowe?

I w przyszłym roku podobno coś się zmienia, tzn. zamieniana jest kolejność tych fizjologii (I połowa semestru - II połowa semestru), więc może powiedzcie jeszcze nazwisko pani koordynator. Mhm?
  • Olcia; D

A ja bym się o oguny zawczasu dowiedziała. Czy robił ktoś:
    a) fizykę dla humanistów na przykładach z nauk o Ziemi
    b) wprowadzenie do psychologii
    c) gemmologię??
    A jak tak to mógłby mi napisać jakie to to jest i w ogóle?? Z góry dzięki.
    Ewentualne sugestie które oguny warto wziąść też mile widziane.; )
  • Artur

>Olcia; D napisała:
    >A ja bym się o oguny zawczasu dowiedziała. Czy robił
    >ktoś:
    >a) fizykę dla humanistów na przykładach z nauk o Ziemi
    >b) wprowadzenie do psychologii
    >c) gemmologię??
    >A jak tak to mógłby mi napisać jakie to to jest i w
    >ogóle?? Z góry dzięki.
    >Ewentualne sugestie które oguny warto wziąść też mile
    >widziane.; )

Dd pewnej osoby z Geologi słyszałem, że gemmologia jest nieziemsko nudna i lepiej jej unikać.
  • Olcia; D

Mam jeszcze jedno arcyważne pytanie. Słyszałam, że jak się chodzi na og-uny dwa i prowadzący jest ten sam, to ten drugi się jako og-un nie liczy. No i teraz w poprzednim semestrze robiłam ogun u pewnej pani i ta sama pani widnieje jako koordynator (nie prowadzący) na ogunie, który chcę robić teraz, ale tylko na stronie USOSa naszego, wydziałowego. Na stronie centralnego USOSa, jest wymieniony tylko prowadzący. Będzie mi się to w takim razie jako ogun liczyło, czy nie??

I jeszcze pytanie z zupełnie innej beczki: kiedy się oddaje indeksy do rozliczenia rocznego??
  • Anonim

lubię tę zupełnie inną beczkę, można tam wrzucić wszystko, a tak naprawdę lepiej jest po prostu założyć nowy temat, mniej bałaganu.

'kiedy się oddaje indeksy do rozliczenia rocznego??'

jak podaje strona http://www.uw.edu.pl/strony/student... sesja poprawkowa kończy się 13ego września, więc po sesji poprawkowej, zapewne najpóźniej do 27ego września można oddać indeks.

to termin sugerowany przeze mnie, polecam sprawdzić w dziekanacie, co jest zapewne dość oryginalnym pomysłem.

mimo to, jeśli złożysz za późno, sugerując się terminem podanym przeze mnie, to nie będzie moja wina.
  • Ewa

Witam włąsnie wybieram sie na pierwszy rok biotechnologii na uw i mam problem z pojęciem tego całego planu zajęć z zapisami na poszczególne przedmioty itp :((( Jest tu ktoś kto chciałby mi pomóc z pojeciu tego wszystkiego?? Konkretnie chodzi mi o przedmioty do wyboru (zoologia botanika fizjo ros/zw)

jak cos to piszcie na priv albo tutaj :):) bylabym bardzo wdzieczna:)
  • kwiecień

to ja się podpisuję pod postem koleżanki z roku :)
    jeżeli możecie, to piszcie tutaj, ktoś od nas na pewno się jeszcze zjawi :)
  • MiśQ

Na pierwszym i drugim roku obowiązkowo trzeba wyrobić łącznie 135h przedmiotów do wyboru, samemu wybiera się jakie przedmioty chce się konkretnie robić, kogoś mogą bardziej interesować rośliny (botanika), a kogoś zwierzęta (zoologia) :) są różne wersje tych samych przedmiotów - wersja duża (90h) i mała (45h), program na nich w zasadzie się nie różni, ale do wersji dużej zazwyczaj dochodzi wtedy wykład, z którego również będzie egzamin; )
  • Yaneck

Jest grupa przedmiotów (botanika, zoologia, fizjologia roś/zw, biologia rozwoju roś/zw), z których w ciągu 2 lat trzeba wyrobić 135h
    Przedmiot "Duży"=ćwiczenia+wykłady (90h)
    Przedmiot "Mały"=ćwiczenia (45h)

Poza tymi przedmiotami są jeszcze przedmioty obowiązkowe i inne badziewia
    Ale tego wszystkiego (podobnie jak podstaw obsługi USOSa) dowiecie się raczej na spotkaniu z opiekunem roku
  • kwiecień

OK, dzięki; ]
  • A-Niunia!

I ważna informacja jeżeli chodzi o przedmioty duże/małe;) Raczej poleca się robienie dużych, bo są łatwiejsze do zaliczenia (na małych wersjach jest prawie ten sam materiał, ale realizowany w krótszym czasie, więc czasami trudniej to wszystko ogarnąć, poza tym formuła zajęć jest bardziej zachęcająca na dużych przedmiotach). Poza tym, żeby wziąć na drugim roku Biologie Rozwoju Zwierząt D czy Fizjologię zwierząt D, należy mieć zrobioną Zoologię D. Analogicznie w przypadku Botaniki i Fizjo oraz Rozwoju Roślin.

Z obserwacji też wynika, że ludzie decydują się raczej na robienie jednego z przedmiotów Zoologia/Botanika, gdyż jako biotechnolodzy nie lubimy się przemęczać;P a są to dwa bardzo obszerne przedmioty, które na pierwszym roku przyprawiają chwilami o mdłości (zwłaszcza w trakcie zaliczeń):P

O różnych przedmiotach możecie też przeczytać na forum wydziału biologii;)
  • Ewa

Dzieki za wytłumaczenie :) to wszystko jest takie skomplikowane. Ale jeśli np w pierwszym roku zrobie i botanike D i zoologie D to juz mam nawet wiecej niz te 135h, wiec mam spokój na drugi rok?? wogóle moge tak zrobic? :):)
  • Ewa

a co to sa te przedmioty ogólnouniwersyteckie?? :P
| |

Grono biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego. Na wydziale biologii - gdyby ktoś jakimś cud...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)