-
Tom z Sopotu
Już o tym wspomniałem w innym topicu, więc się nieco powtórzę, ale temat wart jest chyba osobnego poruszenia.
Są otóż słowa i wyrażenia, które powstały z niechlujstwa językowego, ale stały się tak powszechne, że rozmaite przemądre gremia, decydujące o zasadach języka, postanowiły je zaakceptować, równając wszystko w dół, czyli do poziomu analfabetów. No i mamy potem w słownikach rozmaite idiotyzmy, bo usankcjonowano rozpowszechnione w potocznym języku błędy.
Mamy już więc np. zalegalizowane "pisze" w miejsce "jest napisane", a zaraz pewnie będziemy mieli poprawne językowo "poszłem" zamiast "poszedłem".
Słowem, które mnie niepomiernie irytuje jest "Bieszczad" w dopełniaczu. Uważam, że powinno się mówić wyłącznie "Bieszczadów". To słowo ma przecież liczbę pojedynczą i jest w rodzaju męskim! TEN Bieszczad! Jakim cudem można go odmieniać jak w rodzaju żeńskim, jaka reguła gramatyczna na to pozwala??? Jest kilka szczytów o nazwie "Bieszczad", a słowo to jest tylko lokalną wymową słowa "Beskid" - a nikt jakoś nie wraca z tych Beskid, tylko jednak z Beskidów. Czy nie powinniśmy być konsekwentni?
Może macie więcej przykładów takiej nadgorliwości Rady Języka Polskiego? -
konstancja
nie opodal. obecnie juz nieopodal. cholera, nie moglam kiedys zapamietac ze sie pisze rozdzielnie... a jak juz zapamietalam (tak do smierci :]), to zmienili zasade :/. no i jak ja mam teraz pisac???
:/:/:/ -
Tom z Sopotu
Tak samo dla ułatwienia życia analfabetom zmienili zasady pisania "nie" z imiesłowami: "niebędący" w miejsce "nie będący". Toż to ohydne, nie mogę na to patrzeć!!! Stawiam obywatelski opór i piszę po staremu. Mam ponadto wrażenie, że czasami pisanie łączne zmienia sens wyrażenia. -
bullet with butterfly wings
Ta reforma była naprawdę porażką... Nie ma to ani sensu, ani "szyku". No i weź się teraz człowieku przestaw. A analfabetom niewiele to pomoże, bo błędy i tak będą popełniać. -
-
moniak
mnie krew zalewa jak ktoś pisze niepoprawnie 'nie' z różnymi częściami mowy więc 'niebędący' jest absolutnie nie do przyjęcia !! -
Tom z Sopotu
>pe-orth napisała:
>nie opodal. obecnie juz nieopodal.
Swoją drogą, tak na marginesie, to przykład rzadkiego słowa, które oznacza to samo, co jego zaprzeczenie - opodal to to samo, co nieopodal przecież! :-))) -
jesienna dziewczyna
kiedyś...kiedyś...słowo "forum" było nieodmienne...i było to takie cudowne i piękne...jak czytam/słyszę "fora" szlag mnie jasny trafia...chociaż ta zmiana na odmienność już dawno weszła do słowników...ja nie mogę z nią żyć...fora ze dwora! -
Olá
forum jest słowem łacińskim i zgodnie z odmianą neutrów liczba mnoga w mianowniku (bierniku i wołaczu) ma koncowke "a" -
Łukasz
-
jesienna dziewczyna
smutne to z tym forum...bo ono tak samo z siebie brzmi ładnie...a takie fora...ochyda...ale skoro poprawne to...to i tak się nie przełamię;) -
słodzimierz
z uwagi na to, że ludzie wciąż z uporem mówią "tą", zamiast "tę" zostanie to zaakceptowane. :/
[pff] -
hania
-
Anonim
Mnie denerwuje jak ktos mowi swetr,a nie sweter.. albo starczy zamiast wystarczy..
-
Anonim
starczy akurat jest poprawne... a swetr został zapożyczony z gwary (nie mówimy wiater tylko wiatr, sweter to podobny przypadek -
Anonim
Starczy jest moze poprawne,ale raczej sie kojarzy z wiekiem a nie z wystarczajaca iloscia czegos.To akurat moj subiektywny osad. Co do swetra,to niech sobie bedzie zapozyczony nawet z gwary jakiegos himalajskiego ludu,ale poprawny nie jest :) -
olka
"wziąść" chyba nie zostało zaakceptowane. Mam przynajmniej taką nadzieję, bo jeśli tak, to zwątpię zaraz w całą polszczyznę!
Nie, no "wziąść" to już jest naprawdę nagminnie używane. -
Tom z Sopotu
Zastanawiam się, czy niedługo nie zostaną zawieszone zasady ortografii - dawniej nie widziałem tylu ludzi, którzy piszą np. "ż" zamiast "rz", albo "u" zamiast "ó" lub odwrotnie. To też już się stało powszechne. Niestety - także na tym gronie. -
Tykula
Niestety to jest skutek tego, iż mniej pisze się teraz ręcznie, a więcej na klawiaturze. Przez to zanika automatyczna umiejętność poprawnego pisania... -
ej kama!
-
Tykula