-
Grajkoo
-
Anonim
-
-
dla VC kilka(dziesiat/set) tysiecy to zadna kasa wiec moga inwestowac i w cos co nie wyglada na mega hit zwlaszcza jesli im sie dobrze temat sprzeda. a zwlaszcza w przypadku MCI ktorego akcje sa warte 5x wiecej niz faktyczne assety firmy.
a jesli chodzi o ten wywiad to z paroma punktami sie nie zgadzam ale ogolnie fajnie :) -
-
milo wojtku, ze pojawia sie ktos z kim mozna porozmawiac; )
co do samej zasady inwestowania ktora opisales ja absolutnie sie zgadzam..
natomiast MCI jest specyficznym VC, w polsce dmuchanym jako pionier inwestycji w nowe technologie...jednak gdy patrzymy na portfel nie widac tam jakis niesamowitych "zyl zlota"
stad tez moje watpliwosci co z kilkunastoma innymi startupami potrzebujacymi zastrzyku generujacego przejscie do kolejnego etapu rozwoju.. a mimo wszystko majacymi wieksze szanse na biznesowy sukces...dlaczego oni tam sie nie pojawili :)
nie wszycy mieli szczescie jak Wy :)
ponadto dziwi mnie fakt ze akurat w tym przypadku pochylili sie po inwestycje ktora bardziej pasuje pod fundusz seed'owy niz tej klasy co MCI.. akurat w przypadku biznes net Twoj argument o "dobrze sprzedanym temacie" calkowicie popieram; )
jednak jak wiem kazdy VC w pewnym momencie bedzie kapitalizowal inwestycje w taki lub inny sposob i tu pytanie co zrobi z "czyms takim".. oczywiscie zawsze mozna powiedziec.. ryzyko bylo, nie udalo sie zamykamy.. ja bardziej sie caly czas zastanawiam nad intencjami tego typu ruchow bo niestety zasadnosci biznesowej w przypadku BN nie widze..
doskonale wiemy ze w Polsce brakuje seed capital'u z prawdziwego zdarzenia, nie ma zwyczaju moze poza Mackiem Grabskim by reinwestowac w kolejne startupy dopiero co "zcashowany" biznes..
mam jednak nadzieje ze sie uda niebawem stworzyc silna strukture zarowno specjalistow jak i osob z odpowiednim kapitalem i sklonnoscia do ryzyka; >
t.
-
Anonim
no to ja teraz z zupelnie innej beczki:
czy wiadomo Wam o jakichs firmach/ instycucjach "doradczych" (nie wiem jak to nazwac w sumie), ktore zajmuja sie pomaganiem w rozwijaniu koncpecji biznesowo - internetowych?
duzo nad soba myslalem i dolazlem do wniosku, ze najbardziej mnie kreci i najbardziej mi sie podoba wymyslanie, obmyslanie, znajdowanie rozwiazan roznych problemow itp. takie opracowywanie koncepcji od wstepnych zalozen, po szczegoly. glownie sie to wszystko kreci wokol internetu, dlatego tez pisze na tym gronie.
stad tez pytanie, czy nie wiecie gdzie by sie mozna "zachaczyc", zeby w takiej roli gdzies pare groszy zarobic?
wlasnie sobie zakladam takiego "pomyslowego" bloga, gdzie chce opisac troche swoich pomyslow. ja sam nie chce sie nimi zajmowac, a niektore mozna zaczac juz realizowac "od zaraz". zanim sie za cos zabiore to zdaze juz cos wymyslec nowego i czasami jest tak, ze to "nowe" jest ciekawsze niz to poprzednie.
chetnie bym sie wkrecil w jakas grupe ludzi, ktora sie czyms podobnym zajmuje. nie wiem czy sa takie firmy, jezeli tak, to prosilbym o jakies informacje.
pozdrawiam i zycze biznesowych sukcesow :) -
Anonim
ogolnie to dodo zrozumialem ze chcialbys wymyslac ale czarna robote komu innemu zostawiasz;)
ktos musi to wszystko oprogramowac na jezyk komputerow
ktos musi troche kasy wylozyc na start -
Anonim
dobrze zrozumiales, ale z ta "czarna robota" to przesadziles :)
zabraklo Ci tez jednego punktu tutaj:
"ktos musi to wszystko oprogramowac na jezyk komputerow
ktos musi troche kasy wylozyc na start"
no i musi tez na tym zarobic.
ja wtedy juz bede gdzies indziej, a kaska niech Ci splywa do kieszeni; ) -
Anonim
napisz do MCI;)
ktos zna moze fundusze o podobnym profilu do MCI?
dzialajace na terenie PL
-
dodo: nie sadze zebys znalazl zatrudnienie. nikt nie zbuduje firmy za Ciebie ani na bazie Twojego pomyslu. przedsiewziecie ktore osiaga sukces z reguly powstaje bardziej na bazie pasji i zaangazowania konkretnych osob niz kasy (ktora i tak sie znajdzie jesli cos fajnego sie tworzy).
gdyby bylo tak jak mowisz ze mozesz sobie sprzedac swoj pomysl to dowolny VC kupilby od Ciebie od razu hurtem 100 pomyslow i zarobil miliony :) -
takze jesli moge cos zasugerowac to rozpisz ten swoj cudowny pomysl w detalach i zatrudnij pare osob do zrealizowania jego obszarow na ktorych sie nie znasz a reszte zrob sam. jesli nie jest hiper skomplikowany to powinno to kosztowac pare tysiecy.
-
natomiast jesli chodzi o rewolucyjne i nowatorskie pomysly to mam ich 10 dziennie przynajmniej. moze tez powinienem bloga pisac :)
-
Szymon
>dodo napisał
>czesc wszystkim!
>
>mam pytanie, czy ktos z Was kiedys probowal szukac i
>zainteresowac swoim pomyslem na e-biznes jakas firme, albo
>inwestora konkretnego?
>
>ja mam troche pomyslow, ale nie wiem jak z nimi uderzyc tu i
>tam, najbardziej nie wiem jak zrobic tak, zeby zaprezentowac
>komus pomysl w szczegolach, ale zeby ktos potem mi nie
>podziekowal i sam tego nie zrobil. nie wiem jak zabezpieczyc
>swoj projekt.
>
>jest pelno funduszy z ktorych mozna skorzystac zakladajac
>wlasny e-biznes, ale nie za bardzo nadaje sie do prowadzenia
>biznesu. lepiej sie czuje jako ktos, kto wymysla konkretne
>rozwiazania i projekty (jako normalny pracownik w sumie).
>jeszcze chyba potrzebuje kogos "nad" soba, zeby mnie
>pilnowal; )
>
>ktos ma moze jakies doswiadczenie w tej materii?
ciężko będzie Ci znaleźć inwestora na sam pomysł...
normalnie powinieneś mieć zrobiony propospal czyli co może i w jaki sposób Twoja strona czy co tam sobie wymyśliłeś.. i jakie korzyści będzie miał inwestor. Strona musi być dopracowana (pełna funkcjonalność ). Musisz zrobić kosztorys.. ile, na co, po co..
Najłatwiej jest zrealizować pomysł i wprowadzić go w życie, ludzie zweryfkują czy pomysł jest dobry.. wtedy szybko znajdzie się inwestor.
Jeśli nie masz wystarczających umiejętności by zrealizować swój pomysł możesz poszukać wspólnika który zrealizuje go dla Ciebie za część udziałów lub wyłoży kase na jego realizację.. Jak już wszystko będzie działało możecie razem poszukać inwestora
Jak wierzysz w swój pomysł, a na jego realizacje wystarczy pare tys. zł to sprzedaj swój samóchód, weź pożyczkę etc. i zleć to zaufanej osobie; -)
Jeśli chcesz mimo wszystko przedstawić sam pomysł jakiejś firmie, możesz zarządać podpisania umowy o zachowaniu poufności, ale mało kto na to pójdzie. Jeśli Ci się uda spisujecie kontrakt. -
Anonim
sa portale na ktorych mozna poszukac inwestorow.
niby prosta i banalna sprawa ale tutaj radze uwazac na banki.
sam mialem podpisac umowe o kredyt inwestycyjny na 2mln zlotych.
niby swietny kredyt, dobre warunki i wedlug planu wszystko mialo sie zwrocic w przeciagu 4 lat maksymalnie.
z perspektywy czasu jednak wycofalem sie z pomyslu, sprawa zaczela smierdziec, osoba zatrudniona w banku wmawiala mi ze dostane kredyt mimo ze bank nie widzial biznes planu, w zamian mialem sciagnac kilka aut dla tej osoby do polski - za auta oczywiscie ta osoba by zaplacila ale mimo wszystko uklad zaczynalbyc nieciekawy - cos za cos i jak mozna twierdzic ze dostane 2lmn zlotych skoro bank na oczy nie widzial bieznes planu? kwestia rozpatrzenia kredytu kosztuje troche przy 2mln zlotych calkiem sporo a jakby bank odrzucil nikt tego nie oddaje. do tego koszty ubezpieczenia calkiem spore ale to minusem nie jest. minusem bylo to - ze gdy sie wycofalem bank zaczal mnie straszyc kosztami 126 tys euro. mimo ze sam nic nie podpisywalem a jedyne ustalenia jakie byly to telefoniczne, nic wiecej. takze tutaj radze uwazac:] -
piotrg
W Polsce istnieje wiele funduszy Venture Capital, jednak obecnie wygląda to tak że jest więcej pieniędzy niż dobrych pomysłów w które można zainwestować. Na rynku panuje duża konkurencja pomiędzy funduszami krajowymi i zagranicznymi a szczególnie teraz kiedy panuje bessa na giełdzie i jest to dobry okres do zakupów dla VC/PE. Jeśli chodzi o pomysły to należy brać pod uwagę to że fundusz nie inwestuje często poniżej pewnej granicy np. 1 mln Euro. Koszt due dilligance jest tak samo wysoki dla małych i dużych inwestycji a stopa zwrotu z inwestycji różna. -
CambridgePYTHON
Chcesz, żeby spełniły się twoje marzenia? To je sobie spełnij. Do roboty!
Masz pomysł, żeby produkować świecące parasolki, które rozpromieniałyby deszczowe wieczory? Założyć portal ogrodniczy Jakitokwiat.pl? A może „Moisąsiedzi.pl”? Zastanawiasz się jak rozkręcić firmę produkującą samoczyszczące się odkurzacze albo elektroniczne papierosy?
Pomyśl chwilę, pewnie masz w zanadrzu jakiś pomysł, który rzuci świat na kolana albo chociaż ułatwi życie kilku osobom! Przestań o nim marzyć, uwierz w siebie i zacznij działać!
Odwagi! Weź udział w naszym konkursie Konfrontacje. Razem z nami dopracujesz swój projekt i dowiesz się, co sądzą o nim specjaliści. Pomożemy ci znaleźć inwestora, któremu spodoba się Twój pomysł. A stąd już maleńki krok do założenia własnej firmy!
Zajrzyj na naszą stronę i, rach-ciach, wypełnij formularz zgłoszeniowy, masz czas tylko do 25 maja:
http://www.cambridgepython.pl/
No chyba że chcesz, żeby Twoje marzenia czekały i czekały...
- Przeglądaj grona w kategorii Technologie i Telekomunikacja
- Przeglądaj grona w okolicy Sosnowiec
- Załóż własne grono tematyczne