Biznes Internetowy [2004]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MirOO

Witam,

Jakie macie doświadczenia we współpracy z Pocztą-Polską? Chodzi mi o masowych nadawców, którzy posiadają umowy z Poczta.

Jaka wygląda sprawa z rabatami? Ile trzeba nadawac listów/paczek? i za jaką kwotę żeby dostac rabat?

Pozdrawiam
  • Anonim

ponieważ mają monopol nie mam wyjścia za bardzo i współpracować grzecznie...

ale pierwszy raz chciałem ich handlowca zastrzelić gdy mi po 2 tygodniach czekania na umowę powiedział :

'wie Pan..nie zrobiłem umowy bo strasznie mam dużo roboty..."

reakcja była natychmiastowa...

"...przepraszam bardzo, ale co mnie to kurwa obchodzi..."
  • Anonim

Rozumiem, iż interesuje Cię kwestia jako nadawcy w relacji nadawca-PP?

Jeśli tak, to ma jedną (dwie, trzy...) niezaprzeczalną wadę
    -nie wiesz co się dzieje z twoją paczką (jak dotrzeć nie chce to nie wiadomo gdzie ona jest)
    -jak odbiorca nie przyjmie paczki to płacisz za jej zwrot (chyba że tak nie ma przy umowach)
    -dostawy: priorytet na następny dzień... teoretycznie
    -jeśli chodzi o sklep internetowy (gdyż nie bardzo wiem jakim kontekście ten topic na biznes internetowy :)) to chyba lepiej kazać ludziom dopłacić 3zł i zaoferować jakość niż PP (patrz: strajk i dupa blada z czymkolwiek :) - tak z doświadczenia.

O ile o to Ci chodziło
    Pozdrawiam

• Prot Haładaj

w moim sklepie wogóle nie planuje opcji poczta polska...
  • Anonim

tak naprawdę kurierzy są niewiele lepsi od PP ..też mają w dupie Twoje przesyłki...

• Anonim

---> Wejder

'wie Pan..nie zrobiłem umowy bo strasznie mam dużo roboty..."

reakcja była natychmiastowa...

"...przepraszam bardzo, ale co mnie to kurwa obchodzi..."

no z takim podejsciem to i oni maja Twoje przesylki w dupie :)
    Tak za bardzo w dupie mieć nie mogą, gdyż klientów by nie mieli. Alternatywą zawsze może być... samodzielne rozwożenie towaru...

Aczkolwiek nie zaprzeczam, iż czasami ignorancja firm kurierskich jest powalająca :D
  • Anonim

jak przedstawiciel mi mowi ze nie ma dla mnei czasu pzez x dni to niech spieprza na drzewo!

co do kurierow to masakra... ostatnio w poznaniu ktos puscil nieubezpieczonych 20 laptopow do klientow i powiedzial to kurierowi.... klienci dostali cegly i wypychacze a w plecy byl wysylajacy bo nie mial ubezpieczenia...

gdyby mial to ubezpieczalnia by pokryla straty... kurierzy sa nietykalni w tym temacie....

btw. naklejki -szklo- tylko powoduja ze przesylki sa wyzej rzucane :)))
  • Wuj Mat

ja na szczescie nie mialem jeszcze specjalnych problemow z poczta.

z kurierami to roznie bywalo. tak na prawde to jedyny plus ze przyjada po towar do mnie a nie musze biegac na poczte.
  • moniq

>btw. naklejki -szklo- tylko powoduja ze przesylki sa wyzej
    >rzucane :)))

HA!!! jakie to smutne:/ a jakie prawdziwe!:)

• Anonim

która firma kurierska w przesyłkach krajowych do 5kg jest najtańsza ? z uwzględnieniem rabatów ewentualnych ?

gdzieś widziałem w jakimś sklepie internetowym, że za kuriera Klient dopłaca 8.5 PLN ( o ile sklep nie dopłaca do przesyłki ) ?; )

od 1.1.2007 poczta podniosła ceny na paczkę priorytetową ,..więc jesli dałoby się uzyskać fajną cenę w firmie kurierskiej to Pocztę Polską wypieprzyłbym w ogóle ze współpracy :P

?
  • MirOO

Przyznam że ostatnie podwyżki przesyłek pocztowych mnie mocno zirytowały. Jestem masowym nadawcą, posiadam umowę z Pocztą-Polską. Ogólnie jestem niezadowolony z ich usług, czasami giną przesyłki, a klienci marudzą że nie otrzymali na czas.

Czy wiecie coś na temat rabatów przyznawanych przez Pocztę? Ile % rabatu przyznają w waszych przypadkach i za ile $$ wysyłacie miesięcznie? Zamierzam renegocjowac swoją umowę i uzystakac jakiś rabat dlatego będę wdzięczny za informacje.

• ADŻI

my podziękowaliśmy poczcie polskiej i podpisaliśmy umowę z DPD. Nam równiż przesyłki gineły a klienci wkurzająsie potem na nas a nie na poczte
  • Anonim

> my podziękowaliśmy poczcie polskiej i podpisaliśmy umowę z DPD. Nam równiż przesyłki gineły a klienci wkurzająsie potem na nas a nie na poczte

Nie kocham poczty, ale przesylki nam jakos nie gina. Ogolnie poczta wysylamy malo (c.a 150 paczek miesiecznie). Co do kurierow to przetestowalem wszystko co jest na rynku i korzystamy rownolegle z UPS i Masterlinka. Masterlink jest bardziej przyjazny i znacznie lepszy w sytuacjach kryzysowych niz UPS. UPS jest lepszy przy zagranicy, i ma nawet pobrania na terenie UE co mi sie akurat przydaje. Masterlink jak poje... adresy dostawy a paczka byla dla klienta bardzo wazna to potrafil wyslac kierowce specjalnie z ta paczka przez pol polski, tylko poto zeby dotarla w ten dzien co miala dotrzec. 3 razy im tak kazalismy i za kazdym razem pojechali bez zgrzytu, oczywiscie na ich koszt.
  • Anonim

Korzystam z PP jako sprzedający, ponieważ jako kupujący miałam z przeszłości z kurierami niezłe jazdy. Kurierzy przyjeżdżali kiedy chcieli. Kiedyś jeden przyjechał o 8 rano, a ja ledwo przytomna w piżamie, wymęczona, bo pół nocy paczki pakowałam i z banknotem 100 zł. Nie miał wydać, nawrzeszczał, że przyjedzie kiedy indziej i trzasnął drzwiami. Z PP jest o tyle fajnie, że klient może odebrać paczkę, kiedy mu przyjdzie na to ochota. A niefajnie, że zdarzają się opóźnienia. W tych sytuacjach dzwonimy po biurach dystrybucji lub docelowych Urzędach Pocztowych. Zawsze gdzieś paczka utknie i trzeba ją wtedy przepchnąć, bo okazuje się, że klient zły kod podał albo magazynier coś pokręcił. Nigdy nic nie zginęło, na szczęście.
  • only

Mam umowę z PP oraz DPD.
    Jakie doświadczenia z Pocztą? Umowa bardzo upraszcza życie, a na dodatek jest bezpłatna. Robię przesyłki w domu, wypełniam na komputerze książkę nadawczą i drukuję, pakuję wszystko do worka i zawożę na Pocztę. Wjeżdzam od zaplecza, wyjmuję worki i zanoszę na dyspozytornię bez zbędnych ceregieli. Wszystko trwa dwie minuty, a z dojazdem na Pocztę i powrót około kwadransa. Proponuję od razu podpisać umowę skredytowaną, polega to na tym, iż w przeciągu miesiąca po prostu zostawiasz sobie paczuszki na Poczcie kiedy i jak Ci pasuje, a po zakończonym okresie rozliczeniowym przysyłają zbiorczą fakturkę za wszystkie przesyłki. Jak sobie przypomnę moje początki i stanie godzinne w kolejce to po mnie ciarki przechodzą:)
    Przez kilka miesięcy miałem dodatkowo zamówioną usługę odbioru przesyłek przez Pocztę. Odbiór dwa razy w tygodniu kosztuje 80PLN/miesięcznie. Wtedy nie trzeba się ruszać z domu i wszystko wygląda praktycznie tak jakby przyjechał do nas kurier. Można sobie zamówić dwugodzinny przedział odbioru przesyłek np. 14-16. Niestety w okresie przedświątecznym Pan, który do mnie przyjeżdzał powiedział, że tylu przesyłek to on nie będzie nosił, więc wtedy nasza współpraca się zakończyła - dla korzyści tego Pana i mojej.
    Jeśli chodzi o rabaty na Poczcie to możesz zapomnieć, no chyba, że wysyłasz po 5tyś przesyłek.
    Problem z doręczeniami niestety jest poważny. Brak możliwości śledzenia przesyłki mimo numeru nadawczego, oraz opoźnienia to normalka.
    Kurier DPD. Zdecydowanie polecam, ale to jest droższa opcja dla Klienta końcowego.
    Handluję min. książkami, więc dla większości moich Klientów te kilka złotych stanowi różnicę i mimo dowolności w wyborze dostawcy (PP/DPD) zdecydowana większość wybiera PP.
  • MirOO

Jesli ktoś jest zainteresowany to ostatnio otrzymałem informację od Poczty o możliwości rabatów (ok 5%) Rabaty dotyczą tylko paczek i przesyłek pobraniowych. Trzeba miesięcznie wysyłać minimum 100-200 szt, ale uzyskanie rabatu związane jest z dodatkowymi czynnościami. M.in. trzeba samemu ważyć przesyłki i wpisywać ich wagę do książki nadawczej. Tak więc korzyść jest znikoma _ minimalna zniżka a dodatkowo zajęty czas. W moim przekonianiu opcja z rabatem jest nieopłacalna.
  • Wojciech Barzycki

Odpowiadając na pytanie:
    Po podpisaniu umowy z PP otrzymujesz rabaty za:
    1) ilość wysyłanych przesyłek danego rodzaju (rabat od 11% za 25 paczek/mies do 26% za 200 000 paczek/mies - spory rozrzut jak widać :P)
    2) naniesienie na druczkach wagi i ceny za przesyłki (5%)
    3) wysyłanie elektronicznej książki nadawczej (4%)

Aby spełnić warunek 2 i 3 warto używać jakiegoś programu do wspomagania nadawania przesyłek, może to być np. pocztowy EKN (brak importu danych, niezbyt duża ergonomia) lub Post Plus - postplus.pl (ma integracje z allegro/ sklepami internetowymi).
| |

jak rozwijać internet w polsce jak na nim zarabiac, jak uswiadamiac ciagle jeszcze opooznione w tym...

Fotki

Miejsca grona (2)