-
nonapewno
Coraz częściej straszymy się opłatami za grono. Trafiają się pomysły na abonament za samo korzystanie z grona. Jak myślicie- dojdzie do tego? I przede wszytkim kiedy?
Ciekawe ilu użytkowników zostałoby w systemie po wprowadzeniu opłaty abonamentowej? -
-
nonapewno
a nie mówię, że to byłby zły pomysł
napewno jeszcze nie teraz, ale w przyszłości napewno -
-
-
nonapewno
po pierwsze- grono byłoby wtedy naprawdę elitarną społecznością (bo nie dość, że trzebaby dostać zaproszenie to trzebaby było płacić za korzystanie z serwisu) i napewno stałoby się bardziej atrakcyjne dla osób, które chca np. ubić z kimś interes (szukają osób z konkretnej branży, konkretnej firmy, czy miasta)
w gronie byłoby więcej powaznych osób, zainteresowanych nawiązaniem prawdziwej znajomości, dzięki której w realu mogliby zrealizować jakiś cel...
zapewniłoby to stały rozwój serwisu na odpowiednim poziomie, wprowadzanie ulepszeń, szerszego zakresu usług wewnątrz grona,
praktycznie wyeliminowało możliwość (a przynajmniej chęć) zakładania kilku kont przez tą samą osobę (co często dzieje się na gronie)...
-
teoria jest piekna.
tylko ze nie widzialem jeszcze zadnego portalu social networking z abonamentem. -
nonapewno
-
to nie byl argument.
to bylo powatpiewanie w argumenty ktore Ty przytaczasz, bo odnosze wrazenie ze nie sa poparte przykladami z realnego swiata.
filozofowac sobie moge i ja. pokaz mi serwisy w ktorych dziala to o czym piszesz, albo jakies zrodla na ktorych bazujesz w swojej wypowiedzi.
ja tylko mowie ze nie widzialem czegos takiego w dzialaniu, a zaden social networking tego nie wprowadzil i nic mi nie wiadomo zeby mial wprowadzic (nawet linked-in ktory jest biznesowy nie bierze pieniedzy za rejestracje). i dlatego jestem sceptycznie nastawiony do Twoich pomyslow, choc nie mowie ze sa nieprawdziwe - po prostu brakuje mi w nich solidnych podstaw. -
nonapewno
masz rację, nie mam podstaw do snucia takich teorii, ale takie jest moje zdanie
sam, jako człowiek prowadzący taki serwis bałbym się takie opłaty wprowadzić (napewno nie przed osiągnięciem jakichś 250 tys. użytkowników), ale wizja jest ciekawa napewno
może zrobić ankietę, ile użytkownicy byliby skłonni płacić za używanie grona (z takimi funkcjami jakie ma teraz)?
ja osobiście byłbym skłonny płacić abonament -
a jak wprowadzimy funkcjonalnosci ktore sie wlasnie szykuja to pewnie bedziesz sklonny placic 2 razy wiekszy. ale wydaje mi sie ze ludzi ktorzy beda chcieli placic za sam udzial w gronie nie bedzie tak wielu.. chociaz, moze sie myle. faktycznie ankieta moze to zweryfikowac tyle ze juz widze jaki poploch taka ankieta by spowodowala :)
-
wojboj
elitarne grona?
Sensowni ludzie zapłacą? A niesensowni nie?
O matko boska!
Ja z takiego grona od razu bym uciekł.
To by był obóz koncentracyjny albo getto a nie grono. :P
Zeby za cos placic to musi to mi dawac konkretna wartosc.
Tak jak np. zapisanie sie do klubu golfowego to oprocz mozliwosci pogrania w golfa mozliwosc pobycia w gronie wysoko postawionych osob.
Jesli by takie oplaty tu wprowadzic to grono skupialoby waskie grono samotnych snobów :)
(to hipoteza, nie twierdzenie; ))
Nonsens. moim zdaniem nonsens.
-
Anonim
Kluby golfowe przecież mają to samo: skupiają wąskie grono samotnych snobów.
Ale ludzie płacą za to.
Myśle że nie trzeba wprowadzać abonamentu za grono, natomiast bardzo dobrze można targetowac reklamy (nie upierdliwe) i sprzedawać różne usługi.
-
nonapewno
różne są sposoby na zarabianie na serwisie
mnie nie zależy na płaceniu, tylko na tym, żeby serwis był coraz lepszy (i niekoniecznie almost ogólnodostępny- jak to jest teraz)
w wypadku grona target jest jak na dłoni, bo w sumie dużo podajemy danych (jeśli podajemy uczciwie)
ja jednak wolałbym zapłacić smsem za 3 miesiące niż kilka razy w tygodniu pakować się na reklamę, albo dostawać je do skrzynki...
jednak rozumiem, że wprowadzenie abonamentu spowodowałoby znaczny spadek ilości userów (myślę, że > 70-80% napewno) i niektórzy wolą wyskakujące reklamy zamiast wydawania pieniążków z konta
można np. ograniczyć dostęp do niektórych funkcji (tak jak robi adomas)- to też dobre wyjście, tylko co w gronie ograniczać?
dziwi mnie, że grono nie sprzedaje niczego poprzez swoje strony
-
ZuZu
może nie musi :)
nie każdy jest zainteresowany zarobkowaniem w necie.
a target jest naprawdę dobry tak na marginesie -
nonapewno
>>nie każdy jest zainteresowany zarobkowaniem w necie. <<
na to nie wpadłem; )
wiesz, bardziej mi chodzi o użytkowników niż o brandlaya (który wcale jak dla mnie nie musi zarabiać- bez obrazy)
z reguły jeśli serwis zarabia to rozwija się szybko, choć nie jest to reguła (patrz:Grech) -
zuzu; musi musi. bez wplywow nie ma rozwoju, grono wymaga coraz wiecej uwagi. a za uwage jak wiadomo trzeba z reguly zaplacic :)
-
lukio2_2
witam,
i ja swoje trzy grosze dodam
moim zdaniem gronu jest czegoś brak by ludzie byli za nie skłonni płacić masowo
samo w nim uczestniczenie, bez wyraźnej, "namacalnej" korzyści to za mało, by poświęcić nawet tego jednego smsa
a czego brak?
kto powie? -
nonapewno
to chyba zostawmy brandlayowi; ) bo zaraz odezwą się głosy:
- ja chcę chat room
- ja chcę 200MB na pliki
- ja chcę powiadomienia smsem
itp.
-
lukio2_2
-
lukio2_2